STEROWANIE SPRZĘGŁEM

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Podczas spadku temperatury otoczenia poniżej -10st. zanika mi sterowanie sprzęgłem.Wcisne pedał a zostaje przy podłodze i ie daje się włączyć żadnego biegu. Płyn jest nowy.Zastanawiam się czy bawić się z zestawem naprawczym,czy wymienić pompkę. Patrzyłem w mądrą książke i na pierwszy rzut oka pompka i siłownik wygląda na taki sam jaki jest w STARZE.CZy ktoś może to potwierdzić????.albo zanegować??????. POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH DŁUBACZY!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam najprawdo odobnie to pompka , mam nadzieje że tylko to
powodzenia
panoni

lepiej nowa. Zestaw naprawczy nie zawsze pomoze....

Mnie też się wydaje, że to pompka. Lepiej kup nową.

z racji tego, ze sie z tym paprałem pare razy jesienią to podpowiem - zestawy naprawcze odpadają!!! Naprawisz, pochodzi ze 2 dni i znowu sie popsuje.

Kup nową pompe, wysprzeglnik, przewód aluminiowy i ten elastyczny. Nie jest to drogie w sumie, a bedziesz miał 100%, ze nic ci nie padnie po 3 dniach.

Dzisiaj gdy grzebałem przy autku krzyknąłem doslownie "Eureka" . A wszystko to dlatego ze znalazłem przyczynę mojego "lekkiego" sprzęgła. Dzialało dobrze a w porównaniu z innymi ładami bardzo lekko sie je wciskało. Zauważył to już Leszek w Mikorzynie jak dałem mu sie kawałek przejchać, no i niedawno Patton. Sprawdziłęm u Leszka i u Pattona że rzeczywiście jest duża różnica. Nie przejmowałem sie tym zbytnio bo sprzęgło działało
Dzisiaj przypadkiem zerknąłem do ksiazki i zobaczyłem taki obrazek:

Sprawdzilem u siebie pod łąda i okazało sie ze urwał mi sie zaczep z jednej strony i nie ma spręzynki.
Na szybko zrobiłem zaczep używając do tego obejmy i wpakowałem sprężyne (troszke za mocna). Różnica ogromna...pedał teraz twardo wchodzi w podłoge, sprężyna łądnie dociaga widełki wyłączania sprzegła i czuć tez różnice podczas jazdy.
1- obejma
2 - sprężyna

A ja wcale nie polecam nowych wysprzęgników. Jak masz taki który dzaiłał juz kilka lat to wymieńic uszczelki. Bo jak kupujesz nowe, zwłąszcza w Skorpionie to jeden na trzy działa poprawnie

Hehehe, a jednak

Ja już to wszystko przerabialem. Zaczał mi cieknąć wysprzeglnik, rozebrałem, wymieniłem gumki i .......... po tygodniu znowy siedziałem w kanale :/

Wkurzyłem się - pojechałem po nowy (fenox) i już 3 rok jezdzi bez problemy (odpukać)

A mi jednak padł wysprzęglik....Dzisiaj powalczyliśmy z nim razem z jędrkiem i okazuje sie ze cały czas łapie powietrze. Nawet odpowietrzanie nic nie daje bo cały czas nabiera. I to jest całkowita wina lekkiego sprzegła
Leszku czyli mam rozumieć ze Fenox podziała troszke czy tylko ty na traki dobry trafiłeś ??

Spoko możesz kupić fenoxa - chyba że trafisz na coś bardziej renomowanego.

Ale jeżeli kupisz fenoxa to szukaj takieg w pudełku. Moze warto wymienić odrazu pompe i przewody? Mi miesiac po wymianie wysprzeglnika poszła pompa i potem plułem sobie w brode, ze wszystkiego naraz nie zrobiłem.

Pompe tez kupiłem fenoxa i jak narazie (ODPUKAĆ) takie zestaw sprawuje sie bardzo poprawnie

Wymiane wysprzeglnika najlepiej przyatakowac z kanału. Reszta spokojnie jest dostepna spod maski.

