Czujnik prędkości, dobrze kombinuje ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W celu namierzenia czujnika predkości VSS posluze sie kilkoma pytaniami i zdjeciami ?

1. Czy to jest owa linka predkosciomierza zaznaczona na czerwono i wchodzi w skrzynie mniej wiecej w tym niewidocznym miejscu zaznaczonym na czerwono ?

2. Jesli TAK, to linka schodzi do samej skrzyni, a przy jej koncu jest gruby owalny dosc duzy "kawalek gumy" ...
czy gdzies tam schowany jest owy czujnik VSS? i czy wyglada on mniej wiecej tak jak w linku z allegro ponizej ? nie za tani ten z allego ?

allegro

3. W wyzej wymienonym miejscu (gumowym) ze skrzyni wychodzi druga linka-przewod, idaca do gory i mniej wiecej na wysokosci cewki znajduje sie zlaczka (dokladnie ta na zdjeciu).
Czy to wlasnie ta zlaczke nalezy odlaczyc, aby owy czujnik przestal dzialac ?

Szukalem na forum, ale nigdzie nie moglem znalezc dokladnego opisu dla takiego laika jak ja. Te 3 punkty wyjasniliby mi wszystko.

Bardzo prosze o pomoc, gdyz auto mi wariuje i gasnie na zimnym silniku, a moja dziewczyna ma juz dosc pchania

Silnik 1.4i benzyna CVH CFI. 1990.10

[ wiadomość edytowana przez: penny_pl dnia 2006-08-08 18:17:32 ]

[ wiadomość edytowana przez: penny_pl dnia 2006-08-08 18:19:45 ]

[ wiadomość edytowana przez: penny_pl dnia 2006-08-08 18:20:59 ]

to chyba to trzy kabelki w trojaktnej wtyczce, w zetecu wyglada tak samo

ale sam czujnik inaczej wyglada w MK7, na tej aukcji z teog co widze to ten pierscieniowy jest do MK4. W MK7 wyglada to jak taki silniczek elektryczny - walec o srednicy ok 4 cm i wysokosci ok 5-6cm

[ wiadomość edytowana przez: mszuman dnia 2006-08-08 18:50:30 ]

ok zrobilem bardziej dokladne zdjecie zeby zobrazowac o co mi chodzi.
BARDZO PROSZE O POTWIERDZENIE CZY TO JEST WTYCZKA KTORA TRZEBA ROZLACZYC

Tutaj zdjecie tego miejsca linka predkosciomierza linia ciagla, kabel prowadzacy do zlaczki zaznaczylem linia przerywana.

...Tutaj dalesze ujecie i wspomniana zlaczka...Czy to jest wlasnie to ?

Bardzo prosze o potwierdzenie czy ta zlaczka jest odpowiedzialna za prace czujnika. Jutro chcialbym przetestowac na zimnym silniku, jego prace na odlaczonym.

[ wiadomość edytowana przez: penny_pl dnia 2006-08-08 20:21:07 ]

[ wiadomość edytowana przez: penny_pl dnia 2006-08-08 20:21:30 ]

[ wiadomość edytowana przez: penny_pl dnia 2006-08-08 20:22:44 ]

[ wiadomość edytowana przez: penny_pl dnia 2006-08-08 20:23:09 ]

na fotce zaznaczylem ci gniazdko i wtyczke VSS - poprostu je rozlacz, potem slawny reset kompa i patrz na efekty

klik --> odłączenie VSS

[ wiadomość edytowana przez: mszuman dnia 2006-08-08 20:55:34 ]

ok dzieki wielkie o to chodzilo jutro bede testowal.

i jak testy i wrazenia bez VSSa ?

ten czujnik z allegro to czujnik halla, czyli polozenia walu korbowego,a nie czujnik predkosci.

Oto czujnik o który się rozchodzi:
czujnik

Cytat:
2006-08-11 13:17:18, _unnamed pisze:
Oto czujnik o który się rozchodzi: czujnik

siakis czas temu jakis kolo na allegro sprzedawal nowe oryginalne po 30zl za sztuke kupilem 3 z 3 wystawionych
cena oryginalu w ASO ! UWAGA ! - 350 zlotych polskich ... heh

A zostały Ci jeszcze?

