Brak świateł wstecznego biegu- padł czujnik?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Zauważyłem że od wczoraj nie zapalają mi się światła wstecznego biegu.
Kiedy włączałem wsteczny na desce rozdzielczej podświetlało mi sie oznaczenie tylnich przeciwmgielnych, teraz nie świeci (ale jak włączę przeciwmgielne tylne do sie zapala). Pewnie poleciał albo przestawił sie czujnik tego biegu włączający światła. Gdzie drania szukać? Poszperałem torchę u nas i na LOB ale nie znalazłem odpowiedzi...
Pomóżcie bo jeździć bez świateł wstecznego to tak jakoś dziwnie
Dziękuję z góry za pomoc. To moja pierwsza interwencja w Kluskę.
Pozdrawiam

Cytat:
...Gdzie drania szukać? Poszperałem torchę u nas i na LOB ale nie znalazłem odpowiedzi...

Witam!

A przypadkiem czujnik nie jest zlokalizowany przy drążku zmiany biegów (na dole)? Tak mi się wydaje...

Z tym włączniem się kontrolki od przeciwmgielnych to chyba coś jest nie tak... nie powinno się włączać na wstecznym. Może to jest problem elektryki a nie samego włącznika.

pozdrawiam

Powtarzasz sie...

Po 1. Sprawdź wszystkie bezpieczniki.
Po 2. Sprawdź i przeczyść styki lamp tylnych, sprawdź czy niema zwarcia albo wilgoci.
Po 3. Raczej mało prawdopodobne aby poszedł włącznik wstecznego, ale jak coś to jest on wkręcony w skrzynie biegów po lewej stronie, tak raczej z tyłu skrzyni. (tylko manualna)
W automacie niema włącznika, jest on zintegrowany z pozycjonerem skrzyni biegów.

Cytat:
2007-02-07 17:03:46, ilku pisze:
Po 1. Sprawdź wszystkie bezpieczniki. Po 2. Sprawdź i przeczyść styki lamp tylnych, sprawdź czy niema zwarcia albo wilgoci. Po 3. Raczej mało prawdopodobne aby poszedł włącznik wstecznego, ale jak coś to jest on wkręcony w skrzynie biegów po lewej stronie, tak raczej z tyłu skrzyni. (tylko manualna) W automacie niema włącznika, jest on zintegrowany z pozycjonerem skrzyni biegów.

Dzięki posprawdzam. Skrzynia jest manualna.
Sprawa pilna bo jutro rano muszę ruszyć w dłuższą trasę.
Dziękuję jeszcze raz za pomoc.
Pozdrawiam

Cytat:
2007-02-07 16:58:38, Pabelo pisze:
Powtarzasz sie...

Szukam szybkiej pomocy, bo jest to dla mnie nagła sprawa dlatego podwójny post.
Przeszukałem fora i porady nieznajdujac odpowiedzi.

Jeśli nie potrafisz napisac niczego konstruktywnego to nie pisz nic a nie nabijaj sobie pierdołami licznika postów.

tu nie ma licznika postow

z elektryka nie wygrasz :/

proponuje sprawdzic napiecie na czujniku przed i po wrzuceniu wstecznego bedziesz wiedzial czy czujnik ok

oczywiscie zaczynamy od bezpiecznikow

czujnik zobaczysz tylko z kanalu badz podnosnika kolumnowego

pozdrawiam

aaaa i ofkors na zaplonie zeby prad sie dostal

[ wiadomość edytowana przez: Pabelo dnia 2007-02-07 18:00:25 ]

Polecam przeprowadzić kontrolę wiązki elektrycznej tylnej klapy. Teraz jest zimno i kabelki lubią się łamać NA ZGIĘCIU. Może brakować masy i dlatego światła mogą działać jak choinka.

Przypadek dość powszechny w grupie VW więc i w oplu może być podobnie.

Pozdrawiam i powodzenia

Potwierdzam. U mnie przełamał sie przewód w wiazce na zgięciu przy klapie.

Cytat:
2007-02-07 17:57:25, Pabelo pisze:
tu nie ma licznika postow z elektryka nie wygrasz :/ proponuje sprawdzic napiecie na czujniku przed i po wrzuceniu wstecznego bedziesz wiedzial czy czujnik ok oczywiscie zaczynamy od bezpiecznikow czujnik zobaczysz tylko z kanalu badz podnosnika kolumnowego pozdrawiam aaaa i ofkors na zaplonie zeby prad sie dostal [ wiadomość edytowana przez: Pabelo dnia 2007-02-07 18:00:25 ]

Teraz bardzo serdeczne podziękowania za konstruktywny post.
Miłego wieczoru.
Pozdrawiam

Cytat:
2007-02-07 18:17:31, yogikrakow pisze:
Polecam przeprowadzić kontrolę wiązki elektrycznej tylnej klapy. Teraz jest zimno i kabelki lubią się łamać NA ZGIĘCIU. Może brakować masy i dlatego światła mogą działać jak choinka. Przypadek dość powszechny w grupie VW więc i w oplu może być podobnie. Pozdrawiam i powodzenia

Sprawdze, dzięki. Pogmerałem w bezpiecznikach ale wszystkie OK. POtem wyciągnąłem oprawy żarówek i tez wszystkie w klapie OK.
Po tych mało technicznych zajęciach wróciło świecenie kontrolki na tablicy rozdzielczej, ale nie świeci sama żarówka od wstecznego. Sprawdze wiec to zgięcie. Możliwe że to faktycznie problem z przerwaniem kabla.
Dzięki za podpowiedzi. Super że można liczyc na szybką pomoc ze strony doświadczonych userów Klusek. Ja się dopiero jej uczę, moja pierwsza! Wybaczcie wiec, jesli pytanie bylo dziecinne.
Pozdrawiam

Mam to samo chyba od jakis 3 miesiecy - najprawdopodobniej znowu poprzerywala mi sie wiazka idaca pod klapa z lewej strony - strasznie lubi obcierac w miejscu zgiecia i tam peka. Jakos z powodu chlodow nie chce mi sie za to zabierac. Jak cofam to zawsze mam ze strachu oczy w dupie, a dupe w przelyku... Ale jak sie pomysli zanim sie ruszy to moze sie uda

Cytat:
yogikrakow pisze:
...Przypadek dość powszechny w grupie VW...

Witam!

Potwierdzam czasem jeżdżę drugim samochodem w rodzinie - Audi B4 quattro i przecieranie się wiązki pomiędzy klapą a nadwoziem jest ... nagminne. W dodatku jeśli się obluzuje to zawiasy klapy działają jak nożyce i w porę nie poprawione kabelki mogą dostać się między elementy zawiasów.

pozdrawiam

U mnie wystarczyło przeczyścić styki w wiązce idącej ze skrzyni biegów dalej. ogólnie kabel wyglądał na przegnity po przeczyszczeniu światełka działają - czasami trzeba dwa razy bieg wbijać żeby zaskoczyły, ale ogólnie działają Pozdrawiam

Witam. Miałem ten sam problem w swojej omedze -po sprawdzeniu w s z y s t k i e g o co tyczyło się świateł cofania- padł oczywiście czujnik cofania. Proponuję kupić nowy - nawet zamiennik - pasuje idealnie- a kosztyje połowę tego co w servisie- czyli 30zł
Tylko bez kanału albo podnośnika nie wymieni...