Ps. Odpowietrzanie sprzęgła to jest najbardziej upierdliwa rzecz na świecie

Jędrek (Patton) znalazł u siebie calkowicie nowy wysprzęglik, zestaw uszczelek i wężyk. Razem to dzisiaj zmontowaliśmy - sprawnie i szybko w moim garazu z kanałem . Teraz sprzęgło pięknie chodzi - twardo
Myśłe teraz nad zmianą gumek w pompie a moze i pompe cała zmienie hmmmm

aha leszek jak są dwie osoby to odpowietrzanie nie jest upierdliwe
pzdr

Tiaaaaa - u mnie odpowietrzanie bylo upierdliwe, bo pompa już tez padała, ale ja o tym nie wiedziałem.

Dowiedziałem sie o tym miesiac pozniej jak na skrzyzowaniu musiałem reka podnosić pedał sprzegła, żeby wrzusić jedynkę

Cytat:
aha leszek jak są dwie osoby to odpowietrzanie nie jest upierdliwe
pzdr

to niestety jest wioadiome od dawien dawna sam nie odpowietrzysz ani sprzegła ani hamulców.
A podejrzewam ze o upierdliwosc o której mow Leszek to strasznie beznadziejny dostep do odpowietrznika
Ja jak poleciał mi wysprzeglnik to wymieniłem cały układ pompa przewody wysprzeglnik koszt raptem niecale 100zł.wysprzeglnik mam od DF i po 1,5 roku wszystko działa bez najmniejszego zarzutu

Wysprzęglnik z DF'a? Jakim cudem?

Witam
A takim to cudem z DFa, że najpierw były wysprzegliki takie jak jak w Ładnej, potem jakiś cymbał w ramach racjonalizacji wymyślił że można je strugać z byle czego a następnie po tym jak się na potęge sypały te "zmodernizowane", wprowadzono linkę...
Historia produkcji DFa, to historia, głowni nieudanych modernizacji auta i szybkiej degrengolady modelu aż do utraty marki FIAT
Chwała radzieckim konstruktorom że nie poszli tą drogą

wszystko poszło sprawnie przy demontarzu wysprzęglika mielsimy problem tylko z jednym wężykiem ale kratka przykrywająca kanał u zaxa w garażu okazała się przydatna i pużniej poszło z gurki

pasuje idealnie tylko ta blaszka co trzyma sprezynke powrotno trzeba wyawalic bo ona nie pasuje

Wróciłem ze spotu i niemam już sprzęgła powoli schodziło w dół aż całkiem zanikło biegow niemam szans zmieniać ze zbiorniczka wyciekł cały płyn nieszczelności nie zauważyłem

[ wiadomość edytowana przez: Tomatol dnia 2006-09-03 21:08:51 ]

Ja tez nie widzialem nieszczelnosci a jednak nie mialem sprzegla.

Ale jak sie dobrze przyjzysz to wysprzeglnik bedzie caly mokry.

Musisz wybrac sie na zakupy - wysprzeglnik, pompa i komplet przewodow (elastyczny i aluminionwy) oraz plyn.

Warto zaminic wszystko za jednym razem, zeby za 2 miesiace nie babrac sie dla odmiany z pompa. Jak bedziesz mial jakies pytania to sluze pomoca i radą.

Cytat:
2006-05-17 23:44:28, sheriffnt pisze:
Witam A takim to cudem z DFa, że najpierw były wysprzegliki takie jak jak w Ładnej, potem jakiś cymbał w ramach racjonalizacji wymyślił że można je strugać z byle czego a następnie po tym jak się na potęge sypały te "zmodernizowane", wprowadzono linkę... (...)

Akurat uważam linkę za lepsze rozwiazanie (zwłąszcza do taniego i prostego samochodu). Linka jest mniej skomplikowana, co za tym idzie mniej awaryjna. W FSO125P nie wymaga okresowej regulacji a sprzęgło hydrauliczne w podobnie jak w Ładzie wymaga okresowej regulacji (na skutek zużywania się tarczy trzeba skracać cięgno przy siłowniku).

-----------------
Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie.