| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-08-02 12:12:25
...żarty sobie robisz??...przecie miałaś doszczętnie prawie rozkopany i to dwukrotnie silnik , a Ty pytasz o takie rzeczy?? |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2006-08-02 12:51:11 Dobra, dobra - pomijajac to kto i co mial rozbierane.
Ja mam podobnie - widze ze mam tam olej. W ASO mi powiedzieli zeby nie zawracac sobie tym glowy ale jakos im nie ufam. Co o tym myslicie? Oleju tez musze od czasu do czasu dolac. Czy to trzeba zrobic od reki czy mozna troche poczekac az sie znajdzie troche czasu na to? |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-08-02 13:25:51 U mnie już tak kapie od dłuższego czasu. Ale ze względu na fakt, że w celu wymiany trzeba targać skrzynię z auta - na razie odpuszczam Gorzej, bo nawet nie doczekam się na awarię sprzęgła, która byłaby okazją do wymiany tego uszczelniacza.
Podsumowując - Ciec nie powinno, ale jak cieknie to... trudno. Uzupełnienie: Czasmai w tym miejscu kapie jeżeli olej wycieka spod aparatu zapłonowego albo z miski. [ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2006-08-02 13:50:54 ] |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2006-08-02 13:48:29 Czyli olewam to. Wezme szmate, wytre i zobacze co sie bedzie dzialo. Dzieki. |
Marzenkachilsz Espero 2,0 CD peł.wyp. Katowice | 2006-08-03 01:59:12
Zacytuję sama siebie bo nikt nie wyraził opinii co do dodatków do oleju likwidujących małe lub duże (?) wycieki Czy komuś to pomogło albo zaszkodziło ? |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-08-03 11:55:14 Marzenko,
Do dodatków do oleju należy podchodzic z bardzo dużą rezerwą. Niestety ich działanie jest takie, że poprócz ew. wycieków zatykają wszelkie możliwe przeweżenia w kanałach olejowych silnika. Wszystkie tego typu preparaty do skrzyń, chłodnic, silników itp stosuje się raczej tuż przed sprzedażą auta. A wyciek prawdopodobnie pojawił sie teraz ponieważ zamiast np oleju półsentyczenego wlali ci syntetyk. To taka hipoteza. Radą jest albo powrót do poprzedniego oleju albo przyzwyczajenie się. Naprawa jako taka będzie dość kosztowna. Lepiej poczekać aż będzie ją można zrobić "przy okazji" np przy wymianie sprzęgła. |
Marzenkachilsz Espero 2,0 CD peł.wyp. Katowice | 2006-08-06 12:50:19 Wycieka niewiele z pod odmy. Na zdjęciu (w poście o 2 remontach na trasie nad morze) bloku silnika widać że na rurze od odmy przywiązali kolektor wydechowy i cały wydech przez 2 dni wisiał na tej rurze. Na zdjęciu widać że u podłoża(przymocowania tej rury) jest sucho żadnego wycieku i zapocenia teraz jest mokro w pobliżu . Czy dobrze kumam ?
Wystarczy dokręcić śruby czy wymienić uszczelki ? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-08-07 00:03:03
jeśli zaczęło cieknąć, to dokręcanie niewiele pomoże. Wymień i po kłopocie, zwłaszcza, że koszt znikomy. |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2006-08-07 08:11:49 Jesli dobrze rozumiem to cieknie spod tego smoka co wchodzi przy skrzyni biegów do miski olejowej.
Ja to zdjąłem i po wyczyszczeniu uszczelke posmarowałem silikonem do 360 st.C. i od 800 km mam suchutko. A juz chciałem z uszczelke od miski sie brać. Mechanik coś o uszczelniaczu w skrzyni mowił, a potem sie zdziwił .[ wiadomość edytowana przez: maltoron dnia 2006-08-07 08:12:32 ] |
Marzenkachilsz Espero 2,0 CD peł.wyp. Katowice | 2006-08-07 20:33:15
JAK FACHOWO NAZYWA SIĘ TEN "SMOK" JAK PRZEZ TELEFON ZAMÓWIĆ USZCZELKĘ POD TEGO "SMOKA" POPATRZ DOBRZE NA ZDJĘCIE W MOIN WĄTKU DOTYCZĄCYM 2 REMONTÓW NA TRASIE DO KOSZALINA. nA ZDJĘCIU BLOKU SILNIKA WIDAĆ JAK NA SZNURKU JEST ZAWIESZONY WYDECH NA TYM CZYMŚ I U PODSTAWY TEGO CZEGOŚ JEST PRZYKRĘCONA NA 2 ŚRUBY PODSTAWA DO BLUKU I SPOD TEJ PODSTAWY JEST NIEWIELKI WYCIEK O CO PYTAĆ PRZEZ TELEFON ? iLE TO KOSZTUJE (SAMA USZCZELKA) ? |