MotoNews.pl
10 Osłonia/ mieszek długiej połosi od strony skrzyni biegów (155347/279) - PT

Osłonia/ mieszek długiej połosi od strony skrzyni biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Wymacałem jakis twardy kawałek w osłonie długiej połosi od strony skrzyni biegów. Odsunąłem mieszek i wyjałem jakis kolisty kawalek plastiku. Jakby dekielek na otwor w skrzyni biegów - wyglada jakby mialo to wplywac na ruch smaru w mieszku lub ograniczac go . Na razie te resztki wyciagnałem i dołożyłem smaru. Jakie ma znaczen wydłubany krązek i czy to mozna kupić?

mi wylecial w kilku kawalkach i trudno.SMigam bez niego wszystko ok wiec chyba mozna i bez niego

witam ja tesz ostatnio zauwazyłem cos twardego w tej gumie ale tak jerzdze mam nadzieje ze nic się nie stanie złego

A ja w niedawne upały wysłyszałem (nawet pytałem o to w osobnym wątku) lekkie trzeszczenie, jakby guma o metal - przy wolnym toczeniu się auta (przy szybszym szum zagłusza). Nie doszedłem co to więc zdjąłem koło i jedyne co zauważyłem to 2 kolejne "garby" tej osłony w pewnym miejscu tarły o siebie - widać było wytarte miejsce. Też wyczułem jakiś twardy/sprężynujący element w środku, który nie był osiowo tylko po skosie i dlatego 2 zwoje osłony o siebie tarły. Nie udało mi się tego przestawić i dalej ciut obciera..
Co tam kurcze jest ?

Pozdr

wlasnie ten pekniety krązek - dekielek. Pękl i sie zozciągnął ala spręzyna. Na pewno na dluzsza mete zniszczy gume bo az szczela podczas krecenia osią. Wiec to od razu wywaliłem