MotoNews.pl
12Sprowadzone auto. Od czego zacząć? (157390/45) - PT

Sprowadzone auto. Od czego zacząć?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Szukam w wyszukiwarce ale nie moge znaleźć. Kiedys byl taki temat jak zarejestrowac sprowadzone auto. Nie wiem od czego zacząć. Mam Brief, wymeldowanie, umowe kupna sprzedaży. Nie mam tablic rejestracyjnych. Co gdzie i jak najpierw?

Sprawa pilna

[ wiadomość edytowana przez: hepos dnia 2006-08-29 11:14:08 ]

od tłumaczenia papierów

potem przegląd, urząd celny, skarbówka, urząd miasta.

nie wiem jak z celnym bo akcyzy nie ma tylko podatek ekologiczny a nie wiem gdzie sie go płaci.

tablice nie są potrzebne do niczego, chyba ze chcesz sie poruszac tym autem :]

[ wiadomość edytowana przez: polityk dnia 2006-08-29 11:34:53 ]

Miałem ten sam problem i robisz to tak.
1. Załatwiasz przegląd zerowy.
2.Idziesz do urzędu celnego w celu otrzymania wniosku o akcyzie (trwa to przynajmniej w Łodzi 7dni) - WAŻNE masz 5 dni na urząd celny od daty zakupu później są problemy i kary
3. Składasz część dokumentów w skarbówce celem otrzymania zaświadczenia że jesteś zwolniony z podatku Vat. Wypełniasz Vat 24 aby otrzymać Vat 25 - kosztuje to około 170 zł
4. Dajesz dokumenty do tłumaczenia jakiemuś przysięgłemu tłumaczowi - zapewne wiesz o co chodzi, nie pierwszemu z brzegup.Kaziowi tylko bardziej poważnemu - koszt około 120
5. Wpłacasz opłatę ekologiczną w wysokości 500zł - bodajże w urzędzie skarbowym
6. Odbierasz zaświadczenie o akcyzie i idziesz od skarbówki
7. Ze skarbówki odbierasz zaświdczenie Vat 25
8. Mając wszyskie dokumenty idziesz do urzędu komunikacji i rejestrujesz samochód.
9. Po otrzymaniu blach i czasowego dowodu rejestracyjnego dostajesz termin 3 tyg na odbiór normalnego dowodu.

Tak w wielkim skrócie wszystko co musisz zrobić
Powodzenia

Cytat:
nie wiem jak z celnym bo akcyzy nie ma tylko podatek ekologiczny a nie wiem gdzie sie go płaci.

kolego Polityku - akcyza nadal jest jedynie nie płacisz podatku Vat od samochodów kupionych w krajach Uni Europejskiej - tak jak opisałem wypełniasz Vat 24 aby otrzymać Vat 25 że nie płacisz tegop podatku

Niestety akcyza jest nadal, choć wszyscy wiedzą że jest niezgodna z prawem

aha, no to sorki za pomyłke i dzięki za uświadomienie, zdawalo mi sie poprostu ze podatek ekologiczny był zamiast akcyzy :]

Cytat:
2006-08-29 11:44:31, ---Edi--- pisze:
WAŻNE masz 5 dni na urząd celny od daty zakupu później są problemy i kary

niekoniecznie... 5 dni masz od momentu zgloszenia wjazdu samochodu na teren RP... czyli od przegladu bo to jest pierwszy dokument stwierdzajacy ze samochod jest juz w kraju. Kupic auto mogles sobie wczesniej i np jezdzic nim jeszcze w Niemczech

a druga sprawa jaka podpowiedziala mi babka z urzedu komunikacji (niestety po fakcie) jesli umowe mialbym z data z zeszlego roku to nie musialbym placic podatku ekologicznego 500zl... a karte pojazdu kupilbym w nowej cenie. Tak sie da zrobic u nas w Okonku warto u siebie zapytac czy taki malutki walek przejdzie

umowe z zeszlego roku? No ale jest 5 dni od daty umowy na oplacenie czegos itp? czy nawet 30

Opłate ekologiczną wpłaca sie na konto Funduszu ochrony środowiska(i gospodarki wodnej czy jakoś tak, nie pamietam już dokładnie)-numer konta i dane dostaniesz w wydziale komunikacji w swoim miejscu zamieszkania.Dowód zapłaty przedstawiasz przy rejestracji auta.

TEż słyszałem o wpisaniu umowy kupna-sprzedaży na grudzień 2005, myślicie że to normalnie przechodzi??