Wymiana oleju....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!
Mam Scoupe GT 1.5 12V rocznik'96 i planuje wymienic olej w moim aucie....i tu mam problem bo nie wiem na jaki...poprzedni wlasciciel(auto mam od miesiaca) wlewal Orlenowski 10w40.Mysle ze ten olej jest chyba nie bardzo jakosciowo...co byscie polecili moze.Czytalem na forum ze Castrol RS 10w60 jest bardzo dobry...a moze ELF COMPETITION STI 10W40...co myslicie o tym??

Witam kolejne sCoupe GT w klubie.
Ja leję olej Coma 10W40 i nie nażekam a jest w dobrej cenie. Lotosy i Castrole osobiście odradzam są średniej jakości.
Pozdro

Hejka,

milo widziec kolejne Scoupe GT Ja leje Mobil1 10w40 i auto jezdzi bez zarzutu (no choc nie tak szybko jak domana )

Pozdrowionka,
Fuxio

Ten moj to nawet nie jest lotos...a castrol jest przereklamowany??
Zastanawiam sie nad Elf-em z tego co sie dowiadywalem to dobre oleje robia jeden gość jak bylem na przegladzie radzil mi Shell-a albo Texaco...co do Shell-a jaks nie jestem przekonany,a Texaco nie znam...A jak sie wam spisują wasze GT...jak mam użytkować te Turbinke ???nie mam pojecia na jakich obrotach mam ja kręcic zeby dobrze jeździło

Hmm przede wszystkim po odpaleniu silnika niech pochodzi na wolnych zanim ruszysz (smarowanie) a po skończonej jeździe analogicznie niech chwilkę popracuje (turbina się wyhamuje i spłynie olej). No i oczywiście regularnie zmieniać olej (co 1000 km).
A co do kręcenia to od ok 2500 obrotów powinno się coś zacząć dziać. Odcięcie jest przy ok 6500 (jeżeli jeździsz na Pb95).
Pozdro

No dokladnie jak pisze Doman Plus jak finanse na to pozwalaja to ja jezdze na PB98 - lepiej jakos chodzi
A jak sie sprawuja... no moj po robieniu jakis usterek co chwile od momentu kupienia teraz jezdzi juz bez zarzutu Sa jakies drobiazgi do zrobienia ale no coz nie sa to nowe auta

Pozdr
Fuxio

-> Doman - manuala wyslalem Jak by nie doszedl daj znac.

wymieniać olej co 1000km moze co 10.000km ???co 1000 to dosyć często to bedzie mniej niż co pół roku.

Tak, tak Doman mial na mysli na pewno 10.000 km Choc ja poruszalem juz ten temat, dlatego ze w niektorych literaturach "fachowych" mozesz sie doczytac ze przy turbinie powinno sie wymieniac olej co 5.000 km - ale raczej dotyczy to nie naszych aut - raczej troche nowszych i mooocno eksploatowanych

Pozdr
Fuxio

Kurcze juz sie wystraszyłem a co wlać do przekładni???