Podświetlenie ave 1999

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam generalnie dwa pytanka:
Czy w Ave z 99 r. można regulować natężenie podświetlenia licznika? Z tego co wiem to można. Tylko jak? Kręcę tym wichajstrem od kasowania przebiegu ale nic się nie dzieje.
Druga sprawa - jak wyjąc panel na którym są umieszczone pokrętła do ogrzewania i nawiewu i jak wymienić tam żarówki? Czy jest przy tym dużo rozbierania?
Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.
Mam jeszcze gorącą prośbę. Może ma ktoś instrukcję do Avensisa tzw. manulal. Może być np w formie PDF. Ja mam w formie papierowej ale po holendersku i nic nie czaję

[ wiadomość edytowana przez: MisiekII dnia 2006-10-03 23:18:49 ]
[ powód edycji: upgrade tematu ]

Witam!
Demontaż konsoli środkowej nie jest na szczęście bardzo skomplikowany. Całość osadzona jest na zatrzaskach więc nie trzeba nic rozkręcać. Ja zaczynam zawsze od dołu panela. Lekko z wyczuciem należy pociągnąć go do siebie tak, aby pusciły dolne zatrzaski. Ja po prostu łapię go od spodu, nad popielniczką i ciągnę lekko do siebie.
Później biorę jakiś tempy przedmion i podważam panel na wysokości łączenia górnej części kokpitu (idącej od podszybia) z dolną. Górne zatrzaski wypinają się wtedy już same.
Aby wyjąć cały panel należy podnieść go najpierw lekko ku górze a dopiero potem ciągnąć do siebie.

Jeżeli chodzi o regulację podświetlenia to u mnie jest na zegarach dodatkowy przycisk DIMM, który przytrzymany dłużej powoduje zmianę natęzenia podświetlenia.

Pozdrawiam!

nie wiem jak jest w ave
ale pokrętlem do kasowania licznika dziennego to raczej dużo nie zdzialasz
u mnie jest po lewej stronie kierownicy (niedaleko klameczki do otwierania maski) takie pokretło którym regulujesz podświetlenie

Cytat:
2006-08-19 10:14:45, Pokakulka pisze:
Mam generalnie dwa pytanka: Czy w Ave z 99 r. można regulować natężenie podświetlenia licznika? Z tego co wiem to można. Tylko jak? Kręcę tym wichajstrem od kasowania przebiegu ale nic się nie dzieje.
[...]

Witam,

wbrew temu co pisze kolega rsuhy zrobisz to właśnie tym wichajstrem o którym piszesz!
Zauważ, że na szybce obok niego masz trzy napisy: Total, Trip, Dim.
1) Przełącz wyświetlacz na Total.
2) Wciśnij wichajstre i trzymaj wciśnięty!
NIE KREĆ NIM!!!
Kręcenie choć możliwe nie ma żadnego skutku.
Po chwili zamiast przebytej liczby kilometrów zobaczysz kilka kreseczek, jakby minusów.
Trzymaj dalej wichajstra tak, by był wciśnięty.
Kreseczek zacznie przybywać lub ubywać czyli zaczniesz regulować intensywność podświetlenia.

Powodzenia
Grzesiek

P.S.
Jeśli pomyliłem się w opisie, to przepraszam, ale moja Ave pojechała wraz z instrukcją na wakacje

Cytat:
2006-08-20 17:48:25, gwp pisze:
Witam, wbrew temu co pisze kolega rsuhy zrobisz to właśnie tym wichajstrem o którym piszesz!

jak tak to przepraszam za wp[rowadzenie w błąd
poprostu nie wiedzialem

Cytat:
2006-08-20 18:14:12, rsuhy pisze:
jak tak to przepraszam za wp[rowadzenie w błąd poprostu nie wiedzialem

Przeprosiny przyjęte!

Pozdrawiam
Grzesiek

P.S.
A swoją drogą, to po co pisać o czymś o czym nie ma się pojęcia?? Przecież nasze forum byłoby tragicznie nieużyteczne jeśliby każdy pisał coś w stylu "nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale u mnie jest tak a tak"!!

Cytat:
2006-08-20 19:29:16, gwp pisze:
A swoją drogą, to po co pisać o czymś o czym nie ma się pojęcia?? Przecież nasze forum byłoby tragicznie nieużyteczne jeśliby każdy pisał coś w stylu "nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale u mnie jest tak a tak"!!

bo wiele rzeczy jest robinych podobnie w róznych modelach
i sie tym zasugerowałem

a jak jest pytanie to staram się pomóc
OK ??

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i będę próbował w najbliższym czasie

No to już wszystko wypróbowane i oczywiście działa Ale jeszcze jedno pytanko : jak skasować licznik przebiegu dziennego w moim autku? Raz mi się udało ale nie bardzo pamiętam jak. Chyba coś z przekręcaniem kluczyka kombinowałem i jednoczesnym naciskaniem tego wichajstra przy liczniku. Tylko proszę się nie śmiać z pytania

Cytat:
2006-08-22 21:17:36, Pokakulka pisze:
No to już wszystko wypróbowane i oczywiście działa Ale jeszcze jedno pytanko : jak skasować licznik przebiegu dziennego w moim autku? Raz mi się udało ale nie bardzo pamiętam jak. Chyba coś z przekręcaniem kluczyka kombinowałem i jednoczesnym naciskaniem tego wichajstra przy liczniku.

Skasowanie licznika przebiegu dziennego zrób tak:
- wyświetl go sobie
- wciśnij i trzymaj wichajster przez około 2 sekundy
- puść
- gotowe
Jak 2 sekundy będzie za mało, to trzymaj ciut dłużej.
Żadne kręcenie wichajstrem a tym bardziej kluczykiem nie jest potrzebne.

Cytat:
Tylko proszę się nie śmiać z pytania

Spoko!
Ja się nie śmieję! Przechodziłem przez to samo!!

Pozdrawiam
Grzesiek