Cięgna klamki klamki wewn. - różnice

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie,

Dawno, dawno temu pękło mi cięgno od klamki wewnętrznej do zamka (MKV '91, 3D, centralny). Ostatnio jeden z forumowiczów sprzedał mi cięgno, wg mojego zapytania. Wczoraj je odebrałem i byłem zadowolony do momentu demontażu starej linki...

Okazało się, że linka, którą mi sprzedano jest krótsza ok. 15cm i ma zupełnie inne zakończenie. Dzięki temu ni jak nie da się zamontować w moich drzwiach (zamku). Wydaje mi się, że kupiona linka jest z 5D bez centrala...

Materiał poglądowy:

I tu pytanie: Podejrzewam, że takie linki w budzie 3D i 5D różnią się długością i przy centralnym i jego braku różnią się zakończeniem (w zamku)? Bo do takich właśnie wniosków doszedłem, po tym jak otrzymałem zakupioną linkę... Mam rację?

Chciałbym mieć pewność żądając wymiany lub zwrotu pieniędzy. Niestety znowu się zawiodłem na kimś niekompetentnym... bo chciałem zaoszczędzić 20zł...

Macie jakieś doświadczenia z tymi linkami?

Kozak_WRC

[ wiadomość edytowana przez: Kozak_WRC dnia 2006-08-17 11:02:59 ]

na dolnym Twoim zdjęciu po lewej jest linka od nowszego zamka, pewnie MK6 (linka wchodzi do zamka poziomo i łączona jest poprzez jeszcze jedno cięgno wewnątrz zamka)
po prawej jest linka, która wchodzi pionowo do zamka (starszy typ).
czy jest od 3D, czy 5D, to zależy jedynie od jej długości.
Podłączenie siłownika centrala jest takie same.

dodam, że oba zamki pasują do MK5-3D bez problemu. Linki natomiast muszą być odpowiednie do każdego typu zamka. Podejrzewam, że kupiłeś od nowszego zamka (tego, gdzie linka wchodzi poziomo).

[ wiadomość edytowana przez: surec dnia 2006-08-17 11:38:26 ]

No to ładnie...

Ja mam ten starszy typ zamka. A kolega forumowicz sprzedał mi linkę nowszego typu... Tak czy inaczej ta kupiona linka wydaje mi sie strasznie krótka.

Surec, ile cm ma linka z budy 3D, ta nowszego typu (wchodząca do zamka poziomo - zamek z dodatkowym kątownikiem)? Interesuje mnie długość samej linki, do tego kątownika (bez tej części co wchodzi do centrala).

Swoją drogą, to też jakiś inteligentny inżynier wymyślał ten zamek starszego typu... z linką pionowo w dół, którą poźniej trzeba odginać max do góry i ciągnąć do klamki... Nie dziwne, że pękają zaraz przy zamku... Ten nowszy zamek ma sensowniejsze rozwiązanie.

Kozak

[ wiadomość edytowana przez: Kozak_WRC dnia 2006-08-17 11:51:17 ]

taka była u mnie (ta wchodząca pionowo od dołu), czyli starsza. Ta nowsza jest lepsza, bo eliminuje jedno zgięcie. Widzę, że masz takie samo auto jak moje. Z którego dokładnie miesiąca produkcji?
Tą nową linkę mam założoną, więc nie mogę teraz sprawdzić, ale spytnij jaki zamek miał kolego, co Ci ją sprzedał. Może puści Ci tanio zamek, to będziesz miał komplet.

[ wiadomość edytowana przez: surec dnia 2006-08-17 11:54:35 ]

Cytat:
2006-08-17 11:52:55, surec pisze:
taka była u mnie (ta wchodząca pionowo od dołu), czyli starsza. Ta nowsza jest lepsza, bo eliminuje jedno zgięcie. Widzę, że masz takie samo auto jak moje. Z którego dokładnie miesiąca produkcji? Tą nową linkę mam założoną, więc nie mogę teraz sprawdzić, ale spytnij jaki zamek miał kolego, co Ci ją sprzedał. Może puści Ci tanio zamek, to będziesz miał komplet. [ wiadomość edytowana przez: surec dnia 2006-08-17 11:54:35 ]

Dokładnie takiej linki potrzebuję! Nie wiedziałem, że są dwa modele. Faktycznie teraz dopytam chyba o zamek... i wszytsko mi wyjdzie drożej, niż bym kupił nową linkę! Ehhh...

A moje autko jest bodajże z maja, albo czerwca, ale na pewno końcówka pierwszej połowy 91 roku.

Dzięki za info o zamkach.

Kozak