Jak to jest z grzaniem świec w omesi 2.0 dth??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Jak to jest z grzaniem świec w silniku 2.0 dth?? Silnik ciężko mi palił więc wymieniłem świece żarowe. Efekt?? Żaden... Dalej pali ciężko a kontrolka podgrzewania świec się nie świeci. Czy akumulator nie jest za mały?? Ma raptem 66 czy 68 ah. Kolega który ma vectre 2.0 dtl mówił mi że u niego świece grzeją od temperatury -5 c

Kolega dobrze Ci powiedział .Te motory nie grzeją jak stare diesle czyli w + temperaturach a nawet w - nie trwa to jak kiedyś 30 sek.Dopatrywał bym się prblemów gdzie indziej (końcówki wtrysków,wtryski,pompa itp...)

u mnie w 2.2DTH grzeja w zakleznosci od temp., ale przy 0 stopni na zew. ok. 3-4 sekundy po nocy, a gdy jest -5st. to ok 5-6 sek

pzdr
dz

mi zaczynaja grzac od +5st

jak na razie kupiłem nowy akumulator i zobaczymy co będzie. Martwi mnie tylko to że sie kontrolka grzania nie świeci

a moze po porstu lapmka wysiadla ?

Gdyby był nie sprawny układ podgrzewania świec to check by sie pojawił. Więc może na serio tylko ta kontrolka nie działa.

PS. jak sie jeździ omega z tym 2.0 dth? Zbiera sie to jakoś? Ile pali?

pozdrawiam

wyjmij zegary i sprawdz zarowke odpowiedzialna za podswietlenie kontrolki !
15 minut roboty...

Jak na razie po zmianie akumulatora jest bardzo dobrze Ciekawe co będzie jak przyjdą porządne mrozy. Jeśli chodzi o silnik 2.0 dth to całkiem przyzwoicie się tym jeździ. Nie ma powalającego przyspieszenia ale do zwykłej jazdy spokojnie wystarcza. Spalanie na poziomie 5,8 l na trasie- moim zdaniem rewelka. W mieście potrafi sobie wypić do 8,5 l. Autko jest leciutkie waży raptem 1455 kg- mniej niż mercedes c klasa ( :-O )

w moim spalanie ciut wieksze...
trasa 6l a w miescie jesli bez szalenstw to do 9.5l
a przyspieszenie i tak bez porownania z moja 60km astra

to ciekawe z tym sapalaniem....

ja mam 2.2 DTH
- minimalnie trasa ok. 6 l 100 - 120
- minimaknie miasto ok. 8,5 ospale

- przecietnie trasa ok. 7,5 ok. 120 - 140
- miasto ok. 9,5 spokojnie

- max. trasa 9,6 (przy jezdzie 120- 190kmh)
- max miasto 11,7 dynamicznie

tylko, ze lecie latalem na 235/45/17, ale w sumie nie zauwazylem duzo mniejszego spalania gdy teraz jestem na 195 na zime

pzdr
dz

to mamy identyczne spalanie w miescie nie jestem w stanie zejsc ponizej 9 litrow zbyt nerwowy jestem
i takie same mam opony letnie ! a zimowych jeszcze nie zalozylem...

a to tym bardziej ciekawe....bo nasza instrukcja mowi, ze

w trasie to ok. 5,6 w mieszanym chyba ok.7 a miasto to 9,5

wiec chyba nawet jest ok. choc to wiecej niz sie spodziewalem
bo np. swego czasu jezdzilem troche Signumem 2.2 DTI i tamto palilo ok. 8,9 przy jezdzie na maxa tj. 200 - 215 , a przy spokojnej to ok. 6 - 7

moze odpowiedzia jest chip, ktory sobie zapodam na wiosne... wszystko to w imie ekonomii

a powiedz w jakiej dzielnicy tym swoim potworkiem sie poruszasz ?

pzdr
dz

te 5.6 w trasie to chyba na autostradzie z tempomatem i 80 km/h !

mozna mnie spotkac na gornym mokotowie, okolice domaniewskiej...
czarna bestia na ksenonach
a na wiosne musimy sie zgadac z tymi chipami moze daloby sie cos razem wytargowac u kreatorow mocy ?

pomysl bardzo OK, trzeba cos tej maszynie mocy dodac, bo tak po miescie to troche slabo...

a jezeli czarna to moja tez ! + xenon - ogolnie wersja design edition--> czyli zielona skorka )))

jakos sie bedziemy musieli spotkac, aby "wymienic doswiadczenia", moze jak bedzie ten caly zjazd

pzdr
dz

to mamy identyczne samochody bo moj to tez design edition z zielona skorka !

no to bratnie jednostki tzn. siostry

a rocznik ? moj 2002

pzdr
dz

i jeszcze jedno pytanie...

czy masz ten caly dogrzewacz ? i czy dziala u ciebie ?

pzdr
dz

moj to maj 2001

dogrzewacz ? hmm, jak kupowalem samochod to sprzedawca cos mowil o jakims rodzaju webasto przy silniku... ale do konca nie wiem o co chodzi

ten cały dogrzewacz jest po prawej stroniej przy zderzaku przednim i podobno ma dogrzewać wnętrze i silnik. U mnie to pewnie nie działa bo praktycznie wszystko jest "na wierzchu" i nie jest przykryte :| Wjeżdżając w kałużę wszystko się syfi :/ Podobno ten dogrzewacz działą od -5 (może od +5 )