| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pteris Espero 1.5 DOHC + LPG Kraków | 2003-05-06 20:29:35 Panowie
Mam pytanie, czy na gazie macie odłaczaną pompę paliwa ? Właśnie to sobie zafundowałem |
SPERmOjadEk Volvo V70 2,5TDI 97/98 Białystok | 2003-05-06 21:26:19 Ja, po 2 spalonych pompach tez to sobie zrobiłem, chociaż nie wiem na jakiej zasadzie to działa. A co "nagłego" braku gazu..nie wiem jak u innych, ale u mnie jakieś 5km przed końcówką gazu następuje lekkie szarpnięcie i wiem, że musze wrócić do PB. Poza tym pompa momentalnie daje cisnienie i w zasadzie jest to niezauważalne. I mała uwaga, po wymianie pompy na zamiennik (tak uczyniłem) trzeba brać poprawke i może być ułożona nieco wyżej niz oryginała i zasysac "płycej", tzn. ze rezerwa PB może byc zupełnie inna i mozna się niemile zaskoczyć stając z braku paliwa...a ściślej niemożności jego zassania |
daddy Espero Wrocław | 2003-05-06 21:44:53 Odłączona pompa na gazie ?
A co z chłodzeniem wtryskiwaczy (i może czegoś jeszcze) ? To chyba nie jest dobry pomysł. |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-05-06 21:48:40
Ja tam tankuje za 20zl...
No i wlasnie ze wzgledu na brak chlodzenia listwy wtryskiwaczy nie powinno odlaczac sie pompy. |
Pycel Passat 2.0TDI CR Xenon Warszawa | 2003-05-07 00:06:55 chlodzenie wtryskiwaczy ??? czlowieku !!! w tym momencie dostawalbys do cylindrow jednoczesnie gaz i benzinke co powoduje bardzo fajne efekty w postaci przyspieszenia od 0 do ok 20km/h w jakies poltorej minuty (wiecej na takim skladzie nie pojedziesz o ile wczesniej nie rozwalisz silnika!!! i oczywiscie jesli go uruchomisz bo to w takim przypadku graniczy to z cudem) to o czym mowisz nazywa sie emulatorem wtryskiwaczy i polega na tym ze wtryskiwacze lekko drgaja, nie musza byc chlodzone, chlodzona paliwem musi byc pompa paliwowa - o ile jest na niej zasilanie. Na mojej pompie od jakis 2 tygodni nie ma juz zasilania bo sie spalila |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-05-07 00:17:54 Pycel, przeczytales cos czego nie napisalem |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2003-05-07 10:25:40 Ale koledzy, jakie wy macie instalacje LPG? Jam mam jeden przycisk, tzn taką diodkę mrygającą i jak się przełączy na GAS to się świeci ciągłym światełkiem - ew mogę przełączyć na benzynkę wciskając raz do zgaśniecia, ew potem wcisnąć i mryga a pow. 2 tys obrotów się znowu przełącza itd Ale jak w ogóle zapalić na gazie?? Nie wiem No i u mnie nie działa chiba w ogóle kontrolka rezerwy bo jesio nigdy mi nie świeciła (zresztą, do gazu też nie działa, i jeżdże na licznik) |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-05-07 10:36:33 Procedurka odpalania na gazie:
przelacznik na gaz wlaczyc zaplon (bez krecenia rozrusznikiem) przelacznik na benzyne przelacznik na gaz nie cofajac kluczyka krecic rozrusznikiem |
Pycel Passat 2.0TDI CR Xenon Warszawa | 2003-05-07 10:52:26 Radku, szczerze mowiac nie doczytalem twojego postu, nie zauwazylem go -- jakis taki malutki CO do Plumpa to masz taka sama instalke jak ja wiec nie musisz sie martwic. Przy trzymaniu na palca na wlaczniku i przekreceniu stacyjki odpala bezposrednio na gazie tak? |
Przemek-W ESPERO 1.8 CD LPG Olsztyn | 2003-05-07 10:58:42 Wiec jak to w koncu jest?? Z moich informacji wynika ze odlaczenie pompy nie przyniesie zadnych niekorzysci a w moim przypadku duuuzo korzysci - juz pozbylem sie 3 pomp, a to dosc droga zabawka. Zapewnienie napiecia pompie powoduje jej bezustanne dzialanie i utrzymywanie cisnienia w przewodach paliwowych. Wiec jesli je wylaczymy to nic nie powinno zlego sie dziac. Po co ona ma caly czas pracowac ?? |
daddy Espero Wrocław | 2003-05-07 11:29:42 Więc w według moich informacji jest tak (doprecyzowując
swoją poprzednią wypowiedź) : - żadna firma produkująca instalacje gazowe nie zaleca odłączania pomp w układach z wtryskiem elektronicznym z powodu takiego by benzyna jednak krążyła w całym układzie zasilania; ma to zwiększać żywotność tego układu i jego większą niezawodnością; jednak wtedy na użytkownika spada obowiązek "myślenia" o tym by mieć coś w baku - poszczególni producenici aut, montujący fabrycznie instalacje, w tym seris Daewoo, wyrażają opinie następującą : konkretna pompa użyta w samochodzie może przegrzewać się w trakcie takiej pracy a więc korzystne jest jej odłączenie - z tego co piszesz dla Ciebie zdecydowanie lepiej byłoby jednak ją odłączyć (za duże straty); no cóż, wybierasz sam .. |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2003-05-07 13:27:18
Nic z tego nie rozumiem???
