Opel astra II kombi 1,4 16V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, chciałem się was poradzić, co sądzicie o założeniu gazu do mojej astry II kombi 1.4 16V. Ma ona 90 kM, nie jest sama w sobie dość mocna, ale jeździ mi się dobrze. Klima też ma. Troche tylko wkurza mnie jej spalanie, bo w mieście, to ośiąga ona nawet 10-11 l benzyny na 100km, więc dlatego zastanawiam się nad założeniem gazu. Poradźcie mi co zrobić, czy to nie jest wina auta czasami, że ona tyle pali, czy po prostu ten silnik tyle musi brać??

Coś masz nie tak
moja 1.6 16V pali tyle gazu w mieście
także przeczysc przepustnice, krokowy,sprawdź świece

gaz też warto założyć,ale moja rada to instalacja sekwencyjna
ja mam II gen i drugi raz bym jej nie założył,tylko dorzucił -wtedy tysiaka-teraz mniej, do sekwencji

Sugeruję założenie gazu. Ja też mam 1,4 16V z gazem II generacji i pali w mieście ok. 8l/100, a w trasie do7,5/100 przy prędkościach 100-120 km/h. Dotychczas po 70000 km na gazie nie miałem zadnych niespodzianek. Tylko trzeba dbać.

Waldiher, coś lejesz wodę z tym "miejskim" spalaniem

No chyba, że spora część dystansu jest pokonywana na benzynie .

Nie mieszkam w WIELKIM mieści. Nie stoję godzinami w korkach, nie mam do pokonania wielu "świateł", ale robię częste, krótkie trasy 1-15km.Zimą ledwo zdąży złapać temperaturę. Nigdy nie przekroczyłem (nawet zimą) 9 l gazu/100. Bena tylko do rozruchu i na rozgrzewkę ok.500m.

Rozgrzewka poranna, pierwszy rozruch i tylko jak jest dosyć niska temperatura. Benzyny tankuję za 50 zł i wystarcza na 2500- 3500km, w zależności od pory roku.

Jeśli tylko tak krótkie odcinki i benzynka tylko na odpał to tym bardziej zimą powinien chlać jak smok, czysta fizyka, a u Ciebie to chyba jakieś czary

No nie gadaj , w Krośniewicach można postać , chyba że już obwodnicę macie...

Ps mam w rodzinie jednego takiego, co twierdzi, że jego audi 90 (2.0) pali niecałe 8 l lpg,

[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2006-08-07 20:12:39 ]

Podałem fakty dotyczące mojego samochodu. Gdyby chlał gaz w ilościach 10-12 l/100 to byłoby źle. Nie jeździł bym na gazie, bo przy spalaniu benzyny 7/100 i droższym serwisie nie opłaciło by się męczyć silnika. Ostatnio obskoczyłem trasę do Kołobrzegu i z powrotem + trochę, razem 890 km na 64 l gazu, przy obciążeniu 4 osoby + bagaż wakacyjny. Dodam, że nie jechałem 90 km/h, ale znacznie więcej. Przy obciążeniu 5 osób i bagaż na autostradzie przy szybkości 130-140 spalił ok.8/100.