Witam mam problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam audi 80 b4 2l pełny wtrysk instalacjie bingo s.
mam pytanko czy jak podepne sie do kompa i zmienie jakiekolwieg ustawienia to czy za kazdym razem powinienem zrobic(nauke) zeby komputer zapamietał czy nie trzeba tego robic.jestem od niedawna w dziedzinie LPG także prosze o wyrozumiałość latem paliła mi 10litrów w zeszłą zime około 13litrów a teraz wole nie mówic...ewentualnie prosił bym o jakies rady bądz porady jak ja moge dobrze ustawic komputer w spalaniu dziekuje bardzo za pomoc
ps.jestem ciemny w terminacz fachowych LPG także prosze po jasnemu mnie tłumaczyc hiihiii
dzieki papa

Witam, po zmianie parametrów w sofcie nie trzeba robić "nauki". Przeciwnie uaktywnienie tej funkcji spowoduje, że pewne parametry zostaną ustawione przez kompa "po swojemu". Jedynie regulacja/wymiana parownika lub zmiana miksera może powodować konieczność przeprowadzenia tego procesu.
Co do Twojego problemu to sprawdź najpierw sondę lambda, bo podejrzewam, że powiedziała "papa". Jeśli to nie sonda to zobacz czy Ci parownik nie zamarza, albo może trzeba go zregenerować. Piszę może, bo oczywiście nie napisałeś ile instalka ma przelatane, ani co to za instalacja (producent parownika). Jak sprawdzić sondę to już kilka razy na forum pisałem. Na forum www.audiklub.org też jest kilka postów na ten temat.
Zakładam, że na benzynie autko chodzi idealnie.

[ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2006-12-14 09:35:44 ]

[ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2006-12-14 09:36:38 ]

Cytat:
2006-12-14 09:19:12, darewo pisze:
mam audi 80 b4 2l pełny wtrysk instalacjie bingo s. mam pytanko czy jak podepne sie do kompa i zmienie jakiekolwieg ustawienia to czy za kazdym razem powinienem zrobic(nauke) zeby komputer zapamietał czy nie trzeba tego robic.jestem od niedawna w dziedzinie LPG także prosze o wyrozumiałość latem paliła mi 10litrów w zeszłą zime około 13litrów a teraz wole nie mówic...ewentualnie prosił bym o jakies rady bądz porady jak ja moge dobrze ustawic komputer w spalaniu dziekuje bardzo za pomoc ps.jestem ciemny w terminacz fachowych LPG także prosze po jasnemu mnie tłumaczyc hiihiii dzieki papa

sonda jest OK bo ja latem wymieniałem

Może trzeba filtry wymienić i reduktor zregenerować. Po tym koniecznie kalibracja w warsztacie.

filtry jak i płyny tez wymieniałem we czerwcu a instalacjia przechulała a z 30tyś km filtr w instal lpg tez wymieniałem w marcu.

To proponuje zregenerować reduktor jeszcze (wymiana membran i czyszczenie z osadu olejowego).

Witam.
Czy moze mi ktos pomoc? Mam problemy ze spalaniem, ale tylko w miescie. Omega 2.0 pali mi ponad 25litrow lpg a w trasie 10. Jezdzac na paliwie pali mi 12,5-13. Czy to wina reduktora? Reduktor mam BRC tecno i przejechane na nim tylko 20 000km.
Czy mozliwe zeby po miescie palil wiecej a w trasie bylo dobrze przy zuzytym parowniku? Powinien palic wiecej i tu i tu. Pojawia mi sie blad komputera ale tylko na gazie-brak sygnalu z sondy lambda-raz jest a raz nie ma.
Pozdrawiam.

Malinka,to może być wina reduktora, ale może to też być wina sondy lambda. Piszę o sondzie nie dlatego, że wywala Ci jej błąd (to prawdopodobnie wynik ustawionej emulacji) tylko dlatego, że jak sonda jest walnięta to komp gazowy głupiej, bo nie ma się na czym oprzeć.

