Czy mam alarm??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WItam, posiadam omege b 98r (centralny w kluczyku - radiowy). Raz nacisne - auto sie zamknie, drugi raz - zarygluje zamki. Każde nacisnięcie potwierdzane jest błyskiem kierunków. Jak otworze tak zamkniete auto kluczykiem to po otworzeniu dzwi kierunkowskazy zaczynają migac. Gasną po ponownym zamknieciu z pilota lub po właczeniu zapłonu. Teraz pozostaje pytanie czy posiadam alarm (moze sama syrena padła)? Zadnej lampki kontrolnej nie mam, gdzie szukac centralki?

Zgóry dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam Domin

Weź jakiegoś pomagiera

Niech otworzy tylne dzrwi i przytrzyma wciśnięty czujnik otwarcia drzwi.

Ty jako własciciel samochodu , człowiek wyższy rangą zamknij samochód.

Potem pomocnik niech puści czujnik.

Jak coś zacznie wyć lub trąbić to znaczy że masz alarm.

U mnie jest taki dziwny alarm. Uzbraja się go przekręcając mocniej kluczyk w drzwiach tylko kierowcy.
Wtedy blokuja się wszystkie zamki i od strony pasażera kluczem nie idzie otworzyć.

Jak go testowałem to wyje dodatkowy klakson umiejscowiony pod akumulatorem.

to nie dziwny alarm a fabryczny alarm

Drążac dalej temat doszedłem do podszybia z lewej strony auta - tam według TIS powinna znajdowac sie syrena alarmu. U mnie jest sama wtyczka Podpiełem kontrolke (zaróeczke) i wymusiłem właczenie sie "alarmu" i na tej kostce pojawiło sie napiecie - lampka migała jakis czas i przestawała. Jak wygląda syrenka? Jest to typowa syrena o zmiennym tonie czy taka jak klakson? Moze ktoś zapodać fotke?

ja mialem zwykly klakson tyle ze zepsuty, zamontowalem inny i trąby trybem "ciaglym" chyab oryginalny mial jakis przerywacz...

Wykrec z jakiegos starego auta klakson i zobacz jak to bedzie "wygladało" jak sie nie spodoba to kup na allegro syrene alarmowa i po klopocie
pozdr

Ja mam dokładnie to samo co Domin__g. Jeszcze sie do tego nie przymierzalem i nie wiecz czy jest alarm czy nie... Kierunki migaja podczas zamykania i otwierania drzwi wiec moze cos tam jest... Dodam, ze robilem probe z przytrzymaniem bolca w dzrzwiach i po zamknieciu pilotem odczekalem chwile. Zwolnilem bolec i nic nawet lampy kierunkow nie mrugaja w przeciwienstwie do lamp domin__g. Bedzie czas to zobacze co sie z czym je...

Pozdro
Cytat:
Drążac dalej temat doszedłem do podszybia z lewej strony auta - tam według TIS powinna znajdowac sie syrena alarmu. U mnie jest sama wtyczka

domin__g możesz powiedzieć dokładnie gdzie znalazłeś tą wtyczkę? Ja u siebie szukałem i nie mogę namierzyć ani syreny ani wtyczki. Daj znać. Pozdrawiam

Pozdro
Cytat:
Drążac dalej temat doszedłem do podszybia z lewej strony auta - tam według TIS powinna znajdowac sie syrena alarmu. U mnie jest sama wtyczka

domin__g możesz powiedzieć dokładnie gdzie znalazłeś tą wtyczkę? Ja u siebie szukałem i nie mogę namierzyć ani syreny ani wtyczki. Daj znać. Pozdrawiam

U mnie to sano czyli nic się nie dzieje po puszczeniu bolca tylko kontrolka odok awaryjnych zapala i oświetlenie kabiny... i nic poza tym. Czy mam alarm ??

Cytat:
2005-11-03 21:09:23, Pawelsem pisze:
Pozdro domin__g możesz powiedzieć dokładnie gdzie znalazłeś tą wtyczkę? Ja u siebie szukałem i nie mogę namierzyć ani syreny ani wtyczki. Daj znać. Pozdrawiam

Stojac twarzą do silnika to z prawej strony plastikowego podszybia. Jest w nim gumowa tulejka do odprowadzania wody. można ją wyjąc i przez otwór zajzeć do środka. Tam znalazłem wtyczke a syrena powinna być przykrecona na bolcu wspawanym w nadkole.

