Już prwie 300kkm!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Serdecznie witam,
Jestem nowym użytkownikiem forum, posiadam Toyote Carinę II 2.0D (1991r.) liftback. Samochodzik chodzi ok, ale powoli zbliża się do 300kkm (280kkm), chciałem zapytać gdzie i u kogo zrobić przegląd, aby auto przejechało kolejne 300kkm Co powinno być sprawdzone/wyregulowane/wymienione? Na co zwrócić uwagę? Najlepiej byloby w Warszawie lub okolicach. Dzięki za pomoc!

Jak to do kogo do KAFI-iego z forum

Musisz wymieniać olej , filtry, płyny co 8000 lub 10000 km to zapewni ci długi żywot silnika. Przyy czym filtry oleju i paliwa obowiązkowo co 10000 km. W zasadzie nic innego nie możesz zrobić, no i jeszcze być czujnym na wszelkie ubytki płynów czy też jakieś tam stuki żeby wcześniej zauważyć ewentualną usterke.
Przy takich przebiegach prawda jest taka że może ci nawalić wszystko bo cudów nie ma, a wymiana podzespołów na zapas nie ma tez sensu bo koszty.
Wszytko jest że tak powiem "losowe" oprócz podzespołów które wymieniasz na nowe. Na pewno jeszcze rozrząd co 80000 km też powinieneś wymienić.
Toyoty z tego rocznika mają tę właściwość że raczej na drodze nie staniesz , ja zawsze dojechałem do warsztatu jak coś się działo i miałem czas na naprawe ) Pozdro.

Dzięki za odpowiedź. Może podacie jakieś bliższe namiary na warsztat Kfiego?

To co z tymi namiarami na Kafiego? No i pytanie nr. 2, czy "orlenowskie" Petrygo nadaje się do chłodnicy w Toyocie? Co macie w swoich chłodnicach ??

Chłopaki Kafi to nasz klubowicz, podaję to co znalazłam w jego profilu:
e-mail: kafi@vp.pl
nr gg: 5833601

Cytat:
2006-07-23 23:33:33, marty06 pisze:
[...] Co macie w swoich chłodnicach ??

Oryginał, czerwony Toyota.