MotoNews.pl

Przkładka 3.0 V6 do 2.5 V6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Niedawno tramwaj staranował moją MV6 - dość poważnie, na szczęście silniczek ocalał.
No i kupiłem omesie 2.5 V6 z uszkodzonym silnikem, aby mieć komplet części do naprawy mojej laluni, ale zastanawiam się nad przekładką mojego silniczka 3.0 do tej 2.5. Mam automata, a 2.5 ma manuala, wiec mój silnik+skrzynia manual z 2.5. Jak to by wyglądało ze strony mechanicznej i elektrycznej?
Czy koło zamachowe z 2.5 będzie pasowało do mojego silnika?
Jak wygląda sprawa z komputerem sterującym silnikiem, czy będzie trzeba przekładać tez z 3.0?? Co jeszcze by trzeba było przełożyć??
No i bardzo ważna sprawa, czy klimatronika z mojej omci da rade zainstalować na zwykłą klimę w 2.5??
Bawił się ktoś w takie rzeczy, no i czy wogóle opłaca się zabierać za to, cz lepiej wziąść potrzebne części i naprawiać rozbitą 3.0?
Pozdro i proszę o porady, bo mam teraz 2 omcie i żadna nie chce śmigać

Cytat:
2009-06-07 12:59:02, pawel-jasinski pisze:
Witam Niedawno tramwaj staranował moją MV6 - dość poważnie, na szczęście silniczek ocalał. No i kupiłem omesie 2.5 V6 z uszkodzonym silnikem, aby mieć komplet części do naprawy mojej laluni, ale zastanawiam się nad przekładką mojego silniczka 3.0 do tej 2.5. Mam automata, a 2.5 ma manuala, wiec mój silnik+skrzynia manual z 2.5. Jak to by wyglądało ze strony mechanicznej i elektrycznej? Czy koło zamachowe z 2.5 będzie pasowało do mojego silnika? Jak wygląda sprawa z komputerem sterującym silnikiem, czy będzie trzeba przekładać tez z 3.0?? Co jeszcze by trzeba było przełożyć?? No i bardzo ważna sprawa, czy klimatronika z mojej omci da rade zainstalować na zwykłą klimę w 2.5?? Bawił się ktoś w takie rzeczy, no i czy wogóle opłaca się zabierać za to, cz lepiej wziąść potrzebne części i naprawiać rozbitą 3.0? Pozdro i proszę o porady, bo mam teraz 2 omcie i żadna nie chce śmigać

Silnik bedzie pasował bez zadnych problemów. Czy manula czy automat nie ma zadnej roznicy. Komputer to mozesz przełozyc wraz z imobilajzerem ze starej omegi. Czyli Komp i pastylka z kluczyka nie pamietam czy sam czytnik jest potrzebny. Co do klimatronika to juz wieksza zabawa. Musiał bys duzo rzeczy wypróc ze starej omegi wszystko co jest pod nosola czujnik nasłonecznienia. Z Climatronikiem to moze byc troche problemów jesli nigdy trzego nie przerabiałes. Chyba ze postawisz dwie obok Siebie i zaczniesz wszystko po koleji przekladac. To tylko zalezy od Ciebie i checi i czasu...Wszystko do zrobienia...

Nooo właśnie, czas jest największym problemem. Przemyślę jeszcze ten temat i zobaczymy co z tego myślenia powstanie
Z silnikiem i skrzynią to podejrzewałem, że nie powinno byc problemu, a z klimą tak. Pomyślimy i będziemy informowac o przebiegu prac

Wiesz komus to zrobic bym sie podjał ale to wtedy koszty sa bardzo wysokie to duzo duzo roboty. Ale sobie wogole bo nie chciało by mi sie tego robić.