| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-07-30 19:48:48 Odpowiem po piotrkowemu. Czteropak i cztery dychy na mechanika |
maskekk Pzn | 2006-07-30 20:42:29 Mocny srubokreto do cofniecia tloczka i oczyszczenia jarzma, i kluczyki dwa ale jakie to nie jestem w stanie Tobie odpowiedziec. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-07-30 21:08:46
...
Odpowiedź Adama jest zdecydowanie bardziej konkretna i pożyteczna
Naprawdę uważam że jak ktoś nie ma pojęcia (nigdy nie wymieniał klocków) to nie powinien brać się za hamulce!...to nie brak nszej dobrej woli ani głupie żarty, to kwestia bezpieczeństwa a czasem sprawa życia lub śmierci. |
DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2006-07-30 23:06:37 Wymiana nie jest trudna, ale robota wykonana rutynowo i szybko przez mechanika bedzie bezpieczniejsza niż by Ci się wydawało dokładnie i dobrze.
Potrzebne będzie ampulak "7" do odkręcenia zacisku, ampulak chyba "8"( może "6" ) do odkręcenia jażma zacisku, kombinwerki do zdjęcia sprężyny przy zacisku, młotek z długim trzonkiem do cofnięcia tłoczka , szczotka druciana- trzeba oczyśćić na wyjściowo głównie jażmo. Nie zaszkodzi też pasta miedziana do posmarowania miejsc styku klocków z zaciskiem. |
maskekk Pzn | 2006-07-30 23:45:10 a po robocie znaim ruszysz koniecznie wdepnij kilka razy pedal bo moze byc zdziwko jak bedziesz chcial zahamowac a pedal wpadnie... |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2006-07-31 06:48:58 ...i pierwsze hamowani rób z wyczuciem i dużo wcześniej niż dotychaczas-klocki musza się ułożyć i "dotrzeć" |
MareczekR espero Zabno | 2006-07-31 21:14:24 adam a ja tam wole za te 4 dychy czy 5 kupic 20 puszek zubra i walic w cieniu pod gruszka
jezeli chodzi o wymiane klockow to bardzo proste |
MareczekR espero Zabno | 2006-07-31 21:22:54
kolego wymiana jest bardzo prosta sciagasz kolo i widzisz sprezyne taka dziwna podwaz srobokretem zlap w kabineki i wyciag tak samo ja wloz pozniej klucz ampulak 7 odkrecasz 2 sruby uprzednio zaslepione dwoma zaslepkami plastykowymi, pierwsza jest obok weza plynu hamulcowego sciagasz caly zacisk potrzebny bedzie ci mlotek aby cylinderek cofnac do tylu zobacz ile jest plynu w zbiorniku bo plyn sie podniesie i moze wyciec wiec go ubierz, ja zawsze klocki koncowki tzn metalowe troche szlifuje poto aby lekko weszly jeden klocek musisz wcisnac ze sprezynkami w cylinderek, pamietaj po zalozeniu wszystkiego dokladnie odpal samochod kilka razy depnij na pedal hamulca az bedzie twardy powodzenia ![]() |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-07-31 21:43:56
A ja jednak ponad 20 puszek żubra wolę mieć święty spokój |