Olej w skrzyni biegów - głownie 131 i inne dohce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiekszosc z was zapewne spotkała sie z szumicymi skrzyniami od DOHC i stąd moje pytanie - jakim olejem najlepiej zalac skrzynie? Moja oczywiscie szumi co zbytnio mi nie przeszkadza, ale juz troche zaczyna klekotac gdy stoje na luzie i mam puszczone sprzegło. Najlepiej jakis gęstszy olej, poki co nie chce zmieniac skrzyni - oczywiscie jesli bedzie sie dało zalac ja czyms dobrym. Mam drugą w dobrym stanie, ale narazie wymiana odpada

Wymien lozysko oporowe - powinno przestac klekotac.

nie jestem, az takim laikiem zeby tego nie wiedziec to nie łozysko tylko skrzynia

Prezes popatrz tez na luz na lapie bo klekotanie na luzie z puszczonym sprzeglem to chyba od tego.
A jaki olej teraz masz zalany??

[ wiadomość edytowana przez: Markiej dnia 2006-09-07 10:42:44 ]

Prezes , to je dobre :

CASTROL TAF-X 75W90

Ale drogie ..... 28zł / 0,5l
Generalnie im druga cyferka wyższa , tym gęściejszy olej , więc szukaj takich olejów z takim oznaczeniem
Jest jeszcze takie cuś :

CASTROL SAF-X 75W140 ale to już jest nieporozumienie.... 69 zł/1l. ...

A po puszczeniu pedału sprzęgła szumią łożyska w skrzyni , a oporowe szumi przy naciśnięciu na pedał - to dla tych , którym się to myli

Mam to samo Prezes ... trza się przyzwyczaić i się nie słyszy ... albo podkręcić muzyczkę ... i juz nie słychać

Pozdro. Piotrek.

prezes nie narzekaj,ja nie mamw yglusen ani wykladziny, a skrzynie widze od srodka auta i jakos jezdze W niedlugim czasie bede targal skrzynie z auta i tez bede pracowal nad tym zeby to szumienie sie uspokoilo

no wlasnie ostatnio radio zamontowalem, musze powiedziec ze troche pomogło

wydaje mi sie ze moja skrzynia juz swoje przeszła, ale zmieniac jeszcze nie bede - co do olejów to moze znacie cos tanszego niz Pitrek napisał?

a jaki mam teraz olej zalany to nie mam pojecia moze go tam juz w ogole nie byc

Cytat:
2006-09-07 15:58:28, dejta pisze:
moze znacie cos tanszego niz Pitrek napisał?

Hipol 15 F

to skrzynia biegów może nie szumieć??w fiacie??
niemozliwe
poza tym jak skrzynia przestanie szumieć to będzie słychać most , potem panewki i zawory lepiej niech sobie szumi ,jak to się mówi , nie ruszaj gówna

teraz mój kant się psóje taki wisielczy humor

Cytat:
2006-09-07 20:11:42, Blady pisze:
to skrzynia biegów może nie szumieć??w fiacie?? niemozliwe poza tym jak skrzynia przestanie szumieć to będzie słychać most , potem panewki i zawory lepiej niech sobie szumi ,jak to się mówi , nie ruszaj gówna teraz mój kant się psóje taki wisielczy humor

psuje? no wiesz,zraniłeś mnie,na wskroś...a te godziny przy nim??

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

a szumiec to se może, byle sie tak nie tłukła
jeszcze zeby tego było mało na dzisiejszej randce (baby to i tak chuje) padły mi hample...

Prezes , mam dla Ciebie rozwiązanie oto ono :

Zarzucasz oliwę marki HIPOL GL-5 75W90 1l po 24 zł/ 1L a potem pakujesz tego oto wynalazka :

HPLS + STOP LEAK - Regenerator manualnej skrzyni biegów, mostów, przekładni głównej. Koszt - 18 zł .

Sprawdzony na Polonezowskiej skrzyni I po kłopocie

Pozdro. Piotrek.

Cytat:
jeszcze zeby tego było mało na dzisiejszej randce (baby to i tak chuje) padły mi hample...

no prezes... jak facetowi hamulce puszczaja na randce to musuiała być ostra sztuka , powiedz prowokowała Cię??obudziło się w Tobie zwierze??

obudził sie we mnie tygrys

Piotrek, mozna to w sklepach motoryzacyjnych kupic bez problemu?