| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2006-03-24 14:22:46 na benzynie lepiej ciągnie od dołu, i wogole lepiej sie wkręca na obroty niż na gazie,więc na gazie tylko taki problem.
Nie masz dolotu zmienionego? U mnie trza było zmienić bo gasł, przed zmianą palił 2 litry mniej i był bardziej żwawy silnik, mam odwrócony dolot przed dołączenie rurki o średnicy troche większej niz misker,więc niby ok. Ma ktoś u siebie kompensacje parownika?-ja u siebie to chyba zrobie. Wystarczy podłączyć parownik z puszką filtra powietrza przed filtrem-tak? Spalanie na gazie mam minimum 15l w mieście, jeźdze max 2,5k/min,zapalam na benzynie,kiedyś było 13l-właśnie przed zmianą dolotu pozdrawiam |
Lux11 LOB MEMBER Opel omega B fl 3.0 v6 Olsztyn | 2006-03-24 20:23:35 Witam!
Moim zdaniem za długi dolot. pzdr. |
kielkac | 2006-03-24 21:28:50 nie wiem czy cos ci to pomoze, ale mialem niedawno taka historie:
1. samochod mulowaty -> do gazownika 2. diagnoza gazownika -> sonda lambda (spada do zera na obrotach powyzej 1500) 3. ja na to -> sonda jest sprawna, bo na benzynie wskazania sa poprawne, ale wymienilem na druga, bo akurat mialem 4. po wymianie sondy -> oczywiscie nic sie nie zmienilo 5. wymiana miksera -> YES! to bylo to. przytkany prawdopodobnie mikser nie wyrabial z podawaniem gazu na wyzszych obrotach. |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2006-03-25 00:12:37 Wmieniłeś mikser na taki sam czy inny? Ostatnio czyściłem go i inne elementy więc chyba jest git.
dolot mam przedłużony o jakieś 30cm-może na serio to będzie przyczyna,niby im większe podciśnienie w układzie tymlepiej dla gazownika bo mu łatwiej ustawić-dlatego przedłużają albo zaślepiają, jutro pobawie sie z ta kompesacją i oryginalny dolot założe pozdrawiam |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2006-03-25 00:19:34 no ale podstawowe pytanie, w C20NE gdzie macie podłączony wąż od kompensacji..przed czy za filtrem powietrza?
jutro od rana bede działal więc chciałbym to wiedzieć pozdrawiam |
kielkac | 2006-03-25 08:46:20 kompensacji nie mam, bo nie jest potrzebna w tym silniku. kompensacje stosuje sie glownie w turbo ale tez widzialem ostatnio w audi 2.3. zdaje sie mechaniczny wtrysk.
mikser zmienilem na identyczny. a tak w ogole, to niedlugo chyba blosa zaloze... |
Lux11 LOB MEMBER Opel omega B fl 3.0 v6 Olsztyn | 2006-03-25 13:09:35 Ja też nie mam kompensacji i też uważam że nie jest potrzebna w tym silniku. Ja stawiam na dolot, moim zdaniem za długi. Skoro ci gaśnie to może spróbuj dać mu troszke bogatszą mieszanke na wolnych? I chyba nie w każej instalacji można podłączyć kompensacje. Ale jak coś to próbuj i daj znać jak chodzi.
pzdr. |
Lux11 LOB MEMBER Opel omega B fl 3.0 v6 Olsztyn | 2006-03-25 13:19:47 Może taki mod? Moim zdaniem ciekawe. Tylko ciut mały mikser miał na początku. |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2006-03-25 14:55:30 bawiłem sie w założenie tej kompensacji i cienko,silnik gaśnie na oryginalnym dolocie i wogołe kaplica, mam korkowy no i nic sam nie zrobie bo to trza interfejs-czyli robota z kompensacją tylko dla gaziarza.ehhh
teraz myśle nad kupnem interfejsu pod gaz na sterowniku leonardo, ale co widze na allegro to są wtyczki no ale bez oprogramowania Ma ktoś z was taki interfejs i sam se reguluje instalke? pozdrawiam |
Gozer LOB NET MEMBER MV6 Siedlce | 2006-03-25 15:09:57 U mnie w mikserze sa rozwiercone otworki ktorymi leci gaz. A jak gasnie to trzeba dobrze wyregulowac i nie odwracac dolotu ![]() |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2006-03-25 15:20:41 no ale gaśnie od tego że powietrze dmucha w dolot, po odwróceniu jest git....działa u mnie wszystko no ale chciałbym miec oryginaly dolot...taki mam kaprys
na elektrodzie znalazłem ciekawe rzeczy o interfejsie i sofcie pod moja instalke...bede działał pozdrawiam |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2006-03-25 15:30:07
i z tym textem uderze do gaziarza |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2006-03-25 16:54:35 Ja dodam tylko, że u mnie pomogło wyjęcie z puszki filtra powietrza tego lejka kierującego powietrze z atrapy do puchy i po sprawie.
Po lejku otwór jest dużo większy i schowany za reflektorem więc mu nie dmucha w gardziel bezpośrednio ![]() |
kielkac | 2006-03-25 18:03:46 soft do leonardo mam jakby co, bo posiadam taki wlasnie sterownik lpg.
douczylem sie w miedzyczasie: kompensacja do turbo i do mechanicznych wtryskow. |
Lux11 LOB MEMBER Opel omega B fl 3.0 v6 Olsztyn | 2006-03-25 19:59:56
i podobno do mieszalników sonicznych..podobno. Słyszałem że jest problem z wolnymi obrotami. pzdr. |
kielkac | 2006-03-25 20:14:08
zgadza sie - chodzi o wolne obroty. |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2006-03-26 03:08:22
tam jest tak puszka>środkowy lejek>lejek początkowy, wywaliłeś oba te lejki?Czy tylko ten początkowy? u mnie po odłączeniu właśnie tych lejków jest za małe podciśnienie i gaśnie-mechanikom jest za ciężko to wyregulować i im uwierzyłem.....zaczynam wątpić Wychodzi na to, że poszli na łatwizne przedłużając mi dolot i wogóle..ehhhhh..na serio trza sie zastanowić nad interfejsem do instalki i zacząć być samodzielnym pozdrawiam |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2006-03-26 10:21:09 Wywaliłem tylko jeden lejek bo jeden był- łączył puszkę filtra z otworem w przednim pasie - był tylko jeden w kształcie S-ki |