OPEL OMEGA 2,5D problem z odpaleniem silnika na ciepło

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem z odpaleniem silnika na ciepło. Czy ktoś może mi doradzić co mam zrobić

poszukać sewrwisu diesla w celu zdiagnozowania i wyceny naprawy (typowa usterka tds-a , zużyta pompa wtryskowa)

czy to napewno pompa paliwa? słyszałem że powodem jest słaba kompresja silnika

Przy słabej kompresji nie uruchomisz zimnego motoru. Jest wysokie prawdopodobieństwo, że to pompa. Szukaj pompiarzy( specjalistycznego warsztatu diesla), zdiagnozują bez pudła , unikniesz zgadywanek i durnego wydawania szmalu na " to chyba to...."

a czy przebie 650000 km ma jakieś znaczenie - bo właśnie tyle mam nakręcone. Czy to wogule opłaca się naprawiać?

.... no , przebieg jest nie bagatelny...
NIe wiem ile robią tds-y do naprawy głównej....

dzięki omegolotC30NE za rade i postaram się rozglądnąć za jakimś serwisem może mi coś doradzą a podobno te silniki kręco do MILIONA bez naprawy głównej.

Witam.
Diesle opla mają jedną wk........ą wadę. Odpływy przy wtryskiwaczach parcieją - są gumowate - i zapowietrzają się układy zasilania Objawy różne m.in. Twój przypadek. Musisz wymienić przewody odpływowe. Są na wcisk bez żadnych opasek. Kup sobie z metra i podocinaj tak jak oryginały. długość nie ma znaczenia. Tylko uważaj bo króćce są plastikowe i łatwo urwać. Po wymianie trzeba odpowietrzyć. Są dwa sposoby
1 Sprężarka i powietrze do zbiornika a druga osoba kręci rozrusznikiem
2 Na odpływ zakładasz pompę podciśnieniową i ciągniesz a drugi kręci
Ja mam X17DTL, ciężko palił, po wymianie odpływów spokój.
Powoidzonka w wymianie.

dzieki za rade ale twoje rozwiązania odpada bo po pierwsze mama nowe przewody przelewowe a po drugie w zbiorniku mam drugą popmpe paliwa -elektryczną która wstępnie napełnia układ. Więc napewno nie jest to przez zapowietrzenie układu paliwowego. Poza tym rano po całym dniu i nocy postoju pali na dotyk.
Dzięki za rade ale nadal będę szukał rozwiązania

na dieslu w oplu się za bardzo nie znam.
Widziałem jedak kiedyś za kilkadziesiąt zł na allegro jakiś ?przekaźnik?, który podobno rozwiązuje problem odpalania ciepłego 2,5tds w oplu/bmw - podobno "ten typ tak ma" jakiś błąd kosntr. Podchodzę sceptycznie do takich wynalazków, ale jak nie nie ma rady, to.. może warto spróbować... W końcu POLAK potrafi