MotoNews.pl

Skrzypienie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam ostatni pare dni temu podczas taki duzych upalow, zauwazylem dziwne skrzypienie w moim aucie, skrzypi to tak jakby przy kole od strony pasarzera. Skrzypienie ma odglos gumowy i slychac to jak wjezdzam na wyboje i jak ruszam kierownica. Co to moze byc panowie?

hmm mam to samo heh i to tez dopiero jakos od tych upalow , ciekawe co to

Cytat:
, ciekawe co to

tulejki wachacza, ewentualnie sworznie

czyli co do wymiany czy to poprostu przez te upaly?

Cytat:
czyli co do wymiany czy to poprostu przez te upaly?

Może być jedno i drugie, najlepiej to podnieś auto do góry i sprawdź czy nie masz luzów, jak nie to pryśnij wd 40 i dalej w drogę!

mam to samo - u mnie to raczej sworznie, jutro musze je smarem jakos zawalic i zobaczymy...

Koledzy wjedzcie na kanal pod obciazonym autem czyli na kolach popusccie sruby na wahaczach i wtedy dociagcie

weider mi tez skrzypi i tez od pasazera a diagnosta na przeglądzie powiedział ze mam wyje..ny sworzen w prawym kole

ale sworzen wymienialem rok temu

to ze wymieniales rok temu, oznacza tylko ze jest w miare nowy, ale nie znaczy ze sprawny...

witam , prawdopodobnie skrzypi sworzeń wachacza .pryskanie wd 40 nic nie da , metoda na to jest dość brutalna ale skuteczna , przewiercić małym wiertełkiem (powiedzmy trujeczką) obudowe sworznia od góry(przeciwna srona osłonki gumowej) , a następnie strzykawką wprowadzić do otwora olej lub płyn chamucowy , następnie pokręcić kierownicą w obie srony i ponownie dolać oleju . oczywiście przy zniszczonym sworzniu nie na długo to pomaga ! zrobiłem mojej pięknej taki zabieg ponad rok temu i mam spokój do dziś.Aby zabespieczyć sworzeń przed nabieraniem wody i błotka zakleiłem otworki silikonem . ot i tyle pozdrawiam kolegów z całego kraju!

ja mam sworzeń z kalamitką do smarowania

Panowie smarowanie starych sworzni olejem albo plynem hamulcowym? lekka przesada.. tu chodzi o wasze bezpieczenstwo, ja bym radzil wymienic.. bo raz malo nielezalem w rowie przez to.. przy malej predkosci naszczescie sworzen mi sie rozlecial, wypadla ta kulka poprostu.. i kolo bokiem.. a to sie moze skonczyc nieciekawie.. ja wymienilem wszystkie sworznie na nowe.. i teraz czuje sie bezpiecznie przynajmniej przez jakis czas..

A co jeśli skrzypi wszystko po założeniu nowych sworzni i drążków???
Bo tak właśnine jest u mnie.
Wsio powymieniałem i skrzypi co jakiś czas.
Muszę w sworznie i drążki powpuszczać oleju/smaru,bo jak je kupiłem nowe to śladowe ilości smarowidła w nich były.Myślałem,że tak ma być,ale chyba trzeba poprawić fabrykę,
pzdr.

jak ja kupilem nowe sworzenie byly na nich zdejmowane oslony gumowe.. tam trzeba bylo napchac na maxa tawotu i wtedy zalozyc.. podczas skladania wszystko sie dociskalo i juz nie ma tam zadnego dostepu, wiec jesli nie nasmarowales to czeka Cie rozbieranie wszystkiego i zakladanie na nowo bo sie rozleci za rok... a moje sworznie kupilem oryginalne sprowadzane z rosji, nie radze kupowac polskich zamiennikow (mi wytrzymal taki pol roku) , chyba ze jakichs lepszych firm.. a u mnie jesli jakis sworen skrzypi to zawsze jest znak ze cos jest nie tak i jest do wymiany.. i to sie sprawdza u mnie zawsze..