Ubywa plyn w chłodnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Mam taki problemik! Mam BMW E36 3 miesiące! Gdzieś ubywa pomalutku płyn w chłodnicy ! Zrobilem 6000 km, to gdzies kolo litra dolalem! Do oleju to na 100% nie ucieka, a przecieków jakos nie zauważyłem! Doradcie gdzie szukac problemu! Dzięki! Pozdrawiam!

Może nagrzewnica domaga sie wymiany.Mi również ubywa i okazało sie,że to nagrzewnica.Jak masz tłuste szyby to raczej napewno to.

Jak zrozumiec tłuste? Teraz jak zima, to bardzo zaparowuja! A nagdzewnica zzera płyn, czy przecieka gdzies??

popatrz na bok( od strony chłodnicy) obudowy filtra powietrza jak jest slad po płynie to znaczy ze masz pompe wody do wymiany

spory wydatek??

podepne sie pod temat -tez mam e-36 316,rowiez ubyw mi plynu ale zauwazylem delikatny wyciek pod zbiorniczkiem wyrownawczym,czy tam jest jakas uszczelka i jak sie do tego dostac szczerze mowiac probowalem ale jakos to mi niewyszlo

No jak sie ociepli, to trzeba bedzie popatrzec! Dzięki

Scatman pod zbiornikiem wyrównawczym jest korek spustowu on ma takie dwa simeringi (uszczelki) tamtedy czasami puszcza, wymien simmeringi i klopot z glowy pzdr....

Cytat:
2006-01-08 18:58:55, ArturLegnica pisze:
Scatman pod zbiornikiem wyrównawczym jest korek spustowu on ma takie dwa simeringi (uszczelki) tamtedy czasami puszcza, wymien simmeringi i klopot z glowy pzdr....

chyba oringi ?

pozdr
Mariusz
e34 520 24v

Artur wielkie THX-zrobi sie cieplej to pogrzebie

Cytat:
to bardzo zaparowuja!

To jest jeden z pierwszych i w sumie najbardziej widocznych sygnałów, że nagrzewnica kaput

Cytat:
2006-01-09 09:20:41, mariusz_nie_827 pisze:
chyba oringi ?

tak oringi ... ale wiadomo o co chodzi

Cytat:
2006-01-11 20:10:20, lukasz_xyz pisze:
To jest jeden z pierwszych i w sumie najbardziej widocznych sygnałów, że nagrzewnica kaput

Grzeje dobrze, ja myśle ze szyby zaparowuja dlatego iz dywaniki pod nogami sa mokre! Samochów caly czas stoi pod golym niebem, to dywaniki od zimna sa zesztywniale, a jak sie rozgrzewa w srodku to one odmarzaja! Mam te welurowe, a nie gumowe! Moze byc taka przyczyna, czy sie myle?

Cytat:
2006-01-12 17:02:09, Valdas pisze:
Grzeje dobrze, ja myśle ze szyby zaparowuja dlatego iz dywaniki pod nogami sa mokre! Samochów caly czas stoi pod golym niebem, to dywaniki od zimna sa zesztywniale, a jak sie rozgrzewa w srodku to one odmarzaja! Mam te welurowe, a nie gumowe! Moze byc taka przyczyna, czy sie myle?

To moze i najprawdopodobniej jest przyczyna.. u mnie tez tak mam..

Nie szczyp sie tak i nie szukaj dziury w całym

Może nagrzewnica, a może elektrzewór otwierający dopływ do nagrzewnicy. Jak mały wyciek to może być sucho w aucie, ale powinien zostać osad.

A jak tam dojsc do tej nagrzewnicy? Od środka samochodu gdzieś tam trzeba? A mozna z tym jezdzić czy trzeba jak najprędzej zrobić? Nowa nagrzewnica to napewno niemało kosztuje? Dzięki

[ wiadomość edytowana przez: Valdas dnia 2006-01-12 20:35:09 ]

Sorry, ale E36 nie znam. Jezeli cieknie to możesz jeżdzić ale regularnie dolewać.

Ale twoje auto nie jest stare, to nie nagrzewnica. Może jednak elektrozawór.

Cytat:
A jak tam dojsc do tej nagrzewnicy? Od środka samochodu gdzieś tam trzeba?

Tak jak w E30. Dzień wolnego trzeba sobie wziąć i rozbierać całą konsolę...

Cytat:
A mozna z tym jezdzić czy trzeba jak najprędzej zrobić?

Jeśli ubytek nie jest zbyt duży to można. Pilnuj tylko poziomu płynu być nie przegrzał silnika.

Cytat:
Nowa nagrzewnica to napewno niemało kosztuje?

Oryginał coś około 700pln

Cytat:
Ale twoje auto nie jest stare, to nie nagrzewnica. Może jednak elektrozawór.

hmm. Nawet najmłodsze E36 jest już starawe...

Witam,
w mojej e36 też ubywało płynu, szyby nie były tłuste i nie parowały ale okazało się że to nagrzewnica. Obok pedału gazu, w miejscu gdzie jest wyjście powietrza były ślady płynu. Mechanik rozebrał, uszczelnił i teraz jest już wszystko OK.
Pozdrawiam