Wylaczajacy sie wzmacniacz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
,witam, mam pytanie odnosnie mojego wzmaczniacza mianowicie mam podlaczone do niego tube taka srednia 2x200 watowe booschmeny (wzmacniacz 4 konalowy stealth) i gdy podglosze tak ze juz swiatelko mi gasnie w samochodzie i tak troche pochodzi to wzmacniacz sie wylacza i graja tylko przednie glosniki. wczesniej tak nie robilo po prostu tuba zaczela charczec. dodam ze gdy jest cieplej to szybciej sie to wszystko dzieje...jest to wina wzmacniacza??jakas spalona koncowka mocy czy jak??

sprawdź czy masz porządnie naladowany aku i czy przewody są odpowiednio grube.
potem szukaj winy we wzmaku.

p.s.
co do tego ze jak jest cieplej to jest gorzej:
gotuje sie i tyle... looknij tez na chlodzenie
moze sie jakis wentylatorek spalil czy cos

[ wiadomość edytowana przez: polityk dnia 2006-08-17 13:22:00 ]

Wzmacniacz Ci sie grzeje i termistor go wylacza

kiedyś naprawiałem pjoniera z CD i miał takie zwarcie że żaden zasilacz w pracy nie mógł tego uciągnąć. Aż się kable grzały a bezpiecznik nie wyskoczył

Może wzmacniacz się przegrzewać, może być coś ze stykami - posprawdzaj czy wszystkie kable mają dobry styk.

na pewno nie jest to wina kabli ba sa grube i dobrze podlaczone. a wzmacniacz tez jest nowy i naladowany. takze cos jest nie tak ze wzmakiem. a co to jest ten termistor i ile kosztowaloby wymienienie go??

a może coś z zestawem głośnikowym ( nie odpowiada impedancyjnie do wzmacniacza i sie wtedy grzeje ten ostatni) . Albo żeby wykluczyć ponad wszelka wątpliwość zanik napięcia sprawdz miernikiem albo mała żarówka(12v) czy jak wzmacniacz ucichnie jest napiecie na jego zasilaniu. Będziesz wiedział czy przestaje grac bo nie ma napiecia czy z powodu niedomagań w układzie wzmacniacza.

witam
z twojego opisu ewidentnie wynika że włącza się zabezpieczenie termiczne we wzmacniaczu(tzw. termistor) a działa to w ten sposób że kiedy wzmak osiągnie wysoka temperaturę(powiedzmy radiator około 80 stopni C) to zabezpieczenie to wyłączy wzmacniacz ponieważ dalsze jego nagrzewanie spowodowałoby uszkodzenie końcówek mocy.Moim zdaniem problem albo leży w głośnikach(za mała impedancja głośnika)albo w chłodzeniu wzmaka choć ta druga ewentualność jest mało prawdopopdobna bo piszesz że wczesniej tak nie było więc sprawdź jak te głośniki masz podłączone i napisz
Pozdrawiam

mam pod wzmacniacz podlaczona tylko tube i mialem ja podlaczona na rozne sposoby aktualnie mam zmostkowane na 4 kanaly...