panowie mam pytanko
dzis wymienialem cylinderek i przy okazji chcialem sprawdzic czemu reczny jest taki niemrawy
tak przy samym recznym sruba regulacyjna na maksa zakrecona atam nikt nikgdy nie krecil bo od nowosci samochd w naszej rodzinie ale niewazne wiec tam juz nie moge
sciaglem bebny i klocek jeden dobry drugi mniej dobry jakies 3 milimetry samoregultory chodza linka jak ciagne to wszystko pracuje ale nie ma hamulca czyzby te jedne cienkie juz sa za cienkie.
czy jak
zamocowanie linki gdzie przy recznnym
jak patrzalem do jak jest ramie w bebnie za ktore ciagnie linka to potem tam jest takie wglebenie i te ramie idzie do konca wiec nawet jak chyab linke bym podciagnal to poprostu bedzie szybciej bral ale bardziej nie bedzie chyba
Ciężko z opisu kolegi jest podać przyczynę nie działania hamulca ręcznego , dlatego też należy dokonać wizualnej oceny wszystkich elementów hamulca ręcznego.
Jeżeli po przeglądzie wizualnym linki hamulca ręcznego kolega stwierdza ze jest porządku i nie mamy żadnych zastrzeżeń to ten element wykluczamy.
Jeżeli naciągnięcie linki hamulca ręcznego na regulatorach tez nie przeniosło zamierzonego efektu to sprawdzamy stan okładzin klocków hamulcowych, a następnie zwracamy uwagę na bębny hamulcowe.
Być może klocki hamulcowe i bębny hamulcowe z uwagi na nadmierne zużycie nadają się już do wymiany.
W razie wątpliwości – wizyta w warsztacie
Szczegółowe wymiary bębnów i grubości okładzin klocków hamulcowych określa instrukcja obsługi wiem, że było na forum ale nie mogę znaleźć – sorki