| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-05-09 12:18:44 Kurcze teraz dostrzeglem ze pozostawiles "auto na biegu jalowym" przepraszam za pomylke, tak to nie jest normalne. Musisz szukac przyczyne w ukladzie chlodzenia, chociaz to dziwne.
Jak najbardziej normalne czujnik temperatury jest obok termostau. Po wylaczeniu silnka tworzy sie tzw korek termiczny i dlatego temp rosnie bo nie ma obiegu cieczy, gdybys odpall auto to twmperatura spadnei po chwili do 90 lub podpbnie . Temoeratura wrzenia dla plyny w sprrawnym ukladzie chlodzenia to 116 stopni. Gdybys mial silnik 3,0 to o ile pamietam jest tam dodatkowa pompa ktora mieli ciecza jescze po wylaczeniu samochodu aby wlasnie zapobiec miejscowemu podniesniu sie temperatury duze silniki tego nie lubią [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2003-05-09 12:22:30 ] [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2003-05-09 14:03:02 ] |
CzaRny3000 seria :) POZNAN | 2003-05-09 13:27:20 zaraz zaraz ja mam 3 litry i nic nie wiem o dodatkowej pompie.a temat temperatury cieczy chlodz. katuje juz bardzo dlugo-wczoraj wymienilem chlodnice na taka od modelu 2,3 td -wieksza grubosc rdzenia i auto odpukac nie grzeje sie juz!!!wisko mam nowe-tzn kupione rok temu.chlodnice wymienilem poniewaz ma miejsce na czujnik-wlacznik wentylatora elektrycznego-chcialem przerobic ale chyba zrezygnuje-temperetaura jest w tej chwili ok.
moze ktos mi podpowie jaka jest temperatura pracy C30NE???? na starej chlodnicy w korkach dochodzilo do 105st C w tej chwili pracuje na 85-ok 93 st C. pozdr |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-05-09 14:22:09 Kurcze Czarny gdzies ogladelem to rozwiazanie chyba w senatorze
byla dodotkowa pompa ktora miella ciecz aby nie stworzyc korkow termicznych, Masz temat do poszukiwan. Jak masz schemat elektryczny do 3 to pownienie tam to znalezc, choc moze to chodzlo o audi? Nie pamietam dokladnie zreszta nie mam tego problemu. Co do tempratury, to kiedys napislam ze tem pracy silnika c20ne rozgrzanego to 100 stopni ale zostalem skrzyczany, ale w moge napisac ze gdy omega sie nagrzej i to dobrze np wyjazd na lob to temperatura ustawia sie na 100 C czasami nawet 102 ( ale nie pytaj mnie dlaczego tak dokladnie odczytuje bo sam nie wiem otwarcie termostau 92,5 pelny 107,5 tem wrzenia plynu przy sprawnej instalacji (cisnienie ) 116 stopni wybierz co chcesz. |