MotoNews.pl

Nie działa prędkościomierz i licznik km?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
Przeszukałem forum ale nie znalazłem nic co wyjasniłoby mi moją sytuacje, czyli :
nie działa prędkościomierz i oba liczniki kilometrów, ale tylko jak uruchamiam samochód w nocy tj temperatura około 10-15 st.C, w dzień wszystko jest o.k. Jak się zatyrzymam po rozgrzaniu silnika i zapale jeszcze raz to nic się nie zmienia, dalej nie działa?
Od czego zacząć sprawdzanie? moze ma na to wpływ wilgoć?

mi wcale nie działa ale to Ci raczej nie pomoże hmmm teorie mam opanowaną więc tak:
po pierwsze sprawdź czy masz abs
po drugie posprawdzaj czujniki te przy przednich kołach i na moście
po trzecie zostaje już tylko moduł ABS jak otwierasz maske to jest po prawej stronie bliżej szyby - pod plastikową obudową są przekaźniki jedni mówią że wyminialne drudzy że nie... hmmm ostatecznie licznik... jak już uda Ci się zlokalizować miejsce usterki to proszę żebyś dał znać.... POZDRAWIAM

Proponuję wyją najpierw zegary i posprawdzać luty i kontakt.

Miałem ten sam efekt, powodem okazał się jakiś kabel pobierający sygnał z ABSu, nie znam szczegółów bo robił to znajomy elektronik.
Ale sam ABS działał OK i nie wywalał błędu na kontrolce

masz automatyczną skrzynię???

mam ręczna skrzynię, o dziwo znów działa wszystko normalnie, licznik i prędkosciomierz zawiesił sie 2 razy w ciagu 2 tygodni a abs działa i nie pokazuje błędu. Musze zerknąć na czujniki, ale troche poczekam bo jak mam naprawic jak wszystko na razie działa

rozumiem, w przypadku ASB czujnik sygnału o prędkości jest na skrzyni