Źle jeździ na benzynie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Problem jest taki, że mój wóz (2,5 V6) przestał dobrze jeździć na benzynie (dziura w obrotach przy dodawaniu gazu), a na gazie, dopóki się nie nagrzeje, mam problem z brakiem mocy na niskich obrotach (i brak możliwości wyregulowania gazu). Do tego, analiza spalin wykazała, że na benzynie mam 5-krotnie przekroczoną normę czystości, a na gazie 10-krotnie. Komp nie pokazuje błędów, poza błędem sondy lambda wynikającym z instalacji gazowej (zawsze pokazywał - kody błyskowe). Jedyne, co sprawdziłem, to połączenia elektryki i działanie sond - na miernik wszystko jest OK. Dlatego szukam fachowca najlepiej z Tech-em, który mógłby zdiagnozować usterkę, najlepiej z okolic Parczewa. A może się ktoś orientuje jaki jest koszt diagnozy w ASO?

Pozdrawiam!

[ wiadomość edytowana przez: bratyslaw dnia 2006-08-27 11:13:22 ]

Jak się jeszcze nie znacie, to powinniście się poznać - Mariosomegos

U Mariosa byłem ostatnio - wziąłem lambdę na podmiankę - niestety nic to nie dało. Jedyne co się dało zauważyc, to to, że prawa lambda była okopcona, natomiast lewa nie. Trzeba będzie szukać dalej. Może w najbliższym czasie wybiorę sie na techa do ASO - koszt 66zł, chyba można to znieść...
Pozdrawiam!

Witam ponownie!

Zmieniłem tytuł postu (wcześniej "szukam fachowca z okolic parczewa"), bo fachowca już znalazłem, problem pozostał, więc muszę dalej radzić sobie sam.
Zauważyłem, że podczas pracy silnika na luzie, potrafi czasem zatelepać - zajrzałem do świec. Na jednej były ślady przebicia - wymiana, oczyszczenie posostałych z syfu (powstałego na wskutek dostania się tam wody po myciu silnika) - chodzi równo. Ale problem "dziury" pozostał.
Na diagnozie nie wyszły żadne błędy, potencjometr przepustnicy, przepływka, czujnik położenia wału - wszystko OK. Jedyne co się dało zauważyć, że lambda nr. 1 działa nieznacznie wolniej niż nr. 2. Jednak lambdy przekładałem, podmieniałem i było to samo.
Jeszcze jedno - z racji posiadania gazu, mam w kolektor dolotowy wmontowane grzybki antywybuchowe. Podczas gwałtownego wciśnięcia gazu, silnik mi strzela. Myślałem, że może gaz miesza się z benzyną, ale odciąłem całkowicie jego dopływ, pojeżdziłem trochę i nadal strzela na benzynie. Czyżby było to spowodowane złym kątem wyprzedzenia zapłonu, niedomykaniem się zaworów, czy jeszcze czymś innym? Cała ta "dziura", strzały, itp, nie występują podczas powolnego dodawania gazu.
To byłoby na tyle. Ma może ktoś jeszcze jakiś pomysł?

Pozdrawiam!

[ wiadomość edytowana przez: bratyslaw dnia 2006-08-27 11:30:37 ]

ustawienie kól rozrządu bym sprawdził na początek

a przewody WN?

Regulacja instalki gazowej?

Cytat:
Problem jest taki, że mój wóz (2,5 V6) przestał dobrze jeździć na benzynie

Najwyraźniej silnik ten nie jest przystosowany do jazdy na benzynie...

Rozrząd - robiony rok temu, nie było problemów, zresztą na gazie jest jak najbardziej OK, silnik chodzi równo, zero strzałów;
Kable WN - przejechane na nich ok. 10 tyś km;
LPG - doregulowane chyba jak najlepiej sie dało, tu właśnie nie dało się ustawić tak by czystość spalin mieściła się w normie, bo powodowało to nierówną pracę silnika (wcześniej było OK), więc jakaś przyczyna leży poza LPG;

Cytat:
Najwyraźniej silnik ten nie jest przystosowany do jazdy na benzynie...

Dlatego najczęściej jeżdżę na gazie

Więc jeśli tak, to może wtryski beny Ci się zapiekają???? Daj do baku WERWY 98 i poćwicz troczę motorek...

( ja dolewam preparat czyszczący do Pb 95, to naprawdę działa)

Zrobię tak, tylko wyjeżdżę to paliwo co mam w baku.

Dzięki na razie i pozdrawiam!

Witam!
Sprawdź wtryski! Musisz więcej bujać się na benzynie.

Cytat:
Rozrząd - robiony rok temu

i co z tego?? przecież pasek mógł przeskoczyć o kilka ząbków...

Mialem podobne problemy - pomogla wymiana pompy paliwa w zbiorniku.

Cytat:
i co z tego?? przecież pasek mógł przeskoczyć o kilka ząbków...

No jakby przeskoczył o kilka ząbków to z góry silnika nie miałbym co zbierać Znajmomemu przeskoczył w V6 o 1 ząbek na wskutek zatarcia napinacza i tłoki zaczęły spotkać się z zaworami...
Wyjeżdżę tą benzynę, co mam, może ona mi psuje krew... Jak nie, bedę grzebał dalej, możliwe, że to pompa...

Pozdrawiam!

CZesc sorki że sie wcinam ale ja mam ten sam problem tylko z 2.016v na gazie pociska a na benie kicha prycha i niewiem co jest grane moze coś zaradzicie !!!???TEST