| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2006-08-12 12:38:56 Od kiedy kupile espero byl ten blad, nigdy jakos nie moglem sie zebrac zeby oblookac co i jak bo przez instalacje lpg nie ma tam dojscia. ALe dzisiaj postanowilem zagladnac i sie zdziwilem. Nie wiem jak to wyglada w oryginale, ale z tego co czytalem to idzie linka predkosciomierza, a obok niej do skrzyni powinien wchodzic jakis przewod do czujnika. Z racji ze mam lpg i brak idealnego dostepu, to nawet nie widzialem tego oczami, tylko na macanego, i...
... wchodzi sobie linka a obok niej nic wiecej nie ma, jak ktos moze to niech zrobi zdjecie albo cos zebym wiedzial czego mam wogole szukac. Przydaloby sie zdjecie wtyczki z instalacji i przydalaby sie tez informacja, z ktorej wiazki odchodzi ten wtyk, zebym mogl go namierzyc. Mam jedna wtyczke ktora jes "wolna" i moze na upartego by siegla do skrzyni. Tutaj jest fota tej wtyczki ![]() |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-08-12 13:16:00 Na 99% to jest ta kostka.Wychodzi z wiązki,która idzie do aparatu zapłonowego.Na temat czujnika VSS napisałem dzisiaj w poście kod 24-czujnik prędkości |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2006-08-12 13:21:46 bez zdjecia jego lokalizacji, na macanego raczej go nie znajde, a juz napewno jak nie dochodzi do niego zaden przewod. Nie chce rozpinac przewodow lpg i wody, poczekam moze ktos ma fote. Jak mozesz to napisz jeszcze ile tam jest przewodow (pinow) i jakie maja kolory. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-08-12 13:39:58 U mnie idealne dojście jest od spodu.Od góry nic nie widać.A układ jest taki: na skrzynię nakręcony jest czujnik,NA CZUJNIK nakręca się linkę szybokściomierza.A przewody wychodzą właśnie z czujnika,a nie ze skrzyni.Są 3 przewody:czarny,czerwono-biały i niebiesko-czerwony (przynajmniej takie są u mnie na uszkodzonym czujniku).
Jeżeli nie masz kabelków to są 3 opcje: opadła wiąka na dół odpadły w ogóle kabelki zastępczo poprzedni właściciel wkręcił czujnik od Lanosa,który nie ma kabelków (ino samą wtyczkę). |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2006-08-12 17:11:08 dzieki za wyjasnienie, teraz przynajmniej wiem, ze nic takiego u mnie nie ma, tzn zaden przewod nie dochodzi do czujnika. A po zobaczeniu zdjec skrzyni sie upewnilem.
Po powiekszeniu zdjec ten wtyk na powyzszych zdjeciach wyglada tak jakby wlasnie pasowal do wtyczki ktora u mnie jest "wolna" (ta co dalem jej fote wyzej). Jesli tak to co? Odpadly kable od mojego czujnika? PS Zaraz poszukam jak wyglada ten czujnik od lanosa i moze wtedy sprawdze czy mam cos takiego u siebie. edit znalazlem fote skrzyni od lanosa i jest samo zlacze
trafilem na skrzynie ktorej czujnik wyglada jak u mnie
I gdzie w tej skrzyni jest ten czujnik, tzn kable albo zlacze? I jesli fabrycznie nie ma to co z tym zrobic i od czego ta skrzynia? tutaj jej aukcja bylem przed chwila jeszcze raz "pomacac" i wyglada na to ze mam tak jak na ostatnim zdjeciu, nie ma ani kabelkow ani zlaczki, jest miejsce tylko na linke predkosciomierza.[ wiadomość edytowana przez: netpro dnia 2006-08-12 18:50:15 ] |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-08-12 19:09:58 Wszystko się zgadza.Na zdjęciu nowej skrzyni widać przekładnie szybkościomierza i dopiero na ten plastik nakręca się czujnik.Czujnik widać nie jest wyposażeniem nowej skrzyni,tak ja i nie ma łap do mocowania skrzyni |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2006-08-12 20:10:41 A czy da sie wkrecic linke do skrzyni a takiej postaci jak ta nowa, czyli bez czujnika? Bo wyglada ze u mnie wlasnie ta jest, liczkik dziala iczy w tej sytuacji wystarczy kupic czujnik i poprostu go zamontowac i podlaczyc?
|
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-08-12 21:17:34 Nie wydaje mi się żeby się dało.Wleź pod samochód i oblookaj.Nasze rozważania, to takie leczenie jak Kaszpirowskiego. |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2006-08-17 11:35:55 macale, patrzylem na foty, pozniej znalazlem zdjecie samego czujnika i wniosek jest taki...
...czujnik mechaniczny i gora czujnika VSS ma taki sam gwint i wejscie linki, u mnie ktos zdemontowal VSS a linke wkrecil do mechanicznego. Wg mnie wystarczy wykrecic linke, wkrecic czujnik i wkrecic linke w niego oraz podlaczyc czujnik. Tak tez zrobie jak sie znajda wolne fundusze. Napisz mi jeszcze czy brak tego czujnika wplywa na jazde na LPG, bo narazie jest taki objaw ze gdy jade na odpuszczonym gazie zapala zie CE i wolne obroty wzrastaja, wystarczy zgasic i idpalic silnik i jest ok. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-08-17 12:28:43 55 złotych to nie majątek,bo tyle kosztuje czujnik.
A bez czujnika to komp przechodzi w tryb awaryjny (dlatego wzrastają obroty) i robi się mułowaty.Instalka gazowa jest spięta z kompem benzynowym. |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2006-08-17 15:54:00 |