Autko z Niemiec

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam nastepujacy problem:

Znajomy sprowadzil auto z niemiec jakies pol roku temu nic nie zalatwial w kierunku przerejstrowania, czy jak wezme od niego to auto i bede je chcial zarejstrowac to oprocz normalnych oplat z tym zwiazanych bede musial dodatkowo zaplacic za ten okres kiedy stalo, dodam ze auto caly czas jest na niemieckich blachach i umowe bym spisywal z niemcem ?

Jesli twoj kolega nie oplacił nawet akcyzy to wszystko jest ok bo mozesz poprostu przerobic umowe kupna -sprzedazy z terazniejsza data.Jesli ma juz akcyze polacona no to nie wiem.

umowe kupnba sprzedazy przerob na date grudniowa z 2005 r i powiedz ze wtedy auto kupiles tylko ze pracowales w niemczech i cie nie bylo w kraju. Wtedy nie bedziesz placil oplaty recyclingowej. Ja tak zrobilem i przeszlo.

jesli auto kupiszx w niemczech i przywieziesz do polski to moze stac ile chcesz, ale jak zrobisz przeglad to masz tydzien na oplaty akcyzy lub oplaty recyklingowej jesli tego nie zrobisz to placisz kare, bo na granicy nie bija pieczatek i nie udowodnia Ci kiedy je do polski przywiozles

Witam
kupiłem auto na niemieckich papierach na giełdzie w Łodzi po tygodniu (w tym czasie załatwiałem przegląd "zerowy") poszedłem do celnego i koazało się że musze zapłacić mandat za zwłokę. Czas na opłate akcyzy wynosi 5 dni od daty zakupu ja zapłaciłem 100 pln znajomy który czekał 2 tygodnie zapłacił 250 pln
nie wiem czy przerabianie daty na 2005r jest opłacalne nie zapłacisz opłaty reciklingowej ale zapłacisz mandat w celnym tak jest w Łodzi

pozdrawiam

Umowe bede spisywal niby z tym gosciem z niemiec, wiec spoko do celnego zdarze, tylko nie wiem ile tam sie placi, tylko oplate recyclingowa czy jeszcze cos ? I powiedzcie czy przeglad zerowy mozna zrobic w kazdej stacji kontroli czy sa jakies specjalnie wyznaczone ? I czy nie bedzie problemu jak mu tablice wyszly jakis czas temu ?

z tego co ja slyszalem to stacja musi miec jakies tam uprawnienia do robienia przegladow aut sciaganych z niemiec, ale nie jestem pewny tak tylko slyszalem,

Cytat:
I czy nie bedzie problemu jak mu tablice wyszly jakis czas temu ?

O tablice raczej nie chodzi bo przeciez rownie dobrze mogłes przywiezc auto na lawecie a nie tablicach.Jedynie problem w tym jak teraz dostarczyc auto na przeglad skoro nie moze juz jezdzic po drodze bo tablice wyszły ale i na to sa sposoby jesli sie ma znajomosci.w ostatecznosci zostaje laweta

No to widze ze najwiekszym problemem bedzie kasa najgorsze jest to ze koszty przerejstrowania sa wyzsze niz koszt auta

raczej nie trzeba lawety, mozna w wydziale komunikacji zlozyc wniosek o jednio dniowe wydanie, a jak zabiora Ci dowod rejstracyjny i dadza na tydzien tymczasowy, i po tygodniu nie zdazysz jechac na przeglad to co zrobisz ?? lawete wezmiesz ?? jak ja sciaglem auto to jeszcze z poltora miesiaca jezdzilem na czerwonych tablicach po dacie waznosci