| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-07-31 20:47:42
TAK ..MA...
z potwierdzeniem już gorzej ale...gdzieś się pewnie znajdzie ... |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2006-07-31 21:46:35 Pewnie jest tak samo ocynkowana jak Espero, których to 98% ruda zżera jak chce |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-07-31 21:50:55
Czy widziałeś chociaż jedną leganze/nubire/lanosa zeżartego przez rdzę że takie teorie wysnuwasz?? |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-07-31 21:56:08
Nie widział ale chciał se pogawędzić |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2006-07-31 21:59:15
Srednio śmieszne - boki zrywać |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-07-31 21:59:58
Nubira musiała być bita i nieudolnie naprawiana blacharsko...na 199% tak właśnie było...Koliberek może potwierdzić konkretnie w tej materii Nie wiem jak to z lejnosami ...może się Adam rozpędził nieco w tem cynkowaniu... ...natomiast liganca i nubira na bank mają najbardzi concret z grupy daewoo zacynkowane nadwozia ! |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-07-31 22:06:10
Oj, mało w życiu przeczytałeś, espero MA blachę ocynkowaną. Jedynie kwestia jakości tego ocynku pozostawia wiele do życzenia, ale i tak jest tak samo trwały jak na oplach z tego okresu.
Nie rozpędził, lanosy były robione w koreii z tych samych blach co nubira i leganza. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-07-31 22:10:17
Tutaj masz rację
Też tak mam...
Ale to jest wynik błędu konstrukcyjnego (dumnie brzmi a tak naprawdę chodzi o jakieś drobne ale dokuczliwe niedopatrzenie ) Chromowana listwa na klapie służy za uchwyt i jest dokręcana , pod listwą znajduje się uszczelka- niestety "ciągła" (brakuje w niej "odpływu"! )
Siłą rzeczy nie dość że listwa nieustannie pracuje w pewnym niewielkim (ale wystarczającym do wytarcia lakieru ,podkładu i nawet powierzchni ochronnej blachy ) to jeszcze przecie dostaje się tam woda ...która na dodatek nie ma którędy spłynąć
Natomiast jest to JEDYNY fragment nadwozia "zaatakowany" przez korozjem ...na szczęście! ![]() |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2006-07-31 22:22:48
I niech tak ostanie - AMEN |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2006-07-31 23:35:49 nubira, leganza i lanos mają ocynk....
u mnie w nubirze rdzewieje klapa w prawym rogu tylniej szyby.. a to na skutek tego ze szyba jest fabrycznie krzywo wklejona i w tym miejscu styka się z blachą... drobne ogniska pojawiają się pod uchwytem na klapie, w rogach tam gdzie uchwyt pracuje i styka się z blachą.... po za tym pojawił mi się purchel niewiadomo skąd pod tylnia boczną szybką........ oprócz wyżej wymienionych miejsc rdzy nie stwierdzam....... |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2006-08-01 07:51:29
Ja też tak mam i zastanawiam się nad walką z tym. Możeby trzeba jakąś dziurkę w tym srebrnym wywiercić ?? Jeszcze jeden punkt - listwa pomiędzy szybami tylnych drzwi - identycznego bąbla jak u mnie widziałem w innej ledze na parkingu. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-08-01 09:24:36
Raczej wytnę z dolnej części uszczelki "listwo-uchwytu" ze 2-3 "kanaliki" ..tak po kilka mm..myślę, że wystarczy ....no i niestety do zaprawienia i lakierowania ten fragment klapy |
pablo_ns Espero 1,8 +LPG Nowy Sącz | 2006-08-01 13:42:50 sorry ze pisze o tym w 2 poscie ale podobno byl test Leganzy w AŚ wie ktos ktory to numer i ktory rok? |
jaro33 Daewoo Espero duszniki zdrój | 2006-08-01 20:21:39 ale sie rozgadaliście.... , dzieki za informacje na temat Leganzay, teraz proszęjeszcze o jakieś fachowe potwierdzenie. A co do Esperaka to nie słyszałem by miał ocynk .Mojego nieźle ruda podgryzała w dolnej części drzwi. W leganzie mam rudą na pod grilem na przednim pasie, ale nie to mnie boli - przekładnia kierownicza mi cieknie, a najtaniej mogekupić za 699 zł... -sporo |
MareczekR espero Zabno | 2006-08-01 21:05:57 Szanowni klubowicze niewiem czemu tak narzekacie na swoje bryczki ze ich zrzera ruda moj esperaczek jest rocznik 99 silnik 1.8 i jakbyscie zobacyzli to jest jak rocznik 2006 (nie chwale sie) ostatnio na zlocie w rzeszowie koledzy doszukiwali sie rudej ale ciezko bylo znalesc i nie znalezli jedyne miejsce to pod gumowymi uszczelkami u spodu drzwi moze za slabo ich glaszczecie tzn. polerka i czyszczonko pozdrawiam z szacunkiem |
Zzzz Opel astra Torun | 2006-08-01 23:18:33
no nie wiem co do tych opli - mialem kiedys kadetta rocznik 88 do tego najbardziej rdzolubny kolor - bialy rdzewial standartowo czyli progi i tylne nadkola , ale drzwi byly jak z fabryki - zero rdzy i to zarowno z zewnatrz (oprocz jednych ktore mialy odprysk lakieru - pamiatka po wgniecieniu na parkingu) i jak i od dolu a w espero jak pare dni temu zajrzalem pod drzwi to sie podlamalem - ciekawe jak beda wygladaly po nastepnej zimie, ale w takim tempie za jakies 3 lata auto pewnie ulegnie biodegradacji ![]() |
tommi-j Renault małopolska | 2006-08-02 08:08:23 Doły drzwi to w Espero zdecydowanie najsłabszy punkt (błąd konstrukcyjny). Poza tym nie jest tak źle. W moim 10 latku pomimo braku jakiejkolwiek pozafabrycznej konserwacji, oprócz drzwi i błotnika (stand. pod kierunkowskazem bocznym) rdze ciężko znaleźć.
Na pewno blacha i tak jest lepsza niż Oplach Vectra B i astra II (o Astrzwe I nawet nie wspominając), w których w 6-7 latkach korozja błotników i drzwi jest już mocno zaawansowana. A przecież te auta są już robione nowocześniejsza technologią.
Lepiej usuń rdzę z drzwi teraz, a nie zastanawiaj się jak będą wyglądać po zimie. Taraz jeżeli jeszcze nie ma dziur to i koszty nie będą wysokie, a jak teraz tego nie zrobisz to za niedługi czas będziesz sobie mógł schować butelkę wódki do drzwi, bez zdejmowania tapicerki . |