Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Grzesiek TOYOTA FRIEND Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2006-01-23 23:59:09 99% wytrącila się parafina z ropy
tak jak pisze kolega wyżej- ciepły garaż,dwie trzy godzinki i powinieneś odpalić. znajomy tankuje na statoilu ropę że niby do -30 paru i dupa -25 i zamarza a tak apropos Twego auta-w 1999 robili już D4D? |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2006-01-24 10:32:04
Na 99% jest. Dolej ze 4-5 litrów Pb95 na bak ropy. Pozdro. |
![]() gwp TOYOTA DRIVER Toyota Avensis 2.0D-4D Rzeszów | 2006-01-24 18:38:55
Owszem! Moja Avensis została wyprodukowana 22go listopada 1999 a kupił ją pewien Niemiec już 7 dni później. |
![]() chuck TOYOTA FRIEND carina II (była) ter ... Trzebnica | 2006-01-24 18:51:10
Tam niech babcie zegarki kupują,ja lałem 3 miesiące na tych stacjach i tak zamuliłem silnik,że strach było wyprzedzać;mesiek CDI na zimnym na 3 garki startował. Przeszliśmy do innych stacji i u mnie po trzech pełnych bakach auto wróciło do normy Pozdrawiam |
![]() gwp TOYOTA DRIVER Toyota Avensis 2.0D-4D Rzeszów | 2006-01-24 18:59:37
Czyli gdzie teraz tankujesz? |
![]() chuck TOYOTA FRIEND carina II (była) ter ... Trzebnica | 2006-01-24 19:11:28 Na schell-u i mam dwie dobre stacje w okolicy-jedna orlenu a druga prywatna(na tej prywatnej jest głównie diesel bo właściciel ma firmę transportową i prowadzi dobrą politykę jakości,podobno niejedną cysterne odesłał) a na schellu jeszcze się nie przewiozłem.
Robie miesięcznie około 7 tys km i nie bawi mnie przymarzanie Pozdrawiam |
![]() Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2006-01-24 21:33:30
PLus jakies dodatki uszlachetniajace jak widzisz ze ida siarczyste mrozy bo na rope nie ma mocnych i trzeba sie posilkowac czym jeszcze w razie takich temperatur. |
![]() Grzesiek TOYOTA FRIEND Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2006-01-24 22:18:09
pewnie tankowałby gdzie indziej,ale tam firma w której pracuje ma umowę typu orlenowska "flota" i jest skazany na statoil ![]() |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2006-01-24 23:33:38 Ja prawie zawsze tankuje na Sztatoil ![]() ![]() ![]() |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2006-01-25 01:33:42
Wtedy już dodatki można sobie darować. Nie trzeba pakować dwóch grzybów w barszcz ![]() Pozdro. |
![]() Linek TOYOTA DRIVER E11 2.0 D4D Łódź | 2006-01-25 08:16:51
Przeszliśmy do innych stacji i u mnie po trzech pełnych bakach auto wróciło do normy Pozdrawiam w pełni się zgadzam zalałem na statoilu, dolałem PB95 i autko zapaliło dopiero dziś rano przy -16, do tej pory coś mu w gardle stawało i jak zapaliło to po 3 minutach gasło |
![]() gwp TOYOTA DRIVER Toyota Avensis 2.0D-4D Rzeszów | 2006-01-25 08:19:10
Nie ważne ile grzybów w barszczu, ważne co na to wtryski. Kto ma jakieś wiarygodne informacje na ten temat? Silniki D4D to siliniki common-rail a jak wiadomo one są dużo delikatniejsze niż wcześniejsze generacje diesli! Coś za coś, pięknie ciągną, ale trzeba dbać o nie dużo bardziej. Zatem? Z pozdrowieniami Grzesiek |
BabciaEwa TOYOTA FRIEND Mitsubishi Mirage Kraków | 2006-01-25 17:42:47 Ponieważ u nas w domu zawsze był jakiś diesel, zdążyliśmy się już nauczyć co zrobić, że by przeżyć zimę. Więc tak:
1. akumulator - musi być w pełni sprawny 2. alternator - jw 3. rozrusznik - jw 4. wtryski i świece żarowe - jw 5. dobrze jest przed zimą wymienić filtr paliwa 6. Tankujemy ropę najlepiej na stacjach "zakładowych" typu MPO, PKS, MPK, czyli w takich firmach, które mają własne floty (nowe i drogie) i którym zależy na tym, żeby tejże floty sobie nie popsuć i unieruchomić. Zazwyczaj jest tam taniej. 7. Nie dopuszczamy do wygłodzenia. ŻADNEGO JEŻDŻENIA NA REZERWIE ! To nie lato. Musimy zawsze mieć przynajmniej 1/3 baku, a najlepiej połowę. 8. Od czasu do czasu możemu autku dodać podczas tankowania jakiegoś "narkotyku" do diesli. 9. Jeżeli już zdarzy się jakieś nieszczęście z trefnym paliwem - zrobić, jak doradzał Perzan. Z moich 7-zimowych doświadczeń z Toyotą wynika, że jeżeli tylko ma prąd i paliwo - MUSI ZAPALIĆ. ![]() Pozdrawiam |
![]() Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2006-01-25 21:33:52
Zgadza sie wlasnie rozmawialem dzis z najomym z roboty (jezdzi kupe lat ciezarowymi autami) i to potwierdza, po prostu kiedys musial sciagnac zbiornik a dlaczego .... Ano kiedy poziom paliwka obniza sie do ok 1/3 albo mniej wszystko co sie zamrozilo i osadzilo na sciankach zbiornika puszcza sie i spada tym samym przytykajac skutecznie wszystko co zassysa owe paliwko ![]() Najczesciej jest to odczualne kiedy siarczyste mrozy puszcza tak jak dzis. Widze w pracy co sie dzieje z samochodami KIA masakra to sie nie nadaje do jazdy przy niskich temperaturach, rowiesnik (TRANSIT) bije o glowe te koreanskie wynalazki, nie zawiodl ani raz jeszcze. |
Vagabunda TOYOTA DRIVER Toyota Avensis Warszawa | 2006-01-25 22:44:54 Chyba jednak bardzo istotny jest ogólne "zużycie" autka, moja 3-miesięczna Rolka 1,4 D4D odpalała za pierwszym razem podłuższym "pociągnięciu" rozrusznikiem nawet po nocy przy - 26 C. Istotnie przez pierwszych kilkanaście sekund po zapaleniu silnik wydawał dość mało sympatyczne dźwięki ale to jedyny efekt uboczny mrozów. Fakt jest że jest to 'nówka" i jeszcze nie zdążyło się nic zapaćkać. Jeśli to jest jakaś informacja to tankuję tylko w Neste.
![]() |
![]() chuck TOYOTA FRIEND carina II (była) ter ... Trzebnica | 2006-01-26 18:20:11 Zgadzam się z Babcią Ewą w zubełności;
ja nie dopuszczam poniżej pół baku i jak najszybciej uzupełniam,a niewiedza skutkuje tym,że gro ludzi psioczy na diesle bez powodu.W benie jak nie zadbasz to też nie zapali ale marudzą na diesle Pozdrawiam właściciel diesli od kilkunastu lat |