Ogrzewanie mnie dobije w końcu...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ! W zimę miałem problem z niedogrzanym samochodem, teraz odwrotnie - do wnętrza przedostaje się za dużo-jeśli w ogóle ma prawo się przedostawać - jak na moje wyczucie ciepłego powietrza. Z tego co zdążyłem się wcześniej zorientować, w Omesi A nie reguluje temperatury powietrza z nawiewów się żadnym zaworem płynu chłodzącego, tylko przesłonięciem/odsłonięciem nagrzewnicy. I tu moje pytanie - czy jest jakiś niezbyt bezinwazyjny sposób regulacji tych klapeczek ? A może jest jeszcze jakaś często padająca uszczelka, czy inne diabelstwo, o którym nie wiem. Bo w ciepły - już ok. 18-20 stopni - dzień normalnie nie daje się wytrzymać. Jak kiedyś napisał w odpowiedzi Młody - "ten lekki zefirek (z nawiewu) potrafi zdziałać cuda" i faktycznie, po kilku kilometrach bez otwartych na maxa wszyskich możliwych okien i dachu normalnie potrzebuję wycieraczek nad oczami .

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Salmon, mam podobny problem i jak na razie dowiedziałem się tylko tyle, że trzeba kawał samochodu rozebrać zarowno od strony kabiny jak i komory silnika. Nie ma podobno innego dostępu do obudowy nagrzewnicy. W omesi B sterowanie ciepłe-zimne jest linka, a rozdział tzn szyba, nogi podciśnieniowo. Z tego co sprawdziłem rozdział działa ok, sterowanie główną klapą też, więc proble tkwi pewnie w dokładności dolegania klapy do obudowy nagrzewnicy. Zaraz po wielkiej majówce będę z omesią w warsztacie i mam zamiar zająć się też tą usterką, dam znać jak so poszło

Ja bym na twoim miejscu sprawdził przede wszystkim czy sterowanie ciepło/zimno działa. To jest sterowanie elektryczne nie mechaniczne. Wejdź do Bestii nie zapalaj silnika tylko przesuń ten suwak w skrajne położenie obojętnie w które. Powinno być słychać delikatną pracę mechanizmu. Jeżeli termostat masz OK to najprawdopodobniej sterownie nie działa albo działa nie w pełnym zakresie. Fakt że trochę rozbierania jest no ale coś trzeba zrobić. Ja na szczęście mam to sprawne no i klima też jest manual bo manual ale na Węgrzech mi się przyda jak nic innego.

Gieroy, klikanie słychać, no i poza tym jest bardzo odczuwalna różnica po nagrzaniu silnika pomiędzy położeniem ciepło a "zimno" właśnie tego zimno do końca tak nie ma... Aha, jeszcze jedna sprawa, która odkryłem podczas dzisiejszego ujeżdżania bestii - jak już ustaliliśmy wcześniej, ze środkowego nawiewu w tak około 70% egzemplarzy powinno lecieć zimne powietrze - u mnie w zimę leciało zawsze a teraz w górnym położeniu górnego suwaka kierunku nawiewu leci prawie zimne (tyle ogrzane co podczas przelotu przez kanał), a w położeniu dolnym - lekko ogrzane. Ze schematów nawiewów wynika, że ta "rura" nie powinna mieć połączenia z obiegiem ciepłego powietrza - czyli co, mam porozpinane kanały ???

Powiem tak środkowy nawiew zimą dawał mi ciepłe ale zdecydowanie poźniej. A latem tam mam najzimniejsz powietrze. Nie analizowałem struktury i zasady działania ale chyba to zrobię. Z drugiej strony też nie możesz oczekiwać że latem będziesz miał zimne powietrze. To tylko nawiew nie klima.

Witam

Mam podobny problem ( tzn mimo ustawionego suwaka w położenie zimne i tak leci powietrze lekko ogrzane) , ale ja przeraziłem się bardziej ponieważ mimo przestawiania suwaka w skrajne położenia i załączaniu stacyjki ne słyszę żadnego "pomruku" elektrycznego silnika w takim razie zapytuję gdzie on ma się znajdować ( może to właśnie u mnie jest przyczyną sauny latem w Bestyji

Pozdrawiam
Edmund Dantes

Hmm nadal mi się wydaje że to sprawa nie domknięcia się tej klapki bo takowa tam jest. Jeżeli już planujecie coś tam zrobić to od strony konsoli nie macie co liczyć że coś zrobicie. Tylko od komory silnika. Kawał roboty przed wami koledzy. Już podskakuję z zadowolenia że nie mam tego problemu.
Powodzenia życzę.

Udało mi sie usunąć ten problem:
1. od strony kierowcy odkręć osłonę nad pedałami- plastik
2. wyjmontuj też ten panel z suwakami tylko nic na siłę (wszystko młotkiem )- będzie lepiej widać.
3. mocowanie linki, która zamyka słynnąklapkę sie obluzowało i przesuwała się cała linka po zamocowaniu działa prawie jak KLIMA.
powodzenia

Witam, mam pytanko- czy wie ktoś może, jak to jest skonstruowane w Senatorze B? Czy może to jest elektrycznie sterowane? Z góry dziękuję! Szpila

Gieroy: Nawet nie śmiem marzyć o zimnym nadmuchu w lato a'la klima - ale wyraźnie nawet na tych "zimnych" nawiewach czuć dodatek ciepłego powietrza od nagrzewnicy albo nagrzanej do czerwoności tapicerki .
Dobra Panowie, w chwili wolnego czasu chwycę za wkrętaczek (i młotek ) i zrobię bestii operację , po której oczywiście podzielę się oczywiście rezultatem .