Ok Dzięki serdeczne. Jutro poszukam.
Pozdrawiam

jęsli nic nie wyje to albo macie wyłaczoną syrenke albo popsuta albo coś z klaksonem innej mozliwości niem a jak migają kierunki to musi być alarm

A jak nie migają kierunkowskazy - to znaczy że nie ma alarmu. Czy były wersje bez autoalarmu skoro większość B ma elektroniczną blokadę zapłonu?
Po zamknieciu zamka od strony kierowcy kluczykiem lub pilotem zapala się czerwona lampka przy śmiesznym ludziku. Daje to to - że próba otwarcia samochodu z samego kluczyka kończy się zapaleniem tej lampki i absolutna blokadą elektroniki silnika. Ale oprócz świcącej lampki nic nie miga.

ja mam omegę b z 99 roku i zamykam drzwi z kluczyka -migają kierunki, drugi raz - migaja kierunki i ryglują się drzwi , lamka czerwona po ludzikiem biegnącym na konsoli środkowej świeci się ciągle a potem sobie miga alarm jest uzbrojony. przez otworzone okno macham ręką wewnątrz i zaczyna wyć alarm , klakson z przerywanym dźwiękiem i kierunki błyskaja aż miło, jak się naciśnie w odpowiednim momencie przycisk z ludzikiem przed zamknięciem centraknego (trzeba to zrobić w kilka sek.przed zamknięciem), to sie ma alarm z dozorem wnętrza albo bez dozoru ( np. jak się zostawi psa w środku albo dzieciaka ), zapłon zblokowany drzwi zamknięte, alarm nie wyje że coś w środku jest , tylko manipulowanie z zewnątrz uruchomi alarm, z tyłu na szybach mam czujniki stłuczeniowe szyby, jedynie to alarm nie wyje jak sie np. trzęsie samochodem albo uderza w karoserię .

kurcze. o jakim ludziku jest mowa? nic nie kapuje...
a objawy mam podobne do kolegów - na kluczyku mam dwa przyciski. górny otwiera i zapalaja się kierunki, a dolny - na raz - zamyka zamek centr. - błysk kierównków - na dwa - rygluje zamki w drzwiach (nie mozna otworzyć drzwi od wewnątrz) i błysk kierunków. dodaję, że błysk jest jednokrotny...
na desce ani nigdzie indziej dodatkowego przycisku ani lampki nie mam...

to ma ten alarm czy nie?

ps. dajcie znać zanim bedę - klnąc na czym swiat stoi - szukał syreny na podszybiu... dzięki instrukcjom szacownych kolegów...

dzięki

Cytat:
2005-11-11 19:02:27, przemeck pisze:
kurcze. o jakim ludziku jest mowa? nic nie kapuje... a objawy mam podobne do kolegów - na kluczyku mam dwa przyciski. górny otwiera i zapalaja się kierunki, a dolny - na raz - zamyka zamek centr. - błysk kierównków - na dwa - rygluje zamki w drzwiach (nie mozna otworzyć drzwi od wewnątrz) i błysk kierunków. dodaję, że błysk jest jednokrotny... na desce ani nigdzie indziej dodatkowego przycisku ani lampki nie mam... to ma ten alarm czy nie? ps. dajcie znać zanim bedę - klnąc na czym swiat stoi - szukał syreny na podszybiu... dzięki instrukcjom szacownych kolegów... dzięki

Mam identycznie.I to jest wersja bez alarmu,jest tylko imo,a błyskają no bo tak fabrycznie podłaczone,żeby sygnalizować pracę centralnego zamka I wszystko w tym zakresie

Ja tez nie mam alarmu...

Nie mieć alarmu - to mieć dalej zaprzyjaźnionych sąsiadów. Najważniejsze, żeby auta nie mógł byle dupek uruychomić. Dzisiaj i tak nikt nie zwraca uwagi na wyjące alarmy.

Cytat:
2005-11-11 19:02:27, przemeck pisze:
kurcze. o jakim ludziku jest mowa? nic nie kapuje... a objawy mam podobne do kolegów - na kluczyku mam dwa przyciski. górny otwiera i zapalaja się kierunki, a dolny - na raz - zamyka zamek centr. - błysk kierównków - na dwa - rygluje zamki w drzwiach (nie mozna otworzyć drzwi od wewnątrz) i błysk kierunków. dodaję, że błysk jest jednokrotny... na desce ani nigdzie indziej dodatkowego przycisku ani lampki nie mam... to ma ten alarm czy nie? ps. dajcie znać zanim bedę - klnąc na czym swiat stoi - szukał syreny na podszybiu... dzięki instrukcjom szacownych kolegów... dzięki

Nie masz alarmu