Ile przekłamują nasze liczniki...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jako, że już spora grupa ma GPS, stąd moje pytanie...
O ile przekłamują Wasze prędkościomierze w autach w porównaniu do navi ?
Podaje z własnego doświadczenia :
Mondeo MkI 2,0 136 KM - od zera do 120 km/h - w każdym zakresie prędkości ( więcej nie miałem na razie okazji jechać ), licznik jeszcze "linkowy" - zero przekłamania
Lew 2,0 145 KM - od 0-225 km/h (v-max w 3 osoby + bagaż) w każdym zakresie prędkości zawyżenie licznika o 3 km/h.
Jak jest u Was ? Bez względu czym kto jeździ

Espero 1,5 0-120 przekłamuje 5-7km/h

Scenic I ph.2 2,0 140KM: od 0-120 licznik (elektroniczny) zawyża o ok. 3km/h.

Cytat:
2008-08-05 20:17:34, markon pisze:
Espero 1,5 0-120 przekłamuje 5-7km/h

Potwierdzam, Espero 1,5 przekłamuje o jakieś 5%.
Opony standardowe 185/65 R14

wczoraj badalem, opony 185 65 r14 przy 150km/h licznikowym mialem na gps 144km/h wiec nie jest tak zle

Pawla zapytajcie ile przeklamuje przy 200

do 100km/h licznik esperynki w stosunku do gps dodaje sobie jakies 3km przy 180-190 (więcej nie chciał lecieć ) dodaje jakies 5-7km/h

na zimie 185/60/14 zamiast 140 jest 125 czyli o ok 10-12% na letnich 195/60/15 o ok 5kmh

u mine roznica jest ok 5 km wiecej na liczniku a mniej na nawi.. przy standardowych oponach

renault Scenic, standardowe opony,

przy 100km/h licznikowe
pokazuje 93km/h gps

wraz ze wzrostem prędkości przekłamanie wzrasta w funkcji liniowej. dokładnie by się to zgadzało bo ze scenica wycisnąłem 200km/h na liczniku, co równa się 186km/h w rzeczywistości (w danych fabrycznych mój model scenica ma vmax=185km/h).

moj Espero zawyża o ok 5km/h, przy wiekszych predkosciach ok 7km/h (na standardowych oponach)

Cytat:
2008-08-11 16:41:11, Wojtas98 pisze:
moj Espero zawyża o ok 5km/h, przy wiekszych predkosciach ok 7km/h

to samo u mnie z tym że mam gumki w rozmiarze 195/50/15

Nie wierzyliście, że Pawła bryka wyciąga .....przynajmniej 200

> KLIK <

PS
Ale dopiero teraz zauważyłem, ze to Espero ma jakiś inny licznik

U mnie szafa kończy się przy 220 km/h - a na filmie ...przy 200

Cytat:
2008-08-17 14:01:09, nawigator5 pisze:
PS Ale dopiero teraz zauważyłem, ze to Espero ma jakiś inny licznik U mnie szafa kończy się przy 220 km/h - a na filmie ...przy 200

Stary model, do 1995 roku.

Cytat:
u mine roznica jest ok 5 km wiecej na liczniku a mniej na nawi.. przy standardowych oponach

u mnie dokładnie tak samo

Witam,

nie mam GPSu, ale kilkakrotnie nie zgadzały mi się wskazania prędkościomierza z ulicznym radarem. Ostatnio specjalnie jechałem równo 100km/h i radar pokazał 90
Opony mam standardowe 185/65R14.
Ciśnienie w oponach też jest ważne, spradzałem jakiś m-c temu.
Żeby temu zaradzić następne opony kupię 185/70R14. Mam nadzieję, że przy okazji komfort się poprawi.

Cytat:
2008-08-18 22:10:58, RafalT pisze:
Ostatnio specjalnie jechałem równo 100km/h i radar pokazał 90

ciesz sie dostajesz 100zl mniejszy mandat przekłamuje od 5 do 7% Każdy (Espero) w Skodzie Fabii przekłamuje 3%

Pytanie:

Czy komputer espero ma możliwość zapamiętywania / zliczania ilości faktycznie przejechanych kilometrów ? albo wskazania innych danych po przeliczeniu których bedzie ozna odczytać z niego przebieg ?

Pytam bo dzisiaj na onecie jest felieton "o cofniętych licznikach" i tak z ciekawości chciałbym wiedzieć, czy pomomo cofnięcia naszego mechanicznego licznika ...zostają jakieś inne dane w komputerze...?

Są w espero dwa czujniki temperatury: na potrzeby wskażnika na desce i na potrzeby komputera... W skrzyni biegów też jest jakiś czujnik do czegoś.....

no nie wiem ...pytam tylko z ciekawości...

wniosek jest taki, że ...licznik nie jest żadnym wykładnikiem niczego... Może słuzyc jedynie do wskazań "ile jeszcze km się przejedzie zanim skończy sie paliwo ...na giełdzie wiekszość samochodów jest cofniętych...

Nie to auto, nie ta technologia.
Cytat:
Są w espero dwa czujniki temperatury: na potrzeby wskażnika na desce i na potrzeby komputera... W skrzyni biegów też jest jakiś czujnik do czegoś.....

Na skrzyni jest czujnik prędkości.
Cytat:
wniosek jest taki, że ...licznik nie jest żadnym wykładnikiem niczego... Może słuzyc jedynie do wskazań "ile jeszcze km się przejedzie zanim skończy sie paliwo ...na giełdzie wiekszość samochodów jest cofniętych...

Przecież to wiadomo od dawna. Gdzie Ty żyłeś przez ostatnie 20 lat?

nie wiem na 100%, ale wątpię, by komputer liczył i zapamiętywał przebieg. Wiedzielibyśmy o tym