| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Aliszer HF MEMBER Polonez Kombi 1.6 MPi Pruszków | 2006-06-21 00:56:18 Witam
To znów ja, tym razem czysto profilaktycznie.
W ostatni weekend postanowiłem - tknięty przeczuciem - sprawdzić poziom oleju w "padace" i zamarłem - bagnet uparcie pokazywał minimum. Sprawdziłem cały spód auta - sucho, w komorze silnika też suchutko; zresztą ewentualne wycieki bym wychwycił bo auto stoi przed domem na kostce brukowej więc ślady by były. Olej był wymieniany w marcu br. blisko 3000 km temu. Silnik chodzi równo, cicho i nic nie dymi z wydechu. Czy to wina przejścia z synetytyku na semi-synetytyk (Mobil 1 10W40) ? Zastanawia mnie też jedna rzecz, poprzedni właściciel zastąpił oryginalny filtr powietrza stożkiem i "pomysłowo" dokitował do niego kostkę, która w moim przekonaniu mogła być przepływomierzem lub czujnikiem temp. powietrza...or something. Celowo piszę "mogła być" bo się urwała, ale auto jeździ tak jak przed tym, więc się nie przejmowałem; ale to może to jest przyczyną ? Zaczynam już tworzyć teorie spiskowe...
Tragedii nie ma bo trochę doleje i znów te 3 miechy pojeżdże, ale boję się trochę czy nie są to objawy poważniejszej awarii ? Będe wdzięczny za wszelkie sugestie |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2006-06-21 21:51:18 jest ciepło, więc jak 'trochę' silnik przepala to raczej nie zauważysz spalania oleju....
ile oleju spala na 1000 km? |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-06-27 21:57:33 Podłacze się do pytania ale z troche większym dylematem, otóż moja lantra (1.6 16V) przed założeniem instalacji gazowej przepalała niewielkie ilości oleju - powiedzmy ok 1l na 4000km, co było wydaje mi sie nie zbyt wielkim dylematem. Przed założeniem gazu pojechałem do mechanika który pooglądał silnik zrobił pomiar kompresji i orzekł że jest w bardzo dobrym stanie - a to samo powiedział facet w komisie gdy chciałem auto sprzedać. Po założeniu lpg zużycie oleju wzrosło do ponad 1l/1000km !! Martwi mnie to bardzo, w czasie jazdy nie widać jakiegoś specjalnie duzego dymienia. Kontaktowałem się z innym właścicielem lantry z podobnym silnikiem i on powiedział że normalne w tyum silniku jest zwiększenie zużycia oleju po zagazowaniu. Chciałem się zapytać jak jest u innych właścicieli G4cr ze zużyciem oleju podczas jazdy na gazie??? |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-06-28 13:14:31 Też słyszałem ze nie lubi gazu bo to się przekłada również na trudną jego regulacje i bez dobrego komputera ani rusz. Ale to potwierdza moje podejrzenia że ten typ tak ma, ja mam w tej chwili olej castrol gtx high milage jest to olej mineralny. Teraz właśnie zauważyłem że na stronie castrola też do lantry zalecają olej półsyntetyk. spróbuje wymienić przy najbliższej okazji i zobaczymy co będzie ![]() |
gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2006-06-28 19:21:24 Witajcie,
Ja tez mam lantrę 1.6 16v. Faktycznie do gazu to ona stworzona nie jest . W moim atuku przed załołeniem LPG, zużycie oleju było na poziomie 1l /10kkm Gaz był założony ok 40kkm temu (rok temu). Zużycie oleju wzrosło do 0ok. 15l/10kkm. Oczywiście w zależności jakie obroty wyciągam i jakimi prędkościami się poruszam. Był okres (krótki), że bardzo żygało olejem spod korka wlewu oleju i spod dekla zaworów. Po naprawie zużycie się zmniejszyło. Olej jakiego używam to od momentu kupienia (43kkm na blacie ?? -obecnie 90kkm) castrol GTX magnatec 10w40. zmiana co 10kkm. |
Cobra_JM HF MEMBER Hyundai Accent Chorzów | 2006-06-28 22:43:14 Ja dzisiaj dolewalem bo po 5000 spadl mi poziom ponizej dolnego znacznika. |
kru_chy HF MEMBER HYUNDAI SCOUPE GT kielce | 2007-02-10 16:44:31 Taka jest prawda... Gaz jest najwiekszym zabojca dla uszczelniaczy i tego sie nie zmieni.A to one najczesciej sa przyczyna tak naglej zmiany w spalaniu oleju. Moj scoupe jezdzi teraz na silniku accenta 1.5 i tez na poczatku nie bral wcale oleju a teraz dolewam mu 100ml na 1000km. Ale to nie to samo co kiedys - 1.5l na 1000km heh mialem wyrobione prowadnice...
Pozdrawiam |
Vex HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2007-02-13 19:41:35 Gadalem z pewnym Panem i powiiedzial ze po 100,120 tys km piersionki kiepskiej jakosci powoli nie daja rady, szczegolnie na wyzszych obrotach. Moj ma 126 tys 1.5, przy spokojnej jezdzie prawie nic nie bierze. Po pierwszym 1000km 2mm na bagnecie, ale przy wysokich obrotach troszke oleju pobiera. Grunt to rozsadek ![]() |