Nie wiem, czy nie bedę kupował....

cos Ty... sprzedalem wszystkie w tydzien po 100 za sztuke

No właśnie ...
Cały czas badam problem swojego brku pomiaru prędokości
No i wykręciłem czujnik a ten bolec, który powinien z niego wystawać jest ułamanay głęboko w środku.

Czyli potrzebuję czujnika! Może być niesprawny.

Ten czujnik to Sagem. Francuskie g**no!

[ wiadomość edytowana przez: _unnamed dnia 2006-08-11 21:10:58 ]

[ wiadomość edytowana przez: _unnamed dnia 2006-08-11 21:11:19 ]

Cytat:
2006-08-11 10:16:58, maciek701 pisze:
ten czujnik z allegro to czujnik halla, czyli polozenia walu korbowego,a nie czujnik predkosci.

no, no, no. widze, że mamy nowa konstrukcje. Ten ford z takim czujnikiem to rarytas. Jedyny wyprodukowany przez forda na swiecie :d

niestety odpiecie czujnika nie pomoglo, odpiecie czujnika + reset takze...teraz w planach odpowietrzenie korbowodow (przypieczona rurka ciezko zdjac ), czyszczenie stykow (preparat Kontakt S), moze jakies pomiary czujnikow...

a u mnie to juz wogole dzisiaj sie zaczelo dziac o co k... tym fordom chodzi
rano odpalam, po okolo 10 sekundach zgasl, odpalam jeszcze raz i niby spoko - wyruszam do roboty, przejechalem do pierwszego skrzyzowania i obroty zaczley bzikowac - same wskakuja na ok 2000 - no to stajac wrzucam czworke i go przyduszam, i trzyma poslusznie minimalnie poniezej 1000. Jade dalej i znowu to samo, jak w czasie jazdy wrzuce na luz i mu depne pedal np do 4000 rpm to tak sobei zostaje i wisi ! no coz pomyslalme sobie ze znowu VSS marudzi. Po pracy zresetowalem kompa i pojechlame do domu - zachowanie takei samo. Po przyjezdzie do domu odpialem VSS i zwnou reset kompa - nic to nie dalo, a dodatkowo zauwazylem ze jak go odpalam i zaczne krecic kierownica to mi same obroty rosna nawet do okolo 2500 czy to krokowiec ? co to wogole ma wspolnego z kierownica ? :/

Cytat:
2006-08-21 19:51:42, mszuman pisze:
( czy to krokowiec ? co to wogole ma wspolnego z kierownica ? :/

tak.

Albo masz go nieźle zasyfiałego, albo padł całkiem. Pozostaje jeszcze uszczelka pod nim.

krokowiec-miałem cos podobnego

krokowiec jest sterowany bezpośrednio przez komputer

A z kierownicą ma tyle wspólnego że komp wykrywa obciążenie pochodzące od pompy wspomagania - "daje znać" krokowcowi a ten reaguje - tyle że niepoprawnie

witam,

ostatnio sam odłączyłem czujnik prędkości w swoim bolidzie, ponieważ obroty skakały mi pomiędzy 500 a 1500 obr/min (tylko i wyłącznie na Pb). Przez dłuży okres wszystko było ok, ale zauważyłem, że auto straciło jakby moc i podłączyłem go spowrotem. Zaowocowało to tym, że problem powrócił po jednym dniu.

Mam pytanie, z jakimi innymi czujnikami współpracuje vss?, czy można go jakoś w łopatologiczny sposób sprawdzić?, jeśli byłby to ten czujnik, to dlaczego nie ma falowania na LPG.

Zauważyłem rownież, że po podłączeniu obroty zatrzymują się raz na 1500, kiedy indziej na 1200, albo coś ponad 1000 obr/min

[ wiadomość edytowana przez: czester dnia 2006-08-25 00:00:15 ]