OLEJ , ALARM , TAJEMNICZA KRATKA, prośba o POMOC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich jestem tu dość nowy i od razu mam 3 pytanka które mnie interesują od początku kiedy mam Omegę B 2.0 16v wersja CD a więć:

1) od czasu do czasu potrafi mi się wyświetlić Motorol Stand (niski poziom oleju) jak olej jest i cały czas go sprawdzam ,od momentu wymiany uszczelki pod deklem stoi na tym samym (środkowym) poziomie a od czasu do czasu wyskakuje ten error natomiast jak wyłączę i włączę zapłon to znika. Stąd moje pytanie co jest nie tak? czyżby coś się z czujnikiem spieprzyło ?

2) w mojej omesi z tyłu za niedziałającą roletą jest tajemnicza kratka przypominająca trochę miejsce na głośniki aczkolwiek ich tam nie ma bo nic nie słychać, nie jest to też miejsce na nawiew ani nic w tym stylu, wydaje mi się że powinny być tam jakieś głośniki ale przecież mam wersję z oryginalnym radiem i ich nie ma. już sam nie wiem,poza tym nadomiar złego nie wiem jak się tam dostać więć może ktoś wie co tam jest ??? i czy da się tam wepchać jakieś głośniki?

3) wiem ... wiem .... kwestia alarmu była już wałkowana na forum ale nie znalazłem nic na mój problem. A więc mam wersję kluczyka z dwoma przyciskami z tym żę jeden zamyka i otwiera a drugi rygluje, mam także tego ludzika. Ludzik po zamknięci drzwi raz się zaświeci i koniec , a jak się zamknie drzwi i ktoś będzie siedział w środku kręcąć się to alarm się nie odpali natomiast jak zamknę drzwi trzymając czujnik i go puszczę to ludzik zacznie świecić ale poza tym nic żadnej syreny ani kierunków które wogóle mi nie migają, więć co jest grane ? może nie mam nic do tego alarmu podłączone? a jak nie to jak to zrobić i gdzie jest sterownik i jakakolwiek instrukcja

przepraszam za ilośc tekstu ale starałem się opisać problemy jak najdokładniej z góry dzięki za odpowiedź, kto mi rozwieje wątpliowośći będzie miał browarek odemnie na zlocie
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: dziki_barnababa dnia 2006-08-23 18:06:47 ]

no panowie żadnych pomysłów ????

1.dolej oleju pod max jak sie nie zmieni szukaj na forum jest opisane jak i gdzie czujniczek!
2.nie miałem sedana ale było coś na forum poszukaj !
3.tzw centrala alarmowa znajduje się w nogach kierowcy poszukaj na forum!
Reasumując wszystko jest na forum trzeba użyć szukajki

Pozdro ! ! !

co do tej kratki z tyłu za roleta to nie jest to nic jak tzw. wywietrznik między środkiem auta a komora bagażnika. Każdy sedan to ma tyle że różnie to wykonane

No to ja nie wiem bo w końcu bo długim i wnikliwym przeglądnięciu archiwum znalazłem post :
http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=111678&c=72&f=9&start=0&orderby=asc
no i tam mówią o głośnikach znaczy sie w przypadku sedana o miejscu na głośniki ale ja totalnie nie wiem jak jakieś audio może się tam zmieścić, no dobra chyba widzę że będę musiał rozkręcić to się dowiem no ale fakt że nie wiem do końcu od której strony zacząć.

Co do oleju to mam tak od momenty kiedy ją kupiłem a wtedy miałą zalane maxa i też pojawił się Motorl Stand. Może jest czujnik spieprzony

Ta kratka to tylko wentylacja pomiędzy bagażnikiem, a resztą auta. Czytaj to co tu piszą. Żadnych głośników ma tam nie być, ja zresztą sam próbowałem sie za to zabrać, zostaw to. A na reszte pytań: poszukaj

właśnie myślałem czy tam jakichś wysokotonowych nie napchać ale chyba to nie za szczególny pomysł.

ale i tak dzięki za odp

W przypadku Omesi z roletą to nic tam z głośnikami nie wykombinujesz w tylnej półce ale jeżeli nie ma rolety to spokojnie można tam wpakować głośniki 16, nawet patrząc od dołu (od strony bagażnika) sa dwie okrągłe blaszki ,coś a'la zaslepki z tym ze po co tam pakować głośniki jak w drzwiach dobrze sobe radzą

A nie wie któryś z was panowie czy w wersji z roletą z tyłu są pociągnięte kable do głośników ???

bo właśnie by mi się przydały ale nigdzie nie mogę znależć

Jedno słowo: Bose.

I szukać proszę, co to niby w tej kratce tylko wyłącznie "do wentylacji" może się znajdować.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

A znaleźć się tam może i to "w wersji z roletą"

----------------------------------------------
A jak nie wiemy co robić, to róbmy to!!!

Cytat:
2006-08-23 18:06:03, dziki_barnababa pisze:
1) od czasu do czasu potrafi mi się wyświetlić Motorol Stand (niski poziom oleju) jak olej jest i cały czas go sprawdzam ,od momentu wymiany uszczelki pod deklem stoi na tym samym (środkowym) poziomie a od czasu do czasu wyskakuje ten error natomiast jak wyłączę i włączę zapłon to znika. Stąd moje pytanie co jest nie tak? czyżby coś się z czujnikiem spieprzyło ? [ wiadomość edytowana przez: dziki_barnababa dnia 2006-08-23 18:06:47 ]

Poziom oleju powinien byc do oznaczenia MAX na bagnecie. W mojej omedze jak spadnie do poziomu pomiedzy MIN i MAX (dokladnie w polowie) na kompie swieci sie komunikat "Ölstand prüffen" czyli sprawdz poziom oleju, wystarczy dolac do MAX i wszystko OK. Jezeli jest przy poziomie MIN wtedy jest komunikat o ktorym piszesz.