i to też nie jasne? A po odpaleniu świeci się ciągłym światełkiem? No i jeszcze jedno: czy nie skraca się żywotności silnika odpalając na gassssssie |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-05-07 13:31:08
Skraca się znacznie żywotność membran w reduktorze |
Przemek-W ESPERO 1.8 CD LPG Olsztyn | 2003-05-07 13:35:50 U mnie to jest tak: intalacja BEDINI
Dioda czerwona (przelacznik na lewo)- tylko paliwo Zielona (pozycja srodkowa) tylko gaz ale dopiero ja mruga bo w pierszej chwili jest zapalona na stale - i tu mozna odpalic od razu na gazie pozycja 3 tez zielona - gaz ale dopiero po nagrzniu silnika i przekroczeniu 2000 obrotow |
DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2003-05-07 15:25:30 [quote]
2003-05-07 11:29:42, daddy pisze: Więc w według moich informacji jest tak (doprecyzowując swoją poprzednią wypowiedź) : - żadna firma produkująca instalacje gazowe nie zaleca odłączania pomp w układach z wtryskiem elektronicznym z powodu takiego by benzyna jednak krążyła w całym układzie zasilania; ma to zwiększać żywotność tego układu i jego większą niezawodnością; jednak wtedy na użytkownika spada obowiązek "myślenia" o tym by mieć coś w baku - poszczególni producenici aut, montujący fabrycznie instalacje, w tym seris Daewoo, wyrażają opinie następującą : konkretna pompa użyta w samochodzie może przegrzewać się w trakcie takiej pracy a więc korzystne jest jej odłączenie - z tego co piszesz dla Ciebie zdecydowanie lepiej byłoby jednak ją odłączyć (za duże straty); no cóż, wybierasz sam .. U mnie takiego manewru nie da się wykonać ze względu na to, że mam również opcję limitera na LPG. Powyżej 6000 obr/min silnika następuje przełączenie na Pb, poniżej przełacza na LPG. Centralka natomiast działa tak samo jak u Ptaszyny i jest to moim zdaniem bardzo wygodne. |
pteris Espero 1.5 DOHC + LPG Kraków | 2003-05-07 16:10:50 widzę że poruszyłem bardzo kontrowersyjny temat.....
wydaję mi się, z tego co zdążyłem się dowiedzieć, że tak naprawdę nie ma żadnych przeciwskazań co do odłączenia pompy paliwa, włącznie z możliwością przegrzania wtyskiwaczy ???? , które przecież, nawiasem mówiąc, nie pracują na gazie, za co odpowiada emulator skutecznie osukujący kompa w tej materii. u mnie tzn. moim 1.5 został zamontowany przekaźnik, od mojej strony (kierowcy) w skrzynce przekaźników znajdującej się tuż obok dźwigni otwierania klapy bagażnika cała operacja, trwała 15 min.............koszt przekaźnika 10 zł, robocizny 20 zł zostały dokonane odpowiednie pomiary, pompa pięknie zostaje odłączona po przejściu na gaz i vice versa......załączana na benzynie..... nie miałem również żadnych problemów z zapalaniem na gazie.... |
Pycel Passat 2.0TDI CR Xenon Warszawa | 2003-05-07 16:20:56 Plump. to jest tak ze jak trzymasz palec na guziczku od gazu i jednoczesnie wlaczysz zaplon to instalka przelacza sie na tzw. awaryjne odpalanie --czyli gaz-- dioda siwieci sie ciaglym swiatlem, malo tego przy nastepnym odpalaniu samochodu instalka jest odrazu przelaczona na odpalanie z gazu. Resetuje sie to w ten sposob ze wlacza sie zaplon i wciska "gazowy" guziczek (dioda gasnie) i masz juz odpalanie z benzinki. |