MotoNews.pl

Oświetlenie licznika !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po cieżkim boju udalo mi sie dostac do tej zielonej, plastikowej szybki nad zegarami. Czy ma ktos pomysl czym ten plastik zastapic, aby oswietlenie zegarow bylo niebieskie ????

Czekam na pomysly i podpowiedzi.

w poradach na stronie jest zmiana podswietlania licznikow i wystarczy zamiast tego zielonego szkielka wsadzic niebieską folie ja mam u siebie 3 niebieskie spilowane diody efekt zajefajny jak dla mnie

Ja tam załatwiłem przy pomocy śrubokręta i trochę młotka. A jak masz niebieskie diody, to po co niebieska folia?

Cytat:
2005-09-18 00:48:43, vital pisze:
Ja tam załatwiłem przy pomocy śrubokręta i trochę młotka. A jak masz niebieskie diody, to po co niebieska folia?

ja folii nie mam!! tylko napisalem, co moze zastosowac na poczatku kombinowalem z folią i oryginalnymi zarowkami, ale efekt byl nienajlepszy....

Obawiam sie, ze folia moze sie stopic a diody beda swiecily "punktowo". Jutro sprobuje wprowadzic w zycie swoj pomysl. Efekt bedziecie mogli podziwiac wieczorem.

jeżeli diody będą spiłowane i odpowiednio ustawione to efekt będzie super.....przerabiałem to u siebie i naprawdę nie szło poznać że jest na diodach

micab, czy mógłbyś rzucić jakiś rysunek jak spiłować diody? Jaka jest ich wilekość? Czy są to te duże dioru o średnicy około 10mm czy te małe 5mm?

oj, chyba 10 ciężko będzie zmieścić

ja robiłem podświetlenie na czerowno i użyłem folii, zamiast owego zielonego plastiku.

ja robiłem na małych diodach 5mm, było ich chyba 8 o ile dobrze pamiętam, trzeba poprostu zjechać tą bańkę pilnikiem żeby nie była okrągła tylko prosta później jedynie pozostaje je odpowiednio ustawić ale to już metoda prób i błędów.....warto bo efekt jest ładny

Masterostry, a jakiej folii użyłeś?? Kiedy wyjąłem ten zielony plastik okazało się że w jednym miejscu jest przytopiony, chciałem wyrównać nożykiem, ale w miejscu przytopienia wykruszył się fragent "szkieła". Dlatego zastanawiam się czy ta folia nie będzie sie topiła.

micab, czy mógłbym prosić jakieś foto zegarów podświetlonych przez 8 diód 5mm ?

postaram się zrobić fotkę

THX. Ja sprubóję najpierw z niebieskim plastikiem, później z dwiema diodami 10mm i rzuce okiem na Twoje osiem szt 5mm spilowanych i porównam sobie efekty.

Zamiast folii lepiej użyć kolorowego plastiku (np. można wyciąć z z kolorowych pudełek na płyt CD) jest trwalszy niż folia

takiej której miałem pod ręką
a serio totalnie zwykła foliowa okładka skoroszytu, jej plusem było to, że jest matowa( o skóropodobnej fakturze) i ładnie rozprasza światło.
.....przy okazji dodam że identycznej folii użyłem, do zmiany podświetlenia tarcz(od spodu) jak i zmiany koloru świecenia zegarka, spisuje się ok, problemy z przepalaniem nie występują a całość działa już ok. pół roku.

Kat, dokładnie na ten sam pomysł wpadłem wczoraj. Dlatego też za chwilkę uderzam do MediaMarkt w poszukiwaniu odpowiedniego pudełka, jeśli niebieski z pudełka będzie zbyt jasny to użyję jednocześnie takiego pudełka + okładka skoroszytu, jak polecił masterostry.

Ok, uderzam do MM

PS. Czy Policja może mi coś zrobić za jazdę bez deski rozdzielczej i licznika ??

[ wiadomość edytowana przez: DarasBB dnia 2005-09-18 12:03:26 ]

Nic strasznego Ci nie zrobią, najwyżej poleci dowód rejestracyjny

ja usunalem ten zielony filtr i zamontowalem 5 diod niebieskich 3 na centralny zegar i po jednej na boki. Diody tylko zmatowilem drobnym papierem, nie pilowalem jej na plasko. Jak dla mnie efekt super. foto w profilu.

Cytat:
2005-09-18 12:06:42, kat pisze:
Nic strasznego Ci nie zrobią, najwyżej poleci dowód rejestracyjny

Uśmiechnąłem się do starszego i pożyczyłem Asię. Aczkolwiek osobiście uważam, że "No risk - no fun" jednak na dzień dzisiejszy tak ciężko z kasą, że nie mogę pozwolić sobie na mandat.

Nie mogłem znaleźć odpowiedniego pudełka na CD, dlatego też kupiłem niebieską linijkę OKI, biorę się za rzeźbienie. Seeya L8R.

Cytat:
2005-09-18 11:37:23, DarasBB pisze:
THX. Ja sprubóję najpierw z niebieskim plastikiem, później z dwiema diodami 10mm i rzuce okiem na Twoje osiem szt 5mm spilowanych i porównam sobie efekty.

2 diody czerwone 10mm mi nie dały takiego efektu jak 8 5 mm.

Cytat:
2005-09-18 12:03:14, DarasBB pisze:
PS. Czy Policja może mi coś zrobić za jazdę bez deski rozdzielczej i licznika ?? [ wiadomość edytowana przez: DarasBB dnia 2005-09-18 12:03:26 ]

Wsadź licznik tak o żeby był. Ja tak przez jakiś czas śmigałem A co do oświetlenia, to ja zrobiłem podobnie jak micab. Tylko użyłem do tego 9 diod 5mm. Efekt był zadowalający (przynajmniej mnie)