Brak mocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co prawda nie w DU, ale liczę, że pomożecie...
Mondeo 2,0 16V - Zetec.
Było tak - postanowiliśmy przegonić go na autostradzie. Piatka i przyspieszamy - przy 190 przestał w ułamku sekundy przyspieszać i zaczął zwalniać. Totalny brak mocy. Od tamtej chwili podczas zwiększania obrotów wydech zachowuje sie jak zatkany odkurzacz i trochę popierduje... Nie słychać tego na silniku tylko na wydechu - dzisiaj wyeliminowaliśmy tą opcję, bo cały wydech razem z katem został odpięty i to samo. Jałowe obroty są oki. Powtarzam, że sam silnik nie wydaje żadnych podejrzanych odgłosów. Dzieje sie tak zarówno na gorącym jak i zimnym silniku.
Wykręciłem świece - były w stanie raczej agonalnym. Jutro wymiana. Mechanik postraszył, że w najgorszym razie to może być coś z głowicą.
Uspokujcie mnie, że to napewno wina świec.
W płynie chłodniczym żadnych glutów, w oleju też czysto.

Nie wiem czy Mondejo 16V jest jedno,czy dwuwałkowe.Ale jeżeli przy 190 nagle stracił moc,możliwe jest że pasek rozrządu mógł przeskoczyć o 1-2 ząbki.Przy obrotach rzędu 5000-6000 wibracje paska mogły to spowodować jego przeskoczenie,chyba

Cytat:
2006-09-04 21:27:40, JaRabbit pisze:
Nie wiem czy Mondejo 16V jest jedno,czy dwuwałkowe.Ale jeżeli przy 190 nagle stracił moc,możliwe jest że pasek rozrządu mógł przeskoczyć o 1-2 ząbki.Przy obrotach rzędu 5000-6000 wibracje paska mogły to spowodować jego przeskoczenie,chyba

Tiaaa...Ty to Jacuś potrafisz "uspokoić "

Niestety to co piszesz jest całkiem logiczne ...

Ale Michoł ma rację ...trza zacząć od rzeczy najprostszych (czytaj "najtańszych" czyli np. wymiany świec )

Czekamy na dalsze wieści .

Pozdrowionka!

Jak brak mocy to do mistrza Yody

Jak pamiętam to Mondeo ma dwa czujniki Halla, jeden na wale korbowym a drugi na rozrządzie. W przypadku przeskoczenia paska natychmiast wystąpiłby błąd niezgodności sygnałów.
Sprawdz filtr powietrza, widziałem ja takie co zostały wciągnięte do ruru ssącej.
Może też filtr paliwa wydał ostatnie tchnienie.

Z tego co pamiętam, to DeeJay-a Fort jest już w wieku przedemerytalnym, więc "wszystko się może zdarzyć".

Ufff, to tylko powypalane świece

Cytat:
2006-09-04 21:14:36, DeeJay pisze:
Piatka i przyspieszamy - przy 190 przestał w ułamku sekundy przyspieszać i zaczął zwalniać.

i jak Caroline ma byc zdrowa i przesiedziec caly zlot jak ty ja wozisz z takimi predkosciami po polskich drogach

jeden przelot do sielpi i juz chora
a w planach powrot z takimi samymi predkosciami
dzieki bogu samochod sie nad nia zlitowal i zwolnil

Cytat:
2006-09-05 20:25:21, cezariusz pisze:
i jak Caroline ma byc zdrowa i przesiedziec caly zlot jak ty ja wozisz z takimi predkosciami po polskich drogach jeden przelot do sielpi i juz chora a w planach powrot z takimi samymi predkosciami dzieki bogu samochod sie nad nia zlitowal i zwolnil

Przecież to nie ja prowadziłem tylko Ona
Ja siedziałem grzecznie na fotelu pasażera i nie dopuszczałem do kaca

Cytat:
2006-09-05 21:32:22, DeeJay pisze:
Przecież to nie ja prowadziłem tylko Ona Ja siedziałem grzecznie na fotelu pasażera i nie dopuszczałem do kaca

DeeJay jak tam Blaszka przykleiłeś gdzieś w Mondeolocie
Pozdro Paint

Obydwie przyklejone w domu na honorowym miejscu
Jeszcze raz serdecznie dziękujemy

Cytat:
2006-09-05 21:43:39, DeeJay pisze:
Obydwie przyklejone w domu na honorowym miejscu Jeszcze raz serdecznie dziękujemy

Nie pamiętam czy piliśmy razem WIĘC
Pozdro Paint