Dom z drewna...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Koledzy, tak mi się marzy dom z drewna...Ale nagle marzenia odchodzą na bok i zastanawiam się nad praktycznością tego rozwiązania. Nie chodzi mi o typowo góralski dom z bali, tylko drewnianą chatę ocieploną, z kominem, mieszkalną. Może ktoś z Was mieszka w takim cudzie, albo chociaż pomieszkiwał? Jakie wrażenia? I jak z ciepłem w zimie? Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

drewniany podobno zdrowszy - cokolwiek miałoby to znaczyc

mój znajomy mieszka w bliźniaku jego częśc jest z cegły a sąsiada z drewna - koszty utrzymania podobne, zależy jak się ociepli

Nieopodal mojej miesciny znajomek ma dom z drewna - chwali sobie.

reszta jak pisze 'emenems' <-nie moglem sie powstrzymac

w Koninie (przy "obwodnicy") fist firma co juz ladnych pare lat robi wlasnie takie domki, ale niewiem jak sie to spisuje bo nie mam takiego
Ale powiem ci ze wygladaja bardzo przyjemnie przynajmniej jak sa nowe

[ wiadomość edytowana przez: borys dnia 2006-08-09 20:02:28 ]

Dom z drewna jest napewno cieplejszy i przyjemniejszy.Z trwałością w porównaniu z murowanką chyba przegrywa-przynajmniej domy stawiane obecnie(nie ma już takiego smolnego drewna jak kiedyś).Minusem jest wykończeniówka-np.płytę gips.-kart. do drzewa musisz kręcić po łatkach-glazura też na płytę.W murze płytę można na łatki,ale prościej bezpośrednio na placki do ściany.Dom drewniany musi składać dobry($)stolarz,a mur to pewnie teść,czy wujek wymuruje .Ja kilka lat temu musiałem wybierać-mieszkam w murze i nie narzekam.W tym tygodniu zaczynam ocieplać i będzie ok .Czy z drzewa-czy mur to już zależy od tego co się chce mieć,co się ma i ILE się ma... Mimo wszystko życzę spełnienia marzeń.

PS.Czy drewnianą,czy murowaną-jeśli się nie ociepli,to nie należą do przytulnych-szczególnie w naszym klimacie

Dodam do przedmówców, bo w temacie budownictwa coś mogę powiedzieć. Napewno szybciej postawisz domek z drewna, czy taniej tego nie wiem, dość rzadko spotykany temat w naszym kraju. Zwróciłbym tylko uwagę na zabezpieczenia p. poż. oraz elektrykę w takim domku. Druga ważna sprawa ocieplenie, tylko wełna mineralna, jak wiadomo materiał drozszy od styropianu przynajmniej o 50%. Całość musi "oddychać" zeby służyło przez lata. Z tym wiąże się także trwałość, z tego co się oriętuje w USA gdzie takie domy to codzienność przewiduje sie użytkowanie przez ok. 50 lat, oczywiście 100 letnie domy też są ale w większości do kapitalnego remontu, a czasem rozbiórki. Warto przemyśleć całość inwestycji i plany na przyszłość, zeby się nie okazało ze nasze dzieci będą musiały dla swoich stawiać nowy dom!

Zawsze można jeszcze murowany dom obić szalówką i będzie wyglądał jak z drewna .

moi rodzice maja dom na wsi - drewniany właśnie, latem idealnie.. przed domem wielkie drzewo w domu chłodno no nie jest to klima 20' ale jest naprawde przyjemnie nawet w najgorsze upały, w zimę gorzej, jak się dom nagrzeje to trzyma ciepło.. ale troche trzeba to ogrzewać. , dużo problemów typu nierówne ściany, korniki pruchnica (taka ala rdza ) ale generalnie bardzo git.

Cytat:
2006-08-09 20:00:02, retrospect pisze:
reszta jak pisze 'emenems' <-nie moglem sie powstrzymac

Cytat:
2006-08-09 11:37:31, Radiowiec pisze:
Koledzy, tak mi się marzy dom z drewna...

Witaj,
Napewno duzo informacji znajdziesz tutaj, ale pamietaj, ze ten servis jest raczej "pro-drewniany", dlatego dane i opinie moga byc w pewnym stopniu stronnicze...

Napewno buduje sie go inaczej i mieszka sie w nim inaczej niz w domu murowanym - na inne rzeczy trzeba zwracac uwage (np. szkodniki drewna) IMO najwazniejsze zeby byl dobrze zaprojektowany, poprawnie wykonany oraz wkomponowany w dzialke i okolice i... Tobie sie podobal

[ wiadomość edytowana przez: Xeper dnia 2006-08-10 00:03:29 ]

Bardzo Wam wszystkim dziękuję. Znalazłem już odpowiedni projekt i ekipę poleconą przez znajomych, więc jeszcze tylko sprawy kredytowe i...może już na wiosnę rozpoczynam budowę. Narazie czekam na potomka

W przyszłym roku bede budowal sie właśnie w systemie drewnianym, mam tez pomysl na system szkieletowy??
czy masz moze jakis namiar na sprawdzona firme??
gg 3692355

Słyszałem że taki 120 metrowy domek z bali stawiają łącznie z kostką w ciągu 4 tygodni i wszystko kosztuje 150 tys...

Na jaki sie zdecydowałeś ? szkieletowy czy z bali i za ile jeśli to nie tajemnica ? jaka powierzchnia jaka działka ? płaciłeś za ar więcej niż 10 tys ?
pzdr

może coś takiego?: Castor

Ja jestem zdecydowany na szkielet, na bal nie mam kasy. Oglądałem już gotowy dom w Pruszczu Gdańskim, namiary mogę podać, jak wrócę z roboty. Koszt takiego domu, około 120 metrów, z poddaszem, 4 pokoje, kuchnia, łazienka, pomieszczeni gospodarcze, taras, ganek, dachówka, pełna stolarka - 156 tysięcy. Ja myślę o mniejszym, zaproponowali mi ładny projekt - dom 80 metrów, z poddaszem(2 sypialnie), z ładnego, ciemnego drewna, impregnat, stolarka itd. za 56 tysięcy, ale bez dachówki. Do tego trzeba doliczyć wełnę i inne elementy wykończeniowe. Działkę już mam - 700 metrów. Ale ja raczej będę szukał fachowców, którzy zrobią mi taniej, bo są znajomymi znajomych. Górale biorą tylko koszt drewna i hektolitry wódki, tony mięsa i spanie

Witam , tez mi się maży taki domek z bali , ale do tego musi byc jeszcze odpowiednia działka. Domy są piękne, ale mimo wsystkich plusów jest jedno ale.. mianowicie podobno to są domki jednopokoleniowe, cokolwiek by to nie miało znaczyć.
Pozdrawiam

Cytat:
2006-08-10 08:09:47, Radiowiec pisze:
Bardzo Wam wszystkim dziękuję. Znalazłem już odpowiedni projekt i ekipę poleconą przez znajomych, więc jeszcze tylko sprawy kredytowe i...może już na wiosnę rozpoczynam budowę. Narazie czekam na potomka

Drzewo,dom i syn... Ja już mieszkam pięć lat we własnym domu,mam dwóch synów,a drzewa do dziś nie posadziłem Nie ma kiedy albo nie wiem gdzie,żeby potem nie rosło niewiadomo gdzie...