| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Goshky Opel Omega 2.0 16v k ... Toruń | 2004-09-17 23:24:30 A może najpierw filterek paliwa, jeśli to się dzieje tylko na benzynie to może on.
|
![]() Radzio75 Polonez caro + Warszawa | 2004-09-18 13:56:47 a jak oczyścić wtryskiwacz? |
![]() Osfald PN C+ 1.6 GLI LPG Gliwice | 2004-09-18 16:41:39 robreg... serwomotor to ZUPEŁNIE coś innego niż
silnik krokowy!!! serwomotor=silnik (DC, AC, krokowy...) + sprzężenie zwrotne (np z potncjometru, enkodera, resolwera..) silnik krokowy=to sam silnik ktory po zadaniu sekwencji impulsów wykonuje na ślepo odpowiadającą im ilość kroków... jesli przekroczysz obciążenie dopuszczalne i silnik nie wykona kroku to nic o tym nie bedziesz wiedzial... proponuje zagladnac do ksiazek z automatyki.... [ wiadomość edytowana przez: Osfald dnia 2004-09-18 16:46:46 ] |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2004-09-18 19:43:52 Osfald ale Robreg napisał, że to między innymi silnik krokowy. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2004-09-18 19:48:43 Radzio.
To, że miałeś inne objawy nie przesądza o sprawności lub nie serwomotoru. Z tego co wiem to czyszczenie wtryskiwacza to dość droga impreza. Robi to niewiele warsztatów za pomocą ultradźwięków, czy coś takiego. Ponoć po takim zabiegu, o ile wtryskiwacz nie jest zużyty mechanicznie a tylko zabrudzony, zaczyna pracować jak nówka sztuka. |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-09-18 20:57:58
Znam r.r. od technikum. W sprawach związanych z elektroniką mozemy do niego mówić MÓZG. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Osfald PN C+ 1.6 GLI LPG Gliwice | 2004-09-19 12:08:26 OLO ja nie podważam wiedzy robrega... każdy się może pomylić.... i omawiany problem to nie jest zagadnienie z elektroniki...
silnik krokowy to ewidentnie TYLKO silnik... owszem moze byc czescia serwomotoru... SERWOMOTOR to system z napędem (częto wykorzystuje się tu regulatory z grupy PID, np. do pozycjonowania)... równie dobrze zamiast silnika krokowego w serwomotorze możemy mieć siłownik pneumatyczny czy hydrauliczny.... [ wiadomość edytowana przez: osfald dnia 2004-09-19 13:25:55 ] |
mati_lecha Miłośnik FSO Poznań | 2004-09-19 22:29:51 Ile to kosztuje? Droższe od silnika krokowego? |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2004-09-19 23:13:21 a wlasnie niech sie ktos wypowie kto rozebral serwomotor
znam kogos kto twierdzi ze w boschu jest w serwomotorze silniczek nie krokowy tylko szczotkowy a przeciez jedno wyklucza drugie no nie ? |
![]() Osfald PN C+ 1.6 GLI LPG Gliwice | 2004-09-20 01:04:37 rdt.... brak silniczka krokowego w serwomotorze nie oznacza ze nie mamy do czynienia z serwomotorem... pisalem o tym kilka postów wyżej.... równie dobrze może tam być silnik DC (prądu stałego, np. taki jak opisujesz, ze szczotkami...)
nie rozbierałem tego ustrojstwa i niestety nie wiem jaki typ silnika zastosowano w układzie serwo Boscha... co do ceny tez sie nie orientuje... podejrzewam że sporo złotóweczek... |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-09-20 01:39:06
Powiem krótko - po miejscu, z którego pluje paliwem |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2004-09-20 18:16:47
przypuszczam Osfald ze Ci o to chodziło jak pisałes:
a mi chodzilo konkretnie o to ze jezeli są szczotki (nie wiem czy sa i nie twierdze ze są) to nie jest krokowy |
![]() Osfald PN C+ 1.6 GLI LPG Gliwice | 2004-09-20 20:54:17 jezeli sa szczotki to nie jest silnik krokowy...
jesli dobrze pamietam to w krokowym jest wirnik z magnesami trwalymi i fazowe uzwojenie stojana.... wiec masz racje |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2006-07-29 22:05:18 Wracając do tematu wątku. U mnie pompa paliwa padała jakiś miesiąc. Najpierw zaczęła wyraźnie głośniej chodzić, potem przy próbie porannego rozruchu już nie podała paliwa. Po nagrzaniu silnika chodziła na tyle, żeby podtrzymywać jako tako obroty biegu jałowego. Za jakieś kilka dni okazało się, że znowu nawet nieźle chodzi. Wkrótce zaczęła znowu wyć, aż w końcu zamilkła. Jeszcze tego nie robiłem, ale wydaje mi się na 95 % że to pompa siedzi.
I teraz pytanie: w jakie pompy wchodzić? Czy kupić taką z Allegro za 120 zł czy kupić Walbro za 170 zł, a może Bear za 230 zł? A może w ogóle sobie nie zawracać głowy i kupić całą kompletną pompę? Poza tym zadam jeszcze jedno pytanie: czy są przypadki że komuś UDAŁO się NIE URWAĆ szpilek od mocowania pompy na zbiorniku? |
-DLUGI- Miłośnik FSO Polonez C+ 1.6 GSI Białuń | 2006-07-30 12:37:57 U mnie pompa paliwa poszła jakoś w kwietniu, najpierw głośno chodziła przy rozruchu, później silnik przerywał na wyższych obrotach aż w końcu wysiadła na dobre. Z racji tego, że mam instalację LPG zawsze pilnowałem żeby była benzyna w zbiorniku i zawsze jej stan utrzymywał się na poziomie 1/2 zbiornika paliwa a pompa i tak wysiadła (zatarła się) Może paliwo było chrzczone? Nie wiem... Kupiłem sam wkład (zamiennik) z allegro za 120 zł i jak na razie działa dobrze
Co do urywania szpilek przy demontażu pompy to urwałem 2 tak mocno były skorodowane. Ale zaraz wziąłem gwintownik i dorobiłem nowe szpilki |