MotoNews.pl

Czym okrecic kolektor wydechowy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chodzi mi o izolacje termiczna.

Pozdrawiam
Boguslaw Tabasz

To jest dobry temat - sam sie nad tym zastanawiam. Moj dziadek malowal kolektor srebrzanka (tak zreszta napisane jest w Szczecinskim)

Ekran z odpowiednio dociętej blachy, ewentualnie dwie takie same blachy a pomiędzy nimi kawałek azbestowego koca gaśniczego.

a taka okladzina, jak na przegrodzie w polaju?

Witam.....
w sklepach motoryzacyjnych jest taka specjalna tasma dajaca izolacje termiczna i wytrzymujaca do ponad 1000 st.C

normalnie owijasz ja kolektor (chyba nawet jest przylepna) i gotowe koszt to ok 10-15 zl. (zaleznie od wymiarow i sklepu)

Takie cos chcialem wlasnie uslyszec.

Takie proste pytanie - co to daje

Po pierwsze nizsza temperature w komorze silnika. Po drugie kolektor powinien byc nagrzany.

Nieśmiało zapytam: a co to daje ?

zmniejsza naprężenia cieplne w kolektorze ? (bo ma bardziej równomierną temperaturę)
ale zwiększa jego temperaturę
no i jest chłodniej w komorze silnika

Cytat:
2003-12-18 11:56:53, KiLeR pisze:
a taka okladzina, jak na przegrodzie w polaju?

kiler, nawet nie wiesz jak ladnie sie topi, smaży i pali po kontakcie z kolektorem.... smród jak cholera, wszystko w kłaczkach i za cholerę takiego palącego się wygłuszenia z przegrody nie jesteś w stanie ugasić.

Odgrzewam temat

Taśma

[ wiadomość edytowana przez: faownik81 dnia 2007-10-21 18:16:17 ]

Tylko ta cena... ja to się ma do tego?

Cytat:
2003-12-18 12:42:13, Nomad pisze:
Witam..... w sklepach motoryzacyjnych jest taka specjalna tasma dajaca izolacje termiczna i wytrzymujaca do ponad 1000 st.C normalnie owijasz ja kolektor (chyba nawet jest przylepna) i gotowe koszt to ok 10-15 zl. (zaleznie od wymiarow i sklepu)

Albo powłoki ceramiczne. Na razie mam tylko w głowicy, ale jak tylko wyspawam kolektor, to tam też zagości ceramika.