MotoNews.pl

Dziwne odgłosy z przodniej osi.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Od kilku dni z przodniej osi mojego essiego słuchać jakieś dziwne odgłosy ni to stukanie ni to trzaskanie- odgłosy nie są głośnie ale słychać je w środku i nie jestem pewny (czasem mogę być przeczulony) czy nie występuje przy tej okazji jakiś stukot po całym nadwoziu. Odgłosy słychać szczególnie podczas wolnej jazdy podczas ruszania i po przyhamowaniu i ponownym wciśnięciu pedału gazu. Jeśli ktoś spotkał się z takimi objawami i zwałczył je poroszę o info co może być przyczyną.

Wydaje mi się, że to nie przeguby bo ten stukot to znam.

Pozdrowienia,
pwrlax

Mam dokładnie to samo, od momentu zmiany amrtyzatorów!, nie mam kompletnie pomysłu co to może być, słychać jakby przegób ale jak dam po garach to nic się nie dzieje, nic nie stuka. Na stacji djagnostycznej oczywiście nic nie znaleźli.

gdyby byl przegub to slychac by bylo przede wszystkim na zakretach. Sprawdz gumy na wahaczu i sworzen.

U mnie jest całe zawieszenie z przodu wymienione, zostały tylko stare sprężyny ale one napewno tych stuków nie generują.

a czy jak wrzucisz na luz i samochód sie toczy to tez to słychac??,bo u mnie tez mam cos podobnego z tym że jak wrzuce na luz to stukot ustanie,a najbardziej to słychac jak jade na biegu i zdejme noge z gazu i hamuje silnikiem wtedy słychac podobny dzwiek do zużytych przegubów z tym że nie sa to przeguby bo na zakrętach jest ok,wydaje mi sie że może to byc skrzynia biegów:/

Tak do końca nie jestem pewnien, ale zdaje się, że nie ma różnicy czy jadę na biegu czy na luzie. Jutro się przysłucham. Nie mogę tylko pogodzić tych dwóch faktów. Zanim zmieniłem amory, wymieniłem wszystkie inne elementy zawieszenia i było cicho. Po wymianie amortyzatorów coś stuka, wogule mam wrażenie jakby coś było niedokręcone + te stuki jak pwrlax opisuje.

Witam
A jak wygląda łożysko górnego mocowania amortyzatora może to ono generuje te stuki-jesli nakrętka górnego mocowania amorka będzie luźna to bedzie też tak pukało.A apropo tego że po wymianie amorków stuka to sugeruje że faktycznie albo coś jst nie dokręcone jak należy(góra amorka) albo amorek jest do bani i w nim w środku puka.
Pozdrawiam

Muszę się podłączyć do wątku.
U mnie jest to samo i sam już nie wiem co to.
U mnie słychać głównie na na. śpiących policjantach ale tych takich z kostki brukowej chodzi mi o takie podłużne górki.
Przy przyspieszaniu hamowaniu czy na dziurach nic a nic.
mam wrażenie jakby coś gdzieś obcierało ale wszystko obejrzałem i nic nie widać.

Łożyska górnego mocowania amortyzatorów, również wymienione na nowe. Jedyne co jeszcze przychodzi mi do głowych to ten element matalowo-gumowy, przez który przykręcony jest amortyzator do kielicha. Wie ktoś ile kosztuje ten element?

Witam,
Wygląda na to, że problem o którym jest wątek został rozwiązany- wystarczyła tylko wizyta u dobrego mechaniora. Facio przejechał z 3 km posłuchał, pomyślał i stwierdził, że to łączniki stabilizatora. Po dokładnych oględzinach wyszło, że mają zupełnie spękane gumy i zatarły się na cacy.

Dziś je wymieniłem i cisza. Najwyraźniej były tak zblokowane, że podczas ruszania i hamowania, kiedy karoseria wykonuje ruch względem zawieszenia powodowało to właśnie tak ciekawe odgłosy.

Tak dla sprecyzowania powiem że łączniki wymieniałem jakieś pół roku temu i doszedłem do wniosku, że ich zużycie może się objawiać strasznymi stukami na dołkach lub w przypadku zapieczenia trzeszczeniem przy ruchu nadwozia.

Sprawdźcie u Was może jest to samo?!

POWODZENIA !!!

mam odgłosy jak stare trzeszczące łóżko a łączniki mam nowe

mnie się też wydawało że skoro zmieniałem niedawno to są super- i co -i trzeszczały he he he

jeszcze raz potwierdzam diagnozę po kilku dniach eksploatacji- odgłosy zamilkły.