Pompa wody do wymiany

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam do wymiany pompe wody (cieknie jak z kranu - 125 tys) i nie wiem czy postepuje sie tak samo jak przy wymianie paska rozrzadu (pasek zostawiam ma przejechane 7 tysiecy) no i co jeszcze wymienic przy okazji. Jesli mozecie jakiegos link o wymianie pompy, bo szukam ale wszerdzie tylko rozrzad a przy okazjii pompa wody jest wymieniana

chcesz to sam robic? jaki silnik? eh potwierdzasz tylko ogolnie znana prawde ze wymienia sie pompe co drugi rozrzad..ty nie wymieniles 5tys km temu i teraz masz robote od nowa

silnik 1.5, a autko jest kupione od wuja mojej żony i mechanik mu wymienił pasek i napinacz przy 118 tysiacach (potwierdzone) nie wiedzac czemu nie wymienil pompy wody. Teraz ja mam problem

Wymiana pompy i rozrządu jest dość pracochłonna i skomplikowana, jeśli nie masz dobrych narzędzi, co najmniej garażu i pojęcia o mechanice to się za to nie bierz. Ja bym zrobił to sam, ale... nie chce mi się, wolę zapłacić mechanikowi i mieć spokój
Wymień koniecznie pasek na nowy.

Nie przesadzajmy z paskiem.
Skoro była wymiana paska i napinacza (Podajżewam, że i rolka prowadząca też) jakieś 7.000km temu to wystarczy jak kupisz nową pompę i zmienisz tylko pompę.

Rada!!
Jeśli nigdy tego nie robiłeś to radzę tak jak Koledzy, jedź do jakiegoś warsztatu i zapłać za robotę komuś kto się na tym zna.
Koszt wymiany pompy myślę, że powinien wynieść 50-200 zł wzależnośći od zakładu

z mechaniką nie powinno być problemu (pokrewny zawód), kanał tez jest , chodzi mi oto czy zabierać sie tak jak do wymiany paska czy może jast jakaś krótsza droga?

przyglądałem sie zdjeciom wykonanym przez asterixa i widze że nie jest to prościzna ale powinienem sobie poradzić, chodzi mi najbardziej o napiecie paska rozrządu

Cytat:
2006-08-04 11:28:02, slonyk pisze:
przyglądałem sie zdjeciom wykonanym przez asterixa i widze że nie jest to prościzna ale powinienem sobie poradzić, chodzi mi najbardziej o napiecie paska rozrządu

Tutaj Jest napisane jak naciągać pasek.

a koszt u mechanika sprzed godzinki to 150 złociszy a jest przed 10-tym i ledwo na pompe wyskrobałem

Rolkę napinacza napinam na zewnątrz i wiercę mały otworek od czoła w który wkładam mały bolczyk - jak dla mnie to mało czytelne .

Witam.
Do wymiany pompy musisz rozebrać cały rozrząd:
zdjąć pasek,napinacz,rolkę,koło z wału korbowego(to co napędza pasek rozrz.).
Jak to wszystko pościągasz to musisz zdjąć tylną pokrywę (taka blacha) pod nią jest pompa wody przykręcona na trzy imbusy.
Tu masz pare fotek:
rozrząd

Jak będziesz mieć napinacz w ręku to zobaczysz tam takie 2 znaki (jak by strzałki lub jak kto woli trójkąciki) na rysunki pokazane jako A i B

Musisz te znaki "nałożyć" na siebie, anajlepiej jak je naciągniesz więcej, wtedy łatwiej będzie z założeniem paska.

Tu masz foto zamontowanego i ustawionego napinacza

Z tego co wiem....przy wymianie popmy wody trzeba sciagac pasek. i z tego co slyszalem u mechanikow NIE WOLNO zakladaac starego paska. Zawsze przy wymianie rozrzadu powinno wymienic sie pompe koszt ok100zl. Teraz niestey musisz wymienic caly rozrzad jak bedziesz wymienial pompe.

Cytat:
2006-08-04 10:22:40, slonyk pisze:
mam do wymiany pompe wody (cieknie jak z kranu - 125 tys) i nie wiem czy postepuje sie tak samo jak przy wymianie paska rozrzadu (pasek zostawiam ma przejechane 7 tysiecy) no i co jeszcze wymienic przy okazji. Jesli mozecie jakiegos link o wymianie pompy, bo szukam ale wszerdzie tylko rozrzad a przy okazjii pompa wody jest wymieniana

W sumie najbardziej szkoda że ktoś Ci DOBRZE nie doradził i nie wymieniłeś pompy w momencie wymiany rozrząda , wnioskuję , że było to przy przebiegu ok. 118kkm ? ...czyli i tak był Najwyższy Czas na to by zamontować nową. Oszczędność jak widać to była pozorna

Pozdrawiam

przupuszczam, że każdy mechanik wymieniłby pasek bez względu na przebieg, żeby mieć później spokój w razie jakichkolwiewk problemów, ale ja zaryzykuje jednak i nie wymienię ( dokładnie 7100 km na nim zrobione), jutro ruszam do boju, thx za wszystkie podpowiedzi