Co do kratki z tylu pod szyba to forumowicze juz Ci odpisali, ja dodam tylko ze jak ja zatkasz to beda Ci szyby parowaly w srodku bo nie bedzie wymaganego przeplywu powietrza.

witam
z tym olejem tez tak mialem , przy wymianie zalalem olej do polowy miedy max i min , po przejechanieu 4 tys pierwszy raz wyskoczyl mi komunikat brak oleju a po jakis 500 km juz wszystko wyskakiwalo , brak oleju , za niski poziom wrrr , na zimnym silniku dalej bylo polowe stanu , ale raz po komunikacie szybko zmierzylem i oleju bylo na koncu bagnetu , wlosy sie mi zjezyly , troche posiwlem , wlalem litr i mialem ponad max wrrrrr aaa w silniku 2.5 benzyna , te omegi gdzies kamufluja ten olej , terza sie nic nie dziej naszczescie , tylko jak dlugo spokojnie pojezdze ? hihihihi
pozdrawiam

To chyba normalne, ze jak sprawdziles zaraz po wyswietleniu komunikatu ( rozumiem ze wtedy silnik byl uruchomiony ) bylo malo oleju. Zalecane jest by poziom oleju sprawdzac po okolo 10min od wylaczenia silnika ( olej musi miec czas by splynac do miski olejowej ). Poziom oleju powinien byc zawsze na max ( tematy kilkakrotnie juz poruszane na forum, patrz wyszukiwarka )

pozdr.

[ wiadomość edytowana przez: Robson75 dnia 2006-08-26 08:40:38 ]

nie , no wylaczony zgasilem , wygramolilem sie , podnislem mache i woczom nie wierze , ledwo bagnet dotyka oleju , stacja 50m dalej wiec w 5 minut dolewam olej , po wlaniu litra ponad max leciutko

Marcin_71:
komunikatu : "Ölstand prüffen" nigdy tak szczerze mówiąć nie zobaczyłem na komputerze u siebie nie mam takiego nawet w orygninalnej instrukcji mam natomiast dwa dotyczące oleju "Motoroil Stand" niski poziom oleju i Ol.. cośtam już nie pamiętam w każdym bądź co bądź raze opisujący poważny brak oleju kiedy jest!
Sprobuje dolac (znaczy się kiedy odnajdę fundusz) oleju i zobaczy się. Chociaż jest cały czas w połowie na zimnym, chwilę po zgaśnięciu a potrafi wyświetlić komunikat Olmaglich. Może tam gdzie jest czujnik bo tak naprawde to nie wiem gdzie on jest , raczej niejest w misce bo to jakiś tam dynamiczny to nie ma smarowania ?? czy to możliwe ? ale i tak chyba zignoruję te wskazania

Co do tej kratki to faktycznie może służyć do cyrkulacji powietrza bo nie mam pojęcia jak tam może się zmieścić wzmacniacz BOSE jak to gdzieś wyczytałem. za to dzięki

Aczkolwiek możeci mi panowie pomóc z alarmem bo chciałbym podpiąć kierunki i syrenę , jak mam to zrobić ? może ktoś wie które kabelki do sterownika ? z góry dzięki

Jeśli chodzi o alarm to tak:

wciśnij przycisk z ludzikiem i wysiądź
ludzik bedzie migał
jak wysiądziesz wcisnij na pilocie dwa razy zamykanie - kierunki migną dwa razy
alarm włączony
jak przytrzymasz przycisk zamykania - domkną się szyby - przynajmniej u mnie tak jest

wyłączanie alarmu

wciśnij otwieranie - alarm zostanie rozłączony

alarm wyje pod klaksonem

Witam

a więc tak zacznę od tego że mam identyczny kluczyk znaczy się pilot jak ten na zdjęciu umieszczonym w poście :
http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=149646&c=0&f=9
i jak nacisnę ludzika to nie miga, wyjdę i nacisnę dwa razy pilocinę od centralnego to się zamknie i otworzy bez mignięcie kierunków

Natomast ludzik po zamknięciu drzwi raz mignie i tyle nie miga dalej żadnych kierunków nic zero , aczkolwiek jeżeli przytrzymam włącznik tylnych drzwi zamknę i puszcze to ludzik się świeci tak jakby alarm się odpalił ale żadne kierunki czy klakson nie dają oznak życia.

To mam w końcu alarm czy nie???
A jak tak to jak zachęcić kierunki do sygnalizowania zamknięcia ??

A jak nie mam alarmu to po jakiego .... jest ludzik ?
czy ktoś ma tego ludzika i nie ma alarmu ?

No ja walczyłem z tym alarmem przez trochę czasu aż mi się udało - wciskanie 2 razy szybko nic nie dało ale wciśnięcie raz i po ~ 0,5 sek drugi raz załączało alarm. Żadnego sygnału nie usłyszysz - tylko dwa razy mignie awaryjkami - po pierwszym wciśnęciu i po drugim wciśnięciu. No przynajmniej tak jest u mnie. Siądź sobie w środku w aucie i próbuj - jak się załączy - pomachaj ręką, wtedy usłyszysz swój klakson Powodzenia.

poważnie ???

no ja wyczytałem że niestety nie mam alarmu tylko sam imobilajzer

Rozebrałem prawy słupek i mam
Kierkt
Gm 90 4594 59 PA GF 30

co to jest?
chyba zwykła centralka