MotoNews.pl

Spalanie LPG silnik 2,7 V6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
2 tyg temu zamontowałem gaz Landi Renzo Omegas, sekwencyjny IV gen do mojego Chryslera.
Auto palilo ok 14 l PB w miescie i 10-12 na trasie.
Zaraz po montazu gazu paliło 25 l LPG na 100km !!! Po wizycie w serwisie i ponownej regulacji komputera zrobilem na pelnym zbiorniku 66 l LPG tylko 380 km w jezdzie mieszanej, wiec wychodzi ze pali 18 l LPG /100 km.
Czy to normalne w tego typu instalacji????
Jezeli ktos ma podobne doswiadczenia prosze o porade.

Nie to, żebym się znał, ale auto zużywa około 20-25% gazu więcej niż benzyny. Czyli średnie zużycie 18l LPG odpowiada około 14-15 l benzyny - dla amerykańskiego silnika to chyba całkiem normalny wynik.

na sekwencji spalanie powinno byc takie same jak na PB lub tez nieznacznie odbiegac od niego kilka procent nie ma mowy o 25-30 % takie dane sa dla II generacji.

Cytat:
2006-09-03 15:04:09, Bull_Terrier pisze:
na sekwencji spalanie powinno byc takie same jak na PB lub tez nieznacznie odbiegac od niego kilka procent nie ma mowy o 25-30 % takie dane sa dla II generacji.

Prawda, szczegolnie w instalacjach sekwencyjnych.
Ciekawe Przemodk, jak masz podłączone dysze do kolektora ssącego, sprawdził bym też dlugość przewodów od wtryskiwaczy gazu do dysz na kolektorze ssącym. Nie powinny być dłuższe niż 25cm i muszą mieć jednakową długość.
Monterzy z reguły robią korekty na mapie gazu, a wina leży po całkiem innej stronie - złym podłączeniu instalacji.
U mnie podczas zakładania instalacji, podłączyli wtryskiwacze gazu pod niewłaściwe cylindry. Uparcie twierdąc że to wina świec, kabli, silnika, auta, moja i teściowej.
Moje auto pali do 8% wiecej LPG.
Teraz pewnie bedzie jeszcze mniej, bo zmieniłem miejsce dysz.
Gaz wpada prosto na zawory ssące. Auto śmiga, że hejj.

Cytat:
2006-09-03 15:04:09, Bull_Terrier pisze:

kolego nie opowiadaj bzdur wlasnie powinno byc ok 20 do 25 wiecej a wynika to z zupelnie z innych powodow i nie ma tutaj nic do rzeczy generacja instalacji

Moje auto pali do 8% wiecej LPG. tylko zapomniales doliczyc do tego benzyny na rozruch i na rozgrzanie silnika do min 30 st

NO I WSZYSTKO SIE WYJASNILO.....
Zrobilem samochodem prawdziwa jazde testowa Wroclaw-Hamburg-Kopengaha-Wroclaw i srednie spalanie LPG na trasie przy sredniej predkosci 140-150 km/h na tempomacie wynioslo UWAGA 11,7 L, na 66litrach zrobilem 560 km. Uwazam ze to swietny wynik. No a ze spalaniem 18L w miescie chyba bede musial sie pogodzic.......
Aha, i nie polecam tankowac LPG w Danii....primo stacji z gazem co kot naplakal, po drugie gaz kosztuje tyle samo co benzyna !!!! Uwielbiam ten kraj.....

Cytat:
2006-09-05 21:25:15, piotriix pisze:
Moje auto pali do 8% wiecej LPG. tylko zapomniales doliczyc do tego benzyny na rozruch i na rozgrzanie silnika do min 30 st

Teraz, po pewnych przerobkach smiem twierdzic, ze auto pali mi tyle samo LPG co Pb.