Głośna praca silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Od jakiegoś czasu silnik zaczyna mi pracować jak mały diselek. Jest dużo głośniejszy od sprowadzenia go...
Co może być przyczyną takiej jego pracy?
Zaznaczam że z silnikiem nic się nie dzieje: pali na dotyk, nie dusi się na gazie i na benzynie.
Czy to może być przez wymieniony olej? Zalałem castrolem GTX3 15W. Wcześniej nie wiem co siedziało w nim.
Wiecie... niedługo wiosna możnaby cosik pogrzebać ...

Witam
Jaki masz silnik??Ja mam 1.4 i po sprowadzeniu z Niemiec zalalem 15w/40 mineralny...to byl blad.Teraz tez silnik chodzi mi jak fiesta z silnikiem 1.1(podobnie jak duzy fiat-lol)czy tez jak i ty piszesz jak taki maly dieselek.Na to juz sie chyba nic nie poradzi....

Czytałem Twój post. Hmmm.... Spróbuję zmienić olej na wiosnę. Bo w archiwum dziwnych rzeczy naczytałem się na jego temat.

Silnik to 1,6 16v

no tak ale zmienisz olej na jaki??
jak przejdziesz z mineralnego na polsyntetyk to moze sie tobie silnik rozszczelnic....
tez mam ten problem....

Tak. Dlatego też będzie to minerał. Może oryginalny forda? Po sprowadzeniu auta z tym olejem, było ok.
Ale wciąż poszukam trochę, może to nie wina oleju?

glosno tzn jak? wyje, klekocze czy buczy?? Przyczyna moga byc rozne: katalizator sie zapycha, rolki od paskow juz sa kiepskie i wyja lazyska albo kiepkiej jakosci olej i samoregulatory zaworow nei pracuja jak powinny (mialem tak teraz jestem na shelu i jest cicho)

Bardziej mi to przypomina klekotanie.

A wymiana samoregulatorów to cuś szkomplikowanego?

no ok
u mnie jest klekotanie jak w dieselku,slychac popychacze od zaworow,ktore zreszta polroku temu wymienilem.Ponadto zawsze jak auto jest zimne to po odpaleniu popychacze strasznie halasuja dopiero tak po 5-8 sekundach silnik zaczyna pracowac ciszej....
Wiec co mam zrobic co to moze byc??

Ja ma 1.6 EFi i niestety mi tez coraz głośniej klekocze. Co można wymienić( poza samochodem i silnikiem) żeby to troche uciszyć? Czy wymina podkładek pod krzywkami coś da? A może same popychacze, choc one sa hydrauliczne więc niem tam co sie zniszczyć. Słucham pomysłów

Hehe a mnie też zaczęło głośno klekotać co się okazałooo......... jak wymieniałem świece to przez przypadek jednej nie dokręciłem i tak jakoś dziwnie się obluzowała że nie wypadła tylko sobie tak klekotała