MotoNews.pl

Omega B jakie zmiany po 97

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
moze ktoś wypisać co uległo zmianie w omci 2,0 16V po 97 roku, oprócz tego ze sa światła soczewki,poduszki boczne, wieksze tarcze hamulcowe, climatronik ?

Słyszałem ze coś wzawieszeniu zmienili, ale co??

Pytam, bo moze by tak zmienić na młodszą (podobnie jak dziewczyne )

chwila wyszukiwania (jakieś 60 s, to i tak długo) i oto efekty 1 2 3
Aż strach pomyśleć ile można by powiedzmy w 10 minut znaleźć

"Słyszałem ze coś wzawieszeniu zmienili, ale co?? " własnie chodzi mi głownie o zawieszenie, jakiś konkret, co jest inne? czy tylko lepsze materiały zastosowane (gumy itp) czy moze coś z geometria itp?

szukałem i nie znalazłem, ale jak coś to prosze bez agresji

agresywnośc 0

trochę temat za szeroki, polecam książkę "opel omega - sam naprawiam samochód" , tam znajdziesz różnice w różnych modelach, wydanie polskie chyba z 50 zeta kosztuje...

Cytat:
2006-06-20 21:15:05, raptor pisze:
"Słyszałem ze coś wzawieszeniu zmienili, ale co?? " własnie chodzi mi głownie o zawieszenie, jakiś konkret, co jest inne? czy tylko lepsze materiały zastosowane (gumy itp) czy moze coś z geometria itp? szukałem i nie znalazłem, ale jak coś to prosze bez agresji

zalozyli tytanowe i sie juz nie wybija na polskich drogach

100 nowych części.

ja mam 97 r. 2.5v6 i na rantach drzwi pojawiły się małe ogniska korozji tzn. że moja oma nie ma ocynku, dolot jest krótki, zakłówki dziurawe i ogrzewanie na tylnje szybie takie jak w starszych, tzn że moja omega jest sprzed liftingu

Cytat:
2006-06-21 15:13:12, OpelOmega pisze:
...dolot jest krótki, zakłówki dziurawe....

Że keeeeeeee

Cytat:
2006-06-21 15:22:34, kuba pisze:
Że keeeeeeee

no co, kolega ma w papierach 97 a modelowy jest 96

tzn że ocynku tez nie ma i rudy bedzie wpierxalać

ocynk jest tylko jedno stronny, więc lipa.

ogrzewanie jednak na szybie jest do końca nie łączy się z grubymi poprzeczkami, a nie rozumiem co z tym znaczkiem inny tzn jaki,

po czym dokładnie poznać ten lifting
bo u mnie rdza jest tzn że sprzed???
ogrzewanie na szybie jest do brzegów szyb tzn że po liftingu
dziury w zagłówkach są tzn z przed litfingu
dolot jest krótki też z przedliftingu

Cytat:
2006-06-21 21:24:57, OpelOmega pisze:
ogrzewanie jednak na szybie jest do końca nie łączy się z grubymi poprzeczkami, a nie rozumiem co z tym znaczkiem inny tzn jaki, po czym dokładnie poznać ten lifting bo u mnie rdza jest tzn że sprzed??? ogrzewanie na szybie jest do brzegów szyb tzn że po liftingu dziury w zagłówkach są tzn z przed litfingu dolot jest krótki też z przedliftingu

po zagłówkach - przed z dziurą
po znaczkach - przed liftingiem błyskawica na czarnym
tle a po "chromowany" emblemat
i w końcu po numerze VIN

dolot zmienia się w V6 ale tylko dla 3.0
dolot w 2.5 pozostał bez zmian

tabliczka identyfikacyjna pojazdu po liftingu na słupku prawych drzwi
przed liftingiem pod maską na przegrodzie

dziesiąty znak w numerze vin to rok produkcji T-96 , V- 97 , W-98 , X-99

jeszcze jedno (ale to tylko moje przypuszczenia z moich obserwacji) auta po liftingu nie posiadają diody przy regulacji lusterek sygnalizującej działanie podgrzewania tylnej szyby i lusterek

Cytat:
2006-06-21 22:20:50, MEGA_3 pisze:
dolot zmienia się w V6 ale tylko dla 3.0 dolot w 2.5 pozostał bez zmian

I właśnie o to chodziło z tym moim "keeeeee"

jeszcze jedno mi się przypomniało bodajże klawisz "TC" po 97r zmienił swoje miejsce i zostawił je na wyświetlacz nawigacji (ogólnie klawisze do 97 są o takiej twardej chropowatej powierzchni a po 97 - jakby bardziej miękkie -gładkie gumowate

ja dodam jeszcze do tego: dodatkowe kieszenie na tylnich drzwiach (schowki), inne lampki oświetlenia kabiny, pełny pas bezpieczeństwa na tylniej kanapie (ten środkowy), lampy soczewkowe w standardzie(opcja xenon), nieco inne przyciski -
(światła awaryjne, TC, ogrzewanie szyby, siedzeń itp), nieco inne zamknięcie schowka/podłokietnika,
więcej nie pamietam

Jamam 94 i pas tez mam normalny ktoś dokładał??? a apropo zmian to jeszcze była chyba inna maska po 97 bardziej zawinięta na wycieraczki.