A jaka powinna byc emulacja lambdy w oplu. Mam ustawiony przebieg ale to chyba zle, gazownik ustawil mi na odlaczona,ale ja zmienilem bo wtedy duzo czesciej mi sie palil check(blad silnika). Zmienilem do tej pory-sterownik ze sruby na bingo m, mikser z 34 na 30mm, wyjezdzilem 200km na samej bp zeby sie ustawil komputer, wtedy spalanie wynosilo 12-13litrow bp. Chodzi o to ze ustawiam kompa gazowego na mieszanke bogata, podlanczam laptopa, jade w trase a nagle robi sie ubogo. przelanczam na bp i tez jest ubogo ale zaraz robi sie dobra mieszanka. Na lpg jest juz uboga az zresetuje komputer-odlacze akumulator.
O co chodzi

Ja bym ustawił emulację na "masa".
Może masz w kompie LPG aktywną opcję autoadaptacji, jeśli tak to ją wyłącz. Bo może być tak, że po dłuższej jeździe (trasa) komp LPG modyfikuje PWA i potem już nie daje rady otworzyć/zamknąć krokowca.
Zrób reset ECU, odpal na benie daj mu się zagrzać i zgaś. Teraz podepnij lapka ustaw emulację na masa, zrób "naukę" i wyłącz autoadaptację.

Nie mam aktywnej opcji autoadaptacji.

dzieki Danek juz audi chula ok
Życze wszystkim Zdrowych Wesołuch Świąt oraz Szczesliwygo Nowego Roku 2007
Pozdrowienia
darek(darewo)

Darewo, , nie ma za co.
Malinka, jesteś pewien, że nie masz aktywnej autoadaptacji? Ta funkcja jest standardowo aktywna. Żeby ją wyłączyć trzeba postawić w opcjach "ptaszka" przy linijce "ustawienia silnika krokowego" i wtedy pojawia się okienko umożliwiające wpisanie stałego PWA i tym samym wyłączenie autoadaptacji.

Ten ptaszek przy "ustawienia silnika krokowego" nic nie zmienia.
Po zresetowaniu komputera jakis czas jest ok. a potem znowu lapie blad 13-brak sygnalu z sondy lambda. Czy zmiana sondy cos da? Moze to jej wina?

Malinka, a jak masz ustawioną emulację sondy w kompie LPG. Może masz ustawione "odłączona" to nie dziwne, że ECU łapie "brak sygnału sondy". Przy jeździe na LPG za dostarczanie sygnału odpowiada komp LPG. To on podaje sygnał z emulatora. Wymiana sondy jeśli jest sprawna nic nie da, sprawdź dokładnie połączenie od sondy do kompa LPG i od kompa LPG do ECU. Może montażyści zrobili Ci skrętkę i połączenie się skiepściło.

Emulacje mam ustawiona na MASA tak jak kiedys radziles. Blad ten wystepuje takze na benzynie wiec to chyba nie to. Po zresetowaniu komputera i jezdzie na samej benzynie blad tez jest. Blad ten wystepuje w trakcie jazdy po ok.3km. Ustawiam lambda ladnie chodzi, przejade te 3km i po podlaczeniu pod komputer lambda jest zero zarowno na lpg jak i na bp. pali mi po miescie 19-22litrow lpg a na trasie 11.

Sprawdź połączenie między sondą, a ECU. Ewentualnie może w kompie LPG coś przerywa połączenie. Podczas jazdy na benie sygnał sondy powinien być normalnie podawany do ECU, a na gazie odcina sondę i podaje z emulatora. W zależności od kompa LPG jest to rozwiązane albo przekaźnikiem albo elektronicznie. Jeśli jest to przekaźnik to może coś mu nie styka. W każdym razie jeśli sonda jest sprawna to szukaj przerwy na połączeniach/przewodach.

Moze to byc wina emulatora? Emulator jest jakis badziewiasty. Polaczenia wygladaja na dobre.

Jeśli Masz oddzielny emulator sondy, który odłącza sondę za pomocą przekaźnika to owszem może to być wina emulatora (tego przekaźnika wewnątrz).