MAM SWR-KĘ JAK DOBRZE NASTROJIC MARYLAND ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie chłopaki. No to wiec kupiłem tak jak polecaliście antenke Maryland. Teraz pomuszcie mi mja nastroic bo łapie kiepsko i gożej niz na Wilson little wil. N antence sa dwa pierscienie regulacyjne , teraz powiedzcie mi czy moga byc one do strojenia razem czy rozdzielone na roznych wysokosciach.
Na swerce uzyskałem współczynnik 1,2 ale z pogorszeniem nadawania z 4 na 3 diody. Słysza mnie wyraznie ale ja bardzo słabo. Czy mam nastawiac także antenke poprzez wysuniecie bata???
Jak ktos bedzie wiedzala jak to dobrze zrobic prosze o podpowiedz
Pozdrawiam bajo

Czesc
Pierscienie musza byc razem skrecone ( czytaj skontrowane)

Bat w antenie na 1/2 długosci maksymalnego wsuniecie pozniej ustawiasz pierscieniami ja mam troszke ponicej połowy cewki tzn gwintu regulacyjnego tak gdzies 2 do 3 milimetrow gorny pierscien ponicej 1/2 tej długosci

Po zestrojeniu swr na 1# 1,0 na 19# 1,1 wiec jestem zadowolony
na koniec aby sie te pierscienie nie rozjechały , rozkreciły cały gwint z pierscieniami owinołem tasma izolacyjna wyglada ok a i sie nie przestraja samoistnie

zasiegi w miescie w lini prostej nie liczac po trasie bo zawsze wychodzi wiecej to mniej wiecej 10 km z baza znacznie lepsze bo około 25km

Nie wiem moze masz swoja zrabana ja jestem zadowolony dodam do tego ze antena na stałe zamontowana

73

ja nie mam owiniete tasma i sie nie przestraja