Nr VIN o co chodzi???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na nosku pod maska mam dwie tabliczki z jednej wynika że samochód został zmontowany w Pupkjonk(czy jak to sie pisze )to jest po nr VIN w/g strony ESPERO
A na drugiej man polski napis że "samochód został zmontowany w Fabryce w Warszwie"
Tak wiec o ssooooo choziii???

Został zmontowany w Korei ,rozmontowany gdzieś po drodze i zmontowany w Polsce - diagnoza masz składaka .

A tak poważnie to niewiem .

Większość Esperaków wskazuje w/g VIN na Koree
Jednak prawie wszystkie były montowane w Polsce

Samochód został WYPRODUKOWANY w Korei tam zmontowany (wyłacznie w celach kontroli jakości ), przetransportowany statkiem do portu Koper (słowenia) gdzie został rozmontowany na kilka elementów (nadwozie kpl, koła,silnik, skrzynia i cośtam) i ponownie zmontowany w Warszawie na linii produkcuyjnej o długości 40 m.
Jak wszystkie esperaki z FSO.

Samochód został wyprodukowany w Pupyong,statkiem popłynął do portu Koper na Słowenii,gdzie został przekształcony w zestaw KD, czyli nadwozie tapicerskie kompletne+zawieszenie przednie+zawieszenie tylne+zespół napędowy i w tej postaci przyjechał pociągiem do Polski.Z tym,że jednego dnia przyjechało nadwozie,a następnego reszta.I w FSO złożyli go z powrotem do kupy.Dlatego na tabliczce masz ZMONTOWANY, a nie wyprodukowany
Osobiście znam przypadki,że samochód zmontowany w 1999 roku faktycznie był wyprodukowany w grudniu 1997 roku i stał 7 miesięcy na parkingu fabrycznym zanim trafił na statek

Byłem pierwszy

Navi,ja dłużej pisałem
A dla uzupełnienia przykładowo Lanosy:są 2 rodzaje VIN-ów w Lanosach.Lanosy wprodukowane w systemie SKD (jak esperaki) mają VIN zaczynający się na KLA......, a Lanosy wyprodukowane w systemie CKD (nadwozie wyprodukowane od podstaw w Polsce) SUP......
Po tym można pozna w samochodach DU,czy są to polskie DU,czy koreańskie

Dzięki za Info
Teraz już wiem że mam "składaka"

Cytat:
2006-08-20 20:27:31, JaRabbit pisze:
SOsobiście znam przypadki,że samochód zmontowany w 1999 roku faktycznie był wyprodukowany w grudniu 1997 roku i stał 7 miesięcy na parkingu fabrycznym zanim trafił na statek

Ponoć w Korei produkcję esperaków zakończyli w 97, więc wszystkie młodsze są po prostu później ponownie złożone w PL.

Cytat:
2006-08-21 08:14:18, n0ras pisze:
Ponoć w Korei produkcję esperaków zakończyli w 97, więc wszystkie młodsze są po prostu później ponownie złożone w PL.

Nie wydaje mi się.Nie tłukliby przecież numerów VIN 2 lata do przodu

co ty to tak jak z masłem kupujesz dzisiaj paczke masła czeladzkiego patrzysz w domu na opakowanie a ono zostało wyprodukowane dwa dni później to jest nmajdzwniejsze że i tak jest świeże to samo z esperakiem pewnie hahaha

Cytat:
2006-08-21 09:01:55, MACHA pisze:
co ty to tak jak z masłem kupujesz dzisiaj paczke masła czeladzkiego patrzysz w domu na opakowanie a ono zostało wyprodukowane dwa dni później to jest nmajdzwniejsze że i tak jest świeże to samo z esperakiem pewnie hahaha

Przypomniałeś mi jak lanosa kupowałem parę lat temu.Były po promocji dla pracowników (coś koło 22 tyś),więc ludzie się rzucili.Dostałem fakturkę z numerem VIN i zasuwam do magazynu oblookać tego "mojego" Lanosa.Oblazłem wszystko i nie ma .Okazało się,że ten lanos będzie wyprodukowany dopiero w przyszłym tygodniu ,a już sprzedali

A co niektórzy się czepiają spieszącego się zegarka. Jakże może być inaczej.

Cytat:
2006-08-21 11:22:46, JaRabbit pisze:
Przypomniałeś mi jak lanosa kupowałem parę lat temu.Były po promocji dla pracowników (coś koło 22 tyś),więc ludzie się rzucili.Dostałem fakturkę z numerem VIN i zasuwam do magazynu oblookać tego "mojego" Lanosa.Oblazłem wszystko i nie ma .Okazało się,że ten lanos będzie wyprodukowany dopiero w przyszłym tygodniu ,a już sprzedali

no i widzicie?? to sięnazywa kupno kota w worku ja przynajmniej to mało miałem w rękach a jeszcze go niby nie było hahaha

Cytat:
(wyłacznie w celach kontroli jakości ),

Jakiej jakosci.... ja jezeli chodzi o jakosc wykonania i zlozenia zlomiaka nie sadze zeby byly tam jakiekolwiek kontrole

Cytat:
2006-08-21 12:22:04, Outcast pisze:
Jakiej jakosci.... ja jezeli chodzi o jakosc wykonania i zlozenia zlomiaka nie sadze zeby byly tam jakiekolwiek kontrole

Kontroli, czy z tych części da się złożyć złomiaka
Inaczej mogłoby się okazać że np. drzwi są od nexii