Cytat:
|
2006-07-23 20:31:56, Marcello318 pisze:
witam mam 318 tds, dzisiaj przytrafiła mi się następująca sytuacja: Przy prędkości ok. 50 km/h, nagle wzrosła temp. silnika, aż do czerwonego pola, przestała działać klima, a lecieć ciepłe powietrze, po jakimś czasie silnik stracił moc i maksymalnie mogłem jechać 30-40 km/h. Po ostygnięciu silnika, znowu ok, klima działa przez jakiś czas i znowu. Po 2 godzinach odpaliłem i sprawdziłem że przy odkręconym korku zbiorniczka wyrównawczego silnik się nie grzeje i chodzi bez zarzutów, natomiast przy zakręconym korku wąż gumowy od chłodnicy robi się bardzo gorący, twardy i silnik zaczyna się bardzo nagrzewać aż do temp. czerwonego pola i silnik traci moc! Co to może być? Może termostat lub zapowietrzony układ? Ale dlaczego silnik traci moc? Jeszcze jedno wogóle nie przepłwa woda przez chłodnice, po odkreceniu korka przy odpalonym silniku nie wylewa sie woda z węzy dochodzących do zbiorniczka wyrównawczego! Dzięki za pomoc [ wiadomość edytowana przez: Marcello318 dnia 2006-07-23 20:38:17 ]
|
|
Moim zdaniem zapowietrzony układ chłodzenia oraz niedobór płynu w układzie... Uzupełnij płyn tak aby wymusić obieg i dobrze odpowietrz, jeśli problem dalej będzie sie powtarzał to sprawdź pompe wodną (zwróć uwagę też czy nie ma plam pod samochodem po dłuższym postoju)