MotoNews.pl

Jak teraz jest z sprowadzonym autem?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Tesciu sciągnął 2 dni temu Opla Omegę B 2,5TD
i pytanie brzmi jakie musi papiery załatwić, bo że akcyze to ja wiem, ale co dalej, czy nadal w skarbówce opłata 150PLN za bzdetny vat 45 czy jakos tak, czy nadal jest karta pojazdu za 500 czy ten podatek ekologiczny, jak podatek to gdzie? A tłumaczenia briefu też prawda?
ehhh ale ja czasami mam problemy

help me please

najpierw akcyza..potem opłata ekologiczna 500 potem skarbówka i na końcu urzad komunikacji gdzie opłacasz kartę wozu 75 pln plus tablice itd..przynajmniej tak było ostatnio

a gdzie ten podatek ekologiczny??

Cytat:
2006-07-20 22:48:38, fotograf pisze:
a gdzie ten podatek ekologiczny??

ja akurat opłacałem w urzędzie miasta..

ok dzięki jakbt ktoś miał jakies pomysły jak to obejść to piszcie

Cytat:
2006-07-20 22:56:04, fotograf pisze:
ok dzięki jakbt ktoś miał jakies pomysły jak to obejść to piszcie

a co chcesz odbejść?? taka jest procedura..jak nie załatwisz jednego do drugiego nie masz co podchodzić.. oto Polska właśnie...

Ja jestem na bieżąco. Wczoraj udało mi się wreszcie zarejestrować mojego essiego.
Na początek przegląd, później Urząd Celny (akcyza - zazwyczaj 65% wartości pojazdu z umowy), następnie zrób sobie tłumaczenia: umowy, briefu, dowodu rejestracyjnego. Mając tłumaczenia możesz iść do skarbówki po zaświadczenie o zwolnienie z VAT-u (150 zł) i na koniec wydział komunikacji. Dadzą ci tam wniosek do wypełnienia (+ znaczek skarbowy za 11 zł) i druki do zapłaty w banku: opłata recyklingowa - 500 zł, opłata rejestracyjna - 242,50 zł (w cenie zawiera się książka pojazdu, tablice, dowód rejestracyjny). Opłacasz to, wypełniasz wniosek - i do okienka w komunikacji. Po 10 - 15 min. dostajesz tablice i pozwolenie czasowe ważne na miesiąc, a po dwóch tygodniach jeszcze raz do wydziału komunikacji po "twardy" dowód. Nie zapomnij tego samego dnia kiedy dostaniesz tablice wykupić ubezpieczenia OC.

mozna obejsc podatek recyklingowy czyli 500zl, wystarczy ze umowe kupna-sprzedazy spiszemy z data 2005 sprawdzone przechodzi i na umowie piszemy jak najmniej czyli za omege powiedzmy 150eur , dobrze jest dopisac ze sa jakies uszkodzenia, typu wyciek oleju, uszkodzony rozrusznik, alternator etc...

Ehh dzieki panowie za wyjasnienia,
niestety tesciu w goracej wodzie kompany
mial blankiet umowy i wpisal w nia cene normalna ehhh i mu dosrali 2600 zl plakac sie chce, a teraz siedzi i sie wk.....denerwuje ehhhhh
ale bryczka fajna, ma kopniaka a niby tylko 130 konikow