| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
wszwedd SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara Katowice | 2009-08-28 21:37:13 Witam,
Przeszukałem chyba cale forum ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi- otóż moja Samara 2 dni temu zgasła w czasie jazdy Nie chce zapalić- metoda znana z Romecika sprawdziłem czy jest iskra na świecach i nie ma. Rozrusznik kręci- z silnika po odkręceniu świecy dmucha, test z 1 biegiem tez auto się przesunęło na rozruszniku- chociaż dźwięk po uruchomieniu rozrusznika jest dziwny jakby czegoś "brakowało" - może dlatego że nie ma iskry?? ale do sedna- jak sprawdzić części czy wina leży w aparacie zapłonowym czy może niżej w samej cewce?? a może przyczyna braku iskry może być inna?? Z góry dzięki za pomoc |
kropi SYMPATYCZNY GOŚĆ lada 110 i 111 słupsk | 2009-08-29 07:02:57
a jak zepsuł się moduł zapłonu to nie bezie iskry.Co do modułu to polecam założyć od vw tylko nie telefunken a boscha |
dcnt MEGA ŁADZIARZ Audi 80, Land Rover ... Pilzno | 2009-08-29 18:41:53 albo palec, albo modul, w sumie u mnie czesciej swego czasu padal modul |
wszwedd SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara Katowice | 2009-08-30 19:19:11 Dziękuje za odpowiedzi
tak się złożyło,że kiedyś dostałem od znajomego zupełnie nowy kompletny aparat zapłonowy- teraz będzie możliwość jego wykorzystania Tylko nie potrafię przebrnąć przez instrukcję- jak go zamontować krok po kroku: (cytaty z instrukcji: Samara "budowa i naprawa") 1) zaciągnąć hamulec postojowy, odłączyć masę z akumulatora 2) obracając wal korbowy- wykorzystując śrubę mocującą kolo pasowe- ustawić go aby znak na kole zamachowym pokrył się ze środkową kreską podziałki (gdzie szukać tej śruby aby nią pokręcić i tego "okienka" z podziałką na obudowie sprzęgła gdzie te znaki mają się pokryć- czy są one widoczne czy trzeba coś odkręcać, demontować)
3) odłączyć od aparatu zapłonowego przewody i odkręcić śruby mocujące i ściągnąć aparat i teraz jak włożyć i ustawić nowy aparat?? jakieś wskazówki albo rady bo nie wiem co dalej??
4) 2 wypusty na walku rozdzielacza są ustawione- niesymetrycznie względem środka- więc czy będą pasowały do walka rozrządu tylko w jednym położeniu?? czy trzeba coś odwracać czy ustawić
5) To wydaje mi się że rozumiem- rozdzielacz należy umieścić tak aby środkowa ryska na obudowie rozdzielacza pokryła się z ryską na obudowie silnika i dalej można po podłączeniu przewodów odpalać samochód czy trzeba ustawiać jakieś wyprzedzenia itd?? |
wszwedd SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara Katowice | 2009-08-31 10:50:09 Nie sprawdzając cewki wymieniłem cały aparat zapłonowy, ale nadal nic- i ten dźwięk jakby czegoś "brakowało" podczas pracy rozrusznika.
Sprawdziłem iskrę na świecy i jest tylko w momencie pierwszej sekundy pracy rozrusznika- jedna iskra i wtedy dźwięk jest normalny. Sprawdziłem iskrę "niżej" i cewka daje też tylko jedną iskrę po uruchomieniu rozrusznika, a później iskry już nie ma... |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2009-08-31 12:25:42 A palec w aparacie wogole sie obraca? Czy nie urwal Ci sie pasek rozrzady? Albo nie wyrobily sie zabki na nim? |
wszwedd SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara Katowice | 2009-08-31 13:43:25 Właśnie to sprawdziłem i okazało się że urwał się pasek rozrządu tzn. nie urwał się sam pasek ale zęby na nim. Czy w takim wypadku wystarczy wymienić sam pasek i będzie wszystko działać czy trzeba zrobić coś więcej ? |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2009-08-31 14:43:25 Silnik 1300 jest kolizyjny o ile dobrze pamietam. W 1500 nic sie nie dzieje.
DEx |
wszwedd SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara Katowice | 2009-08-31 16:44:33 w tym przypadku niestety mam 1300- przeszukałem forum i jest propozycja założenia nowego paska i pokręcenia rozrządem przez śrubę- jeśli będzie opór tzn, że silnik ucierpiał-jeśli oporu nie będzie można spróbować odpalić silnik??
a może są jakieś inne objawy uszkodzenia silnika?? albo inne propozycje co zrobić w tym momencie?? |
mechanior ŁADZIARZ Łada 110-WAZ21102;2111 Warszawa | 2009-09-02 22:49:27 Najpierw sprawdź jak chio radzi czemu poszedł pasek. założenie nowego i kręcenie śrubą jest dobrą metoda, jeżeli nie będzie oporu to warto zrobić pomiar ciśnienia i będzie wiadomo czy ucierpiała głowica.
[ wiadomość edytowana przez: mechanior dnia 2009-09-02 22:50:08 ] |
wszwedd SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara Katowice | 2009-09-04 10:16:07 Dziś samochód trafił na warsztat bo wymiana tego wszystkiego już mnie przerosła
Miejmy nadzieję, że nie ma katastrofy w silniku... |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2009-09-04 19:12:29 Witam
Dorzucę kwiatek do ogródka, w mojej Ładnej padł kondensator, auto odpalało, a po kilka minutach po zagrzaniu silnik zaczynał przerywać, albo całkiem gasł, co się nakląłem, oczywiscie wymieniłem wszystko dookoła, zanim pomyślałem o poczciwym